Покупката на още F-16 – сделка на годината или политическа бомба?

0

- Advertisement -

Ако има нещо, което да има взривоопасен политически потенциал, по-голям от темата за Македония, за военната помощ за Украйна и от избора на бъдещ нов управител на БНБ, взети заедно, то със сигурност това е предстоящата милиардна сделка за още 8 изтребители F-16.

Бавно, тайно и полека тя се придвижи към правителството и парламента, където в недалечно бъдеще ще постави на истинско дипломатическо, военно и политическо изпитание т.нар. „елит“. При това без изобщо да обръща внимание на заканите на финансовия министър Асен Василев, че за нова сделка можело да се говори едва след като пристигне първата партида от вече платените на САЩ 8 самолета, което се очаква да стане през 2025 г. Повече от сигурно е, че

въпросният казус ще е на политическата сергия за решаване много по-рано

Че България тръгва не само на теория, но и на практика да купува още 8 прескъпи изтребители F-16, се подразбра още през август миналата година. Тогава от парламентарно питане и от отговор на служебния военен министър по онова време Георги Панайотов, за когото има решение да отиде посланик в САЩ, се разбра, че Министерството на отбраната се е разбързало с процедурата. Имаше посочени и аргументи за бързането. Единият от тях беше, че предстои промяна в конфигурацията на произвежданите самолети и тя ще засегне системата за аварийно напускане на самолета. Имало риск едните ни 8 самолета да имат една система, а другите 8 да се наложи да имат друга и така трябвало да се поддържат две различни катапултни системи.

И затова Панайотов обясняваше, че е добре всичките ни изтребители F-16 да са в една конфигурация, защото така се осигурява безопасност на полетите, намаляват средствата за поддръжка, резервните части и т.н., и т.н. Освен това той обясняваше , че

има „непрекъснат процес по ескалация на цените“

Т.е. да побързаме, докато цените не са скочили. Разбира се, имаше и традиционните мотиви – ако иска да охранява сама небето си, България трябва да има поне една ескадрила от 14-16 изтребители. „Купуването на само 8 самолета F-16 не е никаква способност. Когато НС взе решение да се купят 8 изтребителя, от гледна точка на военните способности, това е

все едно да ви разрешат да си вземете половин кон

С половин кон нищо не става“, твърдеше служебният министър.

Тогава бе обявено, че МО изпраща до САЩ писмо-заявка за подготовка на проектодоговор, от което няма да се породят правни или финансови ангажименти за България, но ще бъде получена достоверна информация за цени, срокове и доставки. Че в 6-8-месечен срок ще ни се представи проектодоговор с цени и срокове, че тогава офертата ще бъде внесена за одобрение от парламента, че проектът задължително ще мине през Народното събрание, тъй като по закон военните разходи над 100 млн. лева се решават от депутатите. И така се стигна до новината отпреди няколко дни – правителството на САЩ 

одобри продажбата на още 8 бойни самолета F-16 за България

И то с мотив: за да „укрепи сигурността“ на страната като член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна“.

Държавният департамент на САЩ заяви в официално изявление, че е уведомил Конгреса за намерението си да продаде 8 изтребителя ( 4 F-16 C Block 70 и 4 F-16 D Block 70 aircraft), произведени от „Локхийд Мартин“, заедно с оборудване и въоръжение за тях, като общата цена за всичко се очаква да е най-много 1,673 млрд. долара. Съобщението за потенциалната продажба е изискване на закона.

На практика това си е своеобразна оферта. Долу-горе по същия начин и по същата процедура България вече закупи и плати изцяло първите 8 изтребителя, които в момента се изработват в САЩ. По проекта, одобрен от парламента, целият пакет бе за ескадрила от 16 самолета, но беше дадена възможност те да бъдат придобивани по 8.  

- Advertisement -

Преди 3 години страната ни плати 1.256 млрд. долара, или около 2.2 млрд. лв., като сумата беше преведена 100% авансово. Тогава САЩ предложиха максимална цена с оборудване за 1,89 млрд. лв., но България намали цената, като поръча бойни машини, оборудвани със скромно въоръжение.

Сега САЩ предлагат с 200 млн. долара по-ниска максимална цена – 1,67 млрд. долара,

която също като при първите 8 самолета може да бъде намалена, но отново за сметка на въоръжение, резервни части.

Ако тази сума остане, то сега при по-скъп долар, в български левове би била точно 3 млрд. лв. Единствената екстра би била разсроченото плащане.  

Така или иначе общата сума за 16 самолета може да  набъбне до 5,2 млрд. лв. И тук не влизат  парите за инфраструктурата на Граф Игнатиево, която да позволява ползването й от постоянно базирани F-16, както и на летището в Безмер. Затова ще отидат поне 300 млн. лв  Те ще са за ремонт на летищата, за нови писти, за съоръжения, свързани с кацането и излитането. Не е включено и предстоящото зaкупувaнe нa 3D рaдaри – пeт зa дaлeчнo oткривaнe и двa зa близкo, чиятo oбщa цeнa ce oчaквa дa дocтигнe 400 млн. лeвa. Амбициятa e те дa бъдaт приeти нa въoръжeниe прeз 2023-2024 г.

Така сумата приближава 6 млрд. лв.

Тук някъде се появи президентът Румен Радев, който бе противник на първата сделка и бе почитател повече на офертата за шведски „Грипен“. „Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение – дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва на България 5,5 млрд. лв.“, коментира  Радев. Според него страната ни трябва да има тези способности, но е важно как ще се случи това, дали правителството ще може да си го позволи, при какво разсрочено плащане – за 10-15 години или само за година.

Радев веднага припомни, че през 2019 г. е наложил вето на решението на Народното събрание за закупуването на първия пакет F-16. „Тогава ясно казах, че правителството по това време крие от българската общественост реалната цена от 3 млрд. лв.“, посочи президентът.

Държавният глава напомни, че бойно дежурство не може да се носи само с 8 самолета. Той изчисли, че ако правителството вземе решение достатъчно бързо и сключи договор до 2-3 месеца, следващите 8 самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат около 2027-2028 г., а бойно дежурство ще може да се носи най-рано около 2030 г. „Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на експлоатация на МиГ-29 ще стане още по-голяма“, напомни Радев.

При всички положения 

сделката ще има много критични моменти

И това няма да са само многото пари, временната политическа ситуация или закъснението на първите вече платени 8 самолета. Акцент ще имат популистите, които ще говорят, че парите за самолети трябва да отидат за пенсии, и милитаристите, които ще искат да се въоръжаваме още и още, и още. Дебатът ще се завърти около времето – България може да остане без авиация, тъй като става дума за машини, които ще дойдат след поне 4-5 години и наистина ще могат да влязат в бойно дежурство около 2030 г.

Когато се появиха първите съобщения, че България се готви да купи още 8 изтребителя, от ръководството на ВВС коментираха: „Позицията на Мечо Пух, колкото повече, толкова повече – при такива сериозни неща като авиационната и бойна авиация, невинаги дава добър резултат“. 

Две неща са сигурни. Първото е, че България ще купи и следващите 8 изтребителя. А другото е, че ще минат години, преди те да са готови за бойно дежурство. Преди години бившият премиер Бойко Борисов обясняваше: „Сега, като придобием новите изтребители, ще пазим въздушното пространство и на Северна Македония, защото така или иначе тези самолети не могат да завият толкова близо и ходят над Скопие“. Оттогава мина много време, ще минат и още не малко години, преди да се случи. 

Александър Александров, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече