Честито! Насъщният – по скъп с 25% до НГ

0

- Advertisement -

Министерството на земеделието не изключва цената на хляба до края на годината да скочи с 25%. Това обяви откриването на форум за земеделска техника край Стара Загора ресорният министър Иван Иванов.

Войната в Украйна, високите нива на енергоносителите и желанието на зърнопроизводителите за печалба са основните фактори според земеделският министър Иван Иванов, които ще влияят на стойността на хляба. Според него обаче до новата реколта няма основание за драстичен скок в стойността на насъщния. Иван Иванов посочи, че земеделското министерство ще продължи да компенсира стопаните, за да ограничи евентуалното бъдещо увеличение за потребителите.

Сред мерките са и промяна в ДДС за основните храни.

Димитър Людиев от браншовата камара на хлебопроизводителите в Бургас обясни за „Сега“, че хората вече много добре си правят сметката и всяко поскъпване на хляба води до чувствително намаляване на търсенето за около, седмица, но след това се възстановява. Той добави, че доставчиците на брашно са предупредили за евентуално поскъпване на брашното от юни, като нивото ще стане ясно в началото на другата седмица. „За нас производителите това е важно, защото трябва да си планираме разходите, включително и нарастването на заплатите, за да можем да задържим най-подготвените си кадри“, каза още той. Според него обещаните днес компенсации, позволяващи задържане на цените на природния газ на априлските равнища, ще помогне да се намалят за известно време рисковете от поскъпване на хляба.

- Advertisement -

Според земеделския министър намерението на държавата да изкупува количества с пшеница и слънчоглед за гарантиране на продоволствените нужди на страната не закъснява. Очаква се произнасяне на Агенцията по вписванията, за да стартира процедурата, за която държавата отдели 1,1млрд.лв.

Днес бе съобщено още, че цените на пшеницата на световните борси достигнаха рекордни нива в понеделник след решението на Индия да забрани износа, има риск за реколтата, заради задаващата се суша.

При отварянето на европейските пазари те скочиха до 435 евро за тон при 422 евро от петък.

В последните месеци котировките нарастват заради опасения за доставките след началото на инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари, тъй като преди това Украйна осигуряваше 12% от световния износ.

Сделките за износ от Индия, сключени преди забраната за експорт от 13 май, ще бъдат спазени, но за бъдещи доставки ще е необходимо правителствено разрешение. Експорт все пак може да бъде осъществен, ако Делхи одобри искания на други правителства с цел за „посрещнат нуждите си по продоволствена сигурност“. Индия, която притежава значителни буферни запаси, по-рано бе заявила, че е готова да помогне в попълването на някои дефицити, причинени от войната в Украйна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече