Кой ще спечели? Държавата ще загуби 120 млн. лв. от 0% ДДС на хляба

0

- Advertisement -

Държавата ще загуби около 120 млн. лв. за една година, ако бъде реализирана предложената от вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова силно критикувана от експертите идея за 0% ДДС върху хляба. Мярката не се подкрепя от мнозинството от икономистите. Самият Василев многократно се е изказвал против подобна идея, но въпреки това сега предлага тя да се реализира.

Загуба от 120 млн. лв.

Очакваната загуба за Бюджет 2022 (тоест за половин година) от предложението е около 60 млн. лв., научи от Mediapool от отлично информиран източник. Предвижда се намалената ставка да се запази една година, което значи 120 млн. лв. по-малко в бюджета.

В същото време ДДС върху бирата и виното, продавани в заведения, ще се върне отново от 9% на 20%, след като ставката бе намалена през 2020 г. от ГЕРБ. Според Асен Василев това ще компенсира загубата за бюджета от отстъпката за хляба.

Най-същественият недостатък на мярката е, че няма никаква гаранция, че свалянето на ставката на ДДС от 20% на 0% ще доведе до каквото и да намаляване на цената на хляба. Напълно реалистично е спестените милиони да останат в търговците и производителите на хляба по веригата като увеличен марж на печалбата. Така например, веднага след сваляне на ДДС от 20% на 9% за ресторантьорския бранш през 2020 г., секторът обяви, че няма да свали цените, а ще прибере отстъпката за себе си като антикризисна мярка заради затварянето на заведенията в пандемията от Covid-19.

Хлебарите готвят позиция

След обявяването на мярката никой все още не се е ангажирал, че свалянето на ставката означава 20% по-ниска цена на хляба, какъвто е теоретичният аргумент за въвеждането ѝ.

Преди броени дни земеделският министър Иван Иванов (БСП) прогнозира, че до Нова година хлябът ще поскъпне с 25%.

Последно, Националният съюз на хлебарите и сладкарите в България коментира темата с отпадането на ДДС в първата седмица на май. Тогава председателят му Мариана Кукушева посочи, че отпадне ли ДДС, веднага хлябът ще поевтинее с 20%. „Потребителят веднага ще усети намаляване на цената с 20%“, каза тогава Кукушева. Тя добави, че отпадането на ДДС е много социален вариант, който устройва бизнеса. Това би означавало 20% поевтиняване на продукта.

Очаква се браншовата организация да коментира мерките на правителството в сряда след 18 часа.

Освен Кукушева, чийто бранш директно е заинтересована от мярката, само вицепремиерът Корнелия Нинова вярва, че именно тя щяла да стигне „до всяко българско семейство“.

Това обаче никак не е сигурно. Предложението, което изглежда „социално“ и „антиинфлационно“, всъщност е популистки капан, ако се съди по коментарите на експерти през последните години, откакто идеята се лансира упорито от БСП.

Ресторантьори: Вдигането на ДДС за бира и вино ще ни доведе до фалити

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) обявиха, че са категорични против анонсираното увеличение на ДДС за виното и бирата, продавани в заведения, ресторанти и кафенета от 9% на 20%.

- Advertisement -

Заради спецификата на ресторантьорския бизнес е необходима висока численост на средносписъчния състав, каза зам.-председателят на асоциацията Атанас Димитров. Той добавя, че това е съчетано с дефицита на работна ръка и оттам на по-високото заплащане, за да се намерят необходимите специалисти. „Така в крайна сметка се оказва, че брутните ни печалби, преди да се начислят разходите на фирмите, са големи. Но след като се акумулират разходите за труд и всички останали средства, необходими за да съществува този бизнес, се оказва, че нетната печалба изчезва“, посочи Димитров. И при високо ДДС хората са обречени на фалит.

Категорично възразяваме срещу спекулациите, че намаляване на ДДС за продаваната в ресторантите бира и вино е направено с цел да намали цените на стоките и услугите, произведени от сектор „туризъм“, посочиха още от асоциацията. То е направено да не се вдигат допълнително цените и спестените от данъка средства да останат за подпомагане на бизнеса, който през последните години бе засегнат много от пандемията, от поредицата от кризи, от ресурсен дефицит и хиляди други неща, добавят оттам.

Асен Василев знае, че действа погрешно

Самият Асен Василев многократно е изтъквал колко погрешна е подобна стъпка. Последно той изрази резерви към нея на 19 април.

„По принцип съм срещу диференцирането на ДДС по две причини. Едната е, че заради споровете „едни стоки срещу други стоки“ винаги влизаме в разговор, а другата е, видяхме при ресторантьорите, че това не стига до крайния потребител“, каза тогава Василев.

Миналата година именно Василев твърдеше, че диференцираните ставки не трябва да се подкрепят, защото ЕС върви към премахването им до 2030 г.

В ЕС виждането е, че данъчно неутралната политика е най-добрата, но част от големите държави имат исторически ниски ставки върху определени стоки и увеличаването им до нивото на стандартната ставка може да доведе до сътресения. В това отношение доскоро България имаше преимуществото да има ДДС система с почти единна ставка.

ДДС е основен приходоизточник на българския бюджет

Освен това, за разлика от повечето държави в ЕС, които имат високи ставки на преките данъци – върху доходите и печалбите, в България ДДС е основният приходоизточник на бюджета. Разбиването на ДДС системата, усложняването на администрирането ѝ и увеличаването на риска от данъчни измами може да доведе до сериозни проблеми пред бюджета в бъдеще. Според финансисти посягането към косвените данъци, какъвто е ДДС, може да доведе до необходимостта да се вдигат преките.

Преди няколко седмици Международният валутен фонд препоръча твърдо на България да отмени диференцираната ставка на ДДС в размер на 9%, въведена в края на мандата на ГЕРБ върху ресторантьорските услуги, доставката на храна, бирата и виното в баровете, памперсите, фитнесите и книгите.

Първият пробив в системата на ДДС след 2007 г. бе допуснат от министър-председателя Бойко Борисов, който през 2020 г. се поддаде на лобисткия натиск на един от най-сивите сектори в държавата – ресторатньорския бранш, и намали ДДС за бранша. В резултат ресторантьорите обявиха, че няма да намалят цените и ще приберат облекчението за себе си като антикризисна мярка.

„Компромисът“, който направи Борисов, повлече още отстъпки, и така за няколко месеца ДДС беше свален от 20% на 9% също за бирата и виното в дискотеките, фитнесите и ползването на спортни съоръжения, доставките на храна, памперсите и бебешките пюрета, турагентските услуги и книгите. Цените за крайния потребител така и не паднаха. През 2020 г. твърдо против мярката се обявиха бившият министър на финансите Владислав Горанов и бившата шефка на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова, които твърдяха, че тя е грешка.

Сега четворната коалиция, начело с премиера Кирил Петков и заместника му Асен Василев, тръгва по стъпките на Борисов, предприемайки мярка, за която предварително знае, че е погрешна.

Цветелина Соколова, Драгомир Николов, Медиапул

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече