Професор за „Ню Йорк таймс“: Русия е фашистка държава

0

- Advertisement -

Общото между хитлеристка Германия и путинова Русия поразява, пише Тимъти Снайдър в колонката си в „Ню Йорк таймс“. Професорът в Йелския университет, известен историк и писател, е оглавил статията „Трябва да се каже: Русия е фашистка държава“.

Снайдър, който е експерт по история на Източна Европа, пише, че през Втората световна война е победена нацистка Германия, но не и фашистката идеология, съобщава УНИАН в резюме. Нейната същност, според автора, е „очистващото насилие“ и досега най-ярката асоциация с тази идеология бяха Хитлер и Холокостът. Но това е много ограничен подход, смята Снайдър. Фашизмът се е разпростирал в различно време и в различен мащаб в много страни в Европа. Във всичките си проявления той винаги се стреми към победа на нечие желание над здравия смисъл. И, както твърди Снайдър, точно това наблюдаваме днес : Русия води истинска фашистка, разрушителна война. 

Авторът стига до извода, че Русия отговоря на повечето критерии на фашизма, за които историците са единодушни: 

1. Култ към един лидер (Путин)

2. Култ към загиналите за нещо велико (Великата отечествена война)

3. Митът за минало величие на империята и желанието да бъде върнато

4. Мощна пропагандна машина

5. Визуални символи като знак за принадлежност (Z и V)

6. Масови мероприятия в чест на вожда

7. Език на омраза към конкретни групи хора

- Advertisement -

Грешно е да се смята, че страна, която е победила някога фашистите, не би могла да бъде такава, смята авторът. До определен момент историята на фашизма не е предизвиквала в Съветския съюз неприязън, съдейки и по договора, сключен между СССР и Германия през 1939 г.  Речите на нацистките лидери са препечатвани в съветската преса. От своя страна властите в Германия аплодирали ефективната съветска политика по депортация на малките народи. Известният нацист, философ и мислител Карл Шмид е казал, че фашистката политика започва с посочването на врага. Нима Съветският съюз в цялата си история не се е занимавал с това? Не се ли занимава със същото Путин сега, прикривайки се зад „антифашизма“, пита Снайдър. 

Украинците са нацисти за руския президент, защото не се смятат за руснаци и се съпротивляват. А всеки, който е против плана за унищожаване на Украйна, е сочен за помощник  на нацизма/фашизма. 

Войната срещу Украйна е не само връщане към фашисткото бойно поле, но и връщане към обичайните фашистки език и практики:

1. Другите хора съществуват, за да бъдат колонизирани. 

2. Заради героичното си минало Русия не може да е виновна за нищо.

3. Съществуването на Украйна е резултат от международен заговор. 

4. Войната е единственият възможен отговор. 

Изходът от тази ситуация е само един, пише Снайдър : фашисткият лидер трябва да бъде победен – окончателно и безвъзвратно. 

В Кремъл обвиняват украинските власти в нацизъм и така оправдават военните действия срещу Киев. 

Източник: „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече