„Политико“: Рубли за газ: Кой е платил досега?

0

- Advertisement -

Компаниите на ЕС са подложени на натиск от Москва да плащат за газ в руска валута, докато насоките на Европейската комисия са объркващи. През последните месеци енергийните компании, базирани в ЕС, се опитваха да осмислят неясни и понякога противоречиви изявления от Брюксел относно това дали плащането на руски газ в рубли представлява нарушение на санкциите на ЕС.

Досега в три държави от ЕС доставките на руски газ бяха спрени заради отказа на техните енергийни компании да се съобразят с руски указ , издаден на 31 март, изискващ плащанията за газ от „неприятелски страни“ да се извършват през две сметки в руската Газпромбанк – едната в евро или долара и един в рубли за окончателно конвертиране на валута.

Но много повече енергийни компании извършват доброволно плащания през руски банкови сметки. Всички настояват, че тези плащания са в съответствие със санкциите на ЕС.


В предварителни писмени правни указания, изпратени частно до страните, Комисията предупреди , че методът на плащане на газ „ще доведе до нарушаване“ на санкциите на ЕС.

Но през април публикуваните насоки на Комисията казаха на компаниите, че санкциите на ЕС „не забраняват откриването на сметка в Газпромбанк“. Въпреки това се предполага, че купувачите могат да поискат от руската страна „да изпълни своите договорни задължения по същия начин, както преди приемането на указа“.

И въпреки исканията за по-точна информация, в актуализираните писмени насоки на Комисията по-късно през април не се споменава дали сметки в рубли ще нарушат санкциите на ЕС.

На среща на дипломати от ЕС в средата на май генералният директор на Комисията по енергетика Дите Юул-Йоргенсен каза на посланиците, че Комисията е посъветвала компаниите да не отварят сметка в рубли, но не нарече това нарушение на санкциите, според трима запознати дискусията. Тя добави, че ако Газпромбанк конвертира евро или долари в рубли, без компанията от ЕС изрично да поиска това, действието може да попадне извън правоприлагащата юрисдикция на Комисията, казаха хората на срещата.

Говорител на Комисията каза във вторник, че няма да „коментират подробностите от дискусиите със страните-членки“.

Руското правителство заяви , че ще публикува пълен списък на чуждестранните компании, които са открили сметки в рубли в Газпромбанк още тази седмица.

Междувременно, ето кратко описание на това, което знаем досега.

Отказват да спазят условията на руския указ за плащане в рубли:

Полската PGNiG: Компанията отхвърли метода на плащане в рубли на 12 април. Доставките бяха спрени на 27 април. Може да заведе дело за възстановяване на доставките по договор.

Българският Булгаргаз: Плащането както обикновено в долари е отказано. Доставките бяха спрени на 27 април.

Финландският Gasum: Финландското правителство отхвърли новия метод на плащане на 28 април. Доставките бяха спрени на 21 май.

- Advertisement -

Колебаещи се да плащат в рубли:

Холандската GasTerra : Частично държавната компания отказа да коментира подробностите по своя договор с Газпром, но каза на 20 май, че липсата на яснота относно санкциите е „много досадна“ и принуждава компанията „постоянно да предприема всякакви сценарии под внимание.“ GasTerra каза за POLITICO във вторник, че ситуацията все още е неясна. Правителството също така заяви, че не може да накаже никакви действия за откриване на сметка в рубли без ясно послание от Брюксел, че това нарушава санкциите. „Холандия поиска от Комисията да изясни насоките по отношение на сметките в рубли“, каза говорител на холандското министерство на икономическите въпроси във вторник по имейл. „Необходима е повече яснота, преди да може да се осъществи прилагането на тази конкретна част.“

Продължаващи да плащат през руската Газпромбанк:

Тези компании продължават да плащат и получават руски газ, но подробностите за тяхното споразумение с доставчика Газпром — и дали са открили сметка в рубли — може да не са публични.

Унгарската MVM: „Ние плащаме в евро, Gazprombank конвертира еврото и тази сума се плаща на Gazprom Export“, каза унгарският външен министър Петер Сийярто на пресконференция на 11 април. Той добави, че нов договор за газ между дъщерното дружество на MVM CEE Energy и Руският Газпром Експорт, подписан през септември, вече позволява плащания в алтернативна валута.

Газпром Експорт, подписан през септември, вече позволява плащания в алтернативна валута.

Германската VNG: „Ще платим сумата на фактурата, която ще продължи да бъде деноминирана в евро, по сметките в Газпромбанк в съответствие с планираната процедура, така че навременното плащане към нашия доставчик да бъде осигурено от наша страна“, заявиха от компанията Мей 9. „Предполагаме също, че конвертирането в рубли няма да предизвика никакви затруднения… откриването на сметката премина напълно гладко.“

Германската RWE: „Ние сме готови за плащане в евро и открихме съответна сметка. Следователно действаме в съответствие с европейските и германските разпоредби“, каза говорител на компанията на 16 май.

Германската Uniper: „Uniper откри сметка в Газпромбанк и по този начин изпълни договореностите за съвместими с договора за плащане в евро към тази сметка в съответствие с новия механизъм за плащане“, каза председателят Клаус-Дитер Маубах на 18 май.

Френският Engie: „Engie е в преговори с „Газпром“ по отношение на руската молба за промяна на схемата за плащане за доставка на руски газ. Групата е предприела необходимите стъпки, за да бъде готова да изпълни задълженията си за плащане, стига да е в съответствие с европейските санкции „рамка“, каза компанията на 17 май.

Италианската Eni: „Eni започна процеса на откриване на две … сметки в банка Газпром, като предпазна основа (една в евро и втората в рубли)“, заяви компанията на 17 май.

Австрийската OMV: „Сега въведохме процес на плащане, отговарящ на санкциите, който гарантира, че доставките на газ могат да бъдат платени своевременно“, заяви компанията на 20 май.

Чешката ЧЕЗ: „Направихме плащането в евро в съответствие с препоръката на Европейската комисия. Няма да коментираме подробности“, каза говорител на ČEZ на 20 май.

SPP на Словакия: „Словакия е платила априлската фактура в евро в съответствие с валидния договор… въз основа на становището на ЕС, че такова плащане не е нарушение или заобикаляне на санкциите“, каза министерството на икономиката на страната на 20 май.

Словения Geoplin: Geoplin „се договори с руския партньор за процедура на плащане, която е в съответствие с договора и в същото време в рамките на мерките и препоръките на институциите на ЕС“, каза директорът на компанията Ваня Ломбар пред словенската телевизия на 20 май, пише още Миг NEWS.INFO.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече