Заради хаоса: Властта спира да мести украински бежанци

0

- Advertisement -

Интеграционната програма за настаняване на украински бежанци във вътрешността на страната се прекратява. Украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Това обяви вицепремиерът Калина Константинова във видеообръщение в понеделник. До това решение се е стигнало след безуспешните опити в последните дни за преместване на украинците от хотели по Черноморието към такива във вътрешността на страната. При очаквани над 200 души, вчера в първия влак от Варна се качиха едва петима, а по-късно други малко над 50 души отпътуваха към вътрешността на страната.

Константинова съобщи, че от началото на войната в Украйна у нас са пристигнали над 300 000 души. От тях временна закрила и подслон са поучили 110 000.

„За три месеца ние полагаме ежедневни и напълно непредвидени грижи за над 110 хиляди души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Сигурно има такива, за които е трябвало известно време да се организира лечение. Сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите? Днес заставам пред вас – и българи, и украинци, с пълната увереност, че екипът на националния щаб, всички областни управи и местни центрове, направихме повече от невъзможното, за да подсигурим на хората, бягащи от война, топъл дом и сигурност. Направихме всичко възможно да не разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави“, заяви тя.

Властите ясно са заявили, че България не може да си позволи да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето след 31 май и са очаквали да получат разбиране. Вместо това, по думите ѝ, са получили редица персонални искания от част от бежанците, които няма как да бъдат изпълнени.

- Advertisement -

„От самото начало бе съобщено, че тази мярка с хотелите е временна и цели да им даде време, с което да и стъпят на краката. За наше огромно разочарование получихме редица персонални искания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими групи – точно те имат най-малко битови изисквания. За всички останали хора с временна закрила съобщавам: след като не получихме достоверна и навременна информация от вас, след като до последно не съобщавате на медиаторите и екипите на терен за вашите намерения – прекратяваме интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. Всички, които са настанени в хотели и твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат прехвърлени в буферните центрове в Сарафово и Елхово“, каза Константинова.

Докато не стане ясно точно колко хора имат истинска нужда от подслон, властите нямат друг избор, освен да настанят всички в буферните зони, заяви Константинова. Тя подчерта, че условията в държавните бази отговарят на всички минимални изисквания, подобно на центровете в Полша, Чехия, Молдова и други държави.

„Нашата съпричастност продължава да е все такава голяма и безгранична, но нашите възможности да предложим повече от палатки и фургон бяха необяснимо саботирани. Закрилата е право, а не задължение, затова няма да позволя повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент е в ръцете на украинската общност в България“, коментира Константинова.

Тя отправи апел към всички бежанци, които нямат нужда от подслон, да го декларират.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече