Екс министър Везиева уличена в плагиатство на дисертацията си

0

- Advertisement -

Бившият служебен министър на икономиката Даниела Везиева – в момента член на борда на директорите на БДЖ, е плагиатствала при създаването на дисертацията си. Това потвърдиха четирима арбитри, а днес беше публикуван официалният доклад от Комисията по академична етика при министъра на образованието, предава БНР.

Проверката по дисертацията на Даниела Везиева бе извършена след сигнал, подаден преди шест месеца. В него се твърди, че в разработката си за придобиване на научна степен „доктор“ бившата служебна министърка на икономиката е използвала чужди материали. Тогава тя определи сигнала като политическа атака.

„Правилно подбран момент. Предстои да бъде сформиран кабинет, аз съм част от служебния кабинет“.

- Advertisement -

След като са анализирали работата на Везиева, свои становища са изразили четирима арбитри. В докладите си те са написали „значително по обем плагиатство – копиране от оригиналните източници без стилистична или граматическа преработка на последните“, „…при обем от 180 страници, дисертационният труд съдържа преписани от други автори и източници 171 страници, т.е. 95%.“, „налице е плагиатство в особено големи размери, което шокира с мащаба и обхвата си“.

Според правилата, на Везиева е била дадена възможност да отговори и тя го е направила, като не е коментирала по същество установеното плагиатство, а се опитвала да атакува процедурата, по която е проверявана. Така Комисията по академична етика е приела, че доводите на Везиева са неоснователни.

До разработката на Даниела Везиева се стигна след комплексна проверка на друг доказан плагиат – Венелин Кръстев Терзиев, който в момента е изпълнителен директор на „Реставрация“ ЕАД към Министерството на културата, но е бил научен ръководител на дисертацията на Везиева.

Самата Визиева изпрати до медиите позиця, в която заявява: „Доклада на Комисията по академична етика и изнесените в него констатации в публичното пространство ще бъдат обжалвани в законоустановения срок и ред, като по съществото на направените изводи ще изложа подробно становище.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече