Заради украинските бежанци: Истерии по нашенски

0

- Advertisement -

Днес България се справя много по-добре с бежанската вълна, отколкото със сирийската през 2014-2015. Сравнете вицепремиера Симеонов с вицепремиерката Константинова, сравнете ловеца на бежанци Динко с хилядите доброволци.

Какъв ще е резултатът от истерията около изпуснатите нерви на Калина Константинова и народопсихологическите обобщения на радикализирани политолози и опозиционери?

Напук на всичките усилия на нашата държава, на хилядите доброволци, на необичайната щедрост отново ще останем с усещането, че сме се провалили. Че сме зверове, които държат децата без вода и разселват бежанците като добитък. И че изобщо нямаме място в ЕС. Моля се украинците да не следят българските медии, та поне останат с малко симпатии към България. Хубава работа, ама българска!

България допусна грешка в самото начало

Да не решите, че нямам критики към бежанската политика. Стратегическата грешка в нея идваше от убеждението, че войната ще свърши бързо и най-добре украинските семейства да са край морето и лесно да се върнат у дома. Такава беше официалната доктрина у нас при предната вълна – бежанците по границите, да знаят, че трябва да си ходят.

Ако си спомняте – самият президент ни убеждаваше, че Русия бързо ще си свърши работата, него пък съветваха едни много специални специални служби. И ето как се роди иначе благородното решение да се настанят хората временно в луксозни хотели. Което от една страна създаде у тях неправомерни очаквания за курортно прекарване, от друга изнерви хотелиерите, очакващи по-платежоспособна клиентела, от трета засили омразата към тях от страна на българските путинофили, които тръгнаха да пукат гуми и забиват кирки в коли с украинска регистрация.

Тази грешка е на път да се задълбочи с плана бежанките да се разселват по планинските курорти. Вероятно чистият въздух ще се отрази добре на болни и стари хора, но за онези, които търсят работа, той повече ще има вкуса на изгнание. Въпросът е как възприемаме тези хора: като туристи или като част от нашето общество? Ако очакваме да се интегрират – макар и само за година, две – трябваше от самото начало да ги насочим към големите градове.

Старата поговорка казва, че градът е родина на чужденеца – в него всички са малко мигранти, затова и интеграцията на новодошлия е по-лесна. Нали помните как подритваха онова сирийско семейство от едно ксенофобско мини градче към друго? В собствената ни история големите бежански вълни на македонци или арменци са тръгвали към София и Пловдив, не към места като Елин Пелин или Пампорово. Управниците ни май още живеят с феодалната представа, че хора трябва да се заселват където е празно. Ама какво ще правят бежанците в празното? Как ще растат децата им в пущинака? Разбрахме, че общините нямат под ръка общински жилища за подобни случаи (Алексей Пампоров обърна внимание на това), разбрахме, че местното самоуправление не му се много занимава – и пак държавата, та държавата.

Освен това насреща като че ли няма единен партньор – организация на украинските бежанци, която да поставя ясни искания, да информира и да поема ангажименти. Срещу хаоса в нашата неопитна бежанска администрация стоят разнопосочни искания, страхове, раздразнения, усилвани от журналистическите микрофони. Като говорим за комуникация, чудя се и защо не виждам по медиите експерти, примерно от страна като Германия, която скоро се справи с гигантска бежанска вълна и сигурно има какво да ни посъветва. Отново и отново откриваме топлата вода по трудния начин.

- Advertisement -

И така вместо сериозен разговор върху бежанската политика с изводи от грешките, публичният дебат както обикновено се съсредоточи върху въпросите на стилистиката. Как точно се е изказала министърката, защо си e позволила да се кара на нещастните хора и как ни е срам от нея. Когато прочетете текста, трудно ще разберете какво точно е обидното в него; е, във видеото наистина се чувстват едни твърди нотки, към които явно е станала чувствителна нашата нова кенсъл култура.

Взирането в реплики в България обикновено е придружено от критики на външния вид. И този път не беше по-различно: г-жа министърката веднага беше обвинена, че е чорлава. Появи се и „палава“ снимка, на която се вижда как кавалер е обгърнал с ръце ханша ѝ. Нали помните атаките срещу г-н Петков, даващи повече убедителност на опозиционния ропот: за неизгладените му панталони, за късата (или беше дълга?) вратовръзка, за объркването на Толстой с Чехов. От другата страна на полит-стилистичния дебат събират бисерите на г-н Борисов, коментират роклите на президентшата.

За силното въздействие на единичните реплики 

Ако пък мислите, че украинците ни остават длъжни, изслушайте председателката на украинските дружества в България Олена Коцева, която сравни условията в България с пещерната ера и заяви, че украинците живеели много по-добре от нашата средна класа. Ами ако сега пък ние се обидим и кажем – вървете си тогава? Преди подобни неуравновесени реплики олекотяваха изказванията и хората просто ги игнорираха; сред новия дигитален грохот тъкмо те привличат най-много лайкове, шервания, хейтове.

Не знам как да се отървем от тази политика на репликите. Каже някой нещо и всички медии го предъвкват дни наред вместо да обсъждат сериозния управленски проблем. Разхожда се репортерът сред бежанците, вижда разплакана жена и тича при нея, та да излее цялата си тревожност в микрофона. Той ще отчете успешен репортаж (защото нали знаете: сълзата е медийно събитие), а уважаемите зрители остават с впечатление, че тези хора тук са по-зле, отколкото под руските бомби.

Подобно истеризиране произвеждаме по всяка тема. Някакъв политик от Скопие употребил определени думи, репортер интервюира обиден македонски българин – и хайде, готови сме да изригнем в дигитална омраза. Някой управляващ изпуска реплика какво си говорили в коалицията, пенсионер се оплаква пред камерата – и хайде, отидоха правителствените мерки на боклука. Ако се чудите защо не вярваме на тази държава, защо се мразим все повече и повече – имате отговора.

Г-жа Константинова се извини на украинците, които са се почувствали обидени и това слага точка по стилистичната тема. Не знам дали тя лично носи отговорност за ненужното разкарване на бежанците по страната; според мен жената сърцато вършеше работата си, проблемът обаче беше в погрешно възприетата стратегия на гост-бежанците (опитвам да измисля дума подобна на „гастарбайтери“). Стратегия, която се възприемаше в началото и от тези, които сега критикуват.

Помислете: с украинската бежанска вълна днес се справяме далеч по-добре, отколкото със сирийската през 2014-2015 и някак с лека ръка сме склонни да зачеркваме това. Вярно, че тогава бяха мюсюлмани, сега християни; тогава бяха страшни мъже, които ще вземат жените ни, сега секси жени, които ще отвлекат мъжете ни. И все пак обществото ни оттогава безспорно се е цивилизовало – сравнете вицепремиера Симеонов с вицепремиерката Константинова, сравнете ловеца на бежанци Динко с хилядите доброволци днес… Остава ни още малко: да разберем, че не само трябва да помагаме, но и имаме нужда от идващи при нас хора.

Ивайло Дичев, Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече