Борис Акунин: Ще ви дам един съвет, неуважаеми…

0

- Advertisement -

Известният писател Борис Акунин написа обръщение към „неуважаемите“, пояснявайки, че има предвид разнообразните колаборационисти и сътрудници на путинския режим. Текстът е публикуван в „Телеграм“
***
Всеки писател в душата си е човеколюбец и поради това от съображения за хуманност искам да ви дам един добър съвет: докато не е станало късно, побързайте да си намерите място в спасителните лодки – крайцерът „Москва“ е обречен. Капитанът още известно време ще крещи в мегафона, помощниците му ще се суетят, боцманите ще псуват и ще раздават шамари, но работата вече е оплескана. Спасявайте се! Корабът потъва. Въпросът е не дали, а кога. Разбира се – тези, които са видимо зацапани и замесени в катастрофата, ще потънат заедно с капитана. Но за вас, обслужващия персонал от втория и третия ешелон, все още има надежда за спасение. Все още можете да се измъкнете от водата – не сухи, разбира се, но все пак цели-целенички. 
Просто не изпускайте момента! Точно преди да настъпи краят, на капитанския мостик силно ще нервничат, ще бесят страхливци на мачтите, ще искат да повлекат към дъното на колективната отговорност колкото се може повече народ със себе си. Не се докарвайте до това положение. 
Затова:
– Чиновници, не се престаравайте. Всеки бонус и всяко кариерно израстване в навечерието на краха, след това ще се превърнат в проблем. Ранно пиле, рано пее, но и рано го колят. 
– Депутати от Държавната дума, крийте се в бюфета по време на срамни гласувания, въобще най-добре се отървете от тоя мандат. 
– Силоваци, при вас рискът да оперете пешкира е особено висок. Не свирепствайте, гледайте как може да изклинчите, когато ви превръщат в палачи. А най-добре ще е тихичко да се уволните. Болест, запой, малко психическо разстройство – има начин!  
– Съдии, страх ме хваща за вас. По-полека я карайте, пазете се, мислете за семейството. Като ви дойде някое политическо дело, направо хвърляйте оставка. По-добре без работа, отколкото после да минеш в другата част на съдебната зала. 
– Журналисти-пропагандисти (ако не сте Ернст-Добродеев и Соловьов, а дребни рибки), спасявайте кожите! Вие няма как да не усещате кого най-силно ще намразят хората, когато разберат, че сте ги правили на глупаци. Не е задължително да излизате с антивоенни плакати в живо предаване, даже няма нужда да пишете смели изявления в социалните мрежи. Просто тихичко и кротко се измъквайте, отстъпете си местата на по-глупавите и алчните, нека после те поемат огъня върху себе си. 
– Системни либерали, разпоредители на финанси и ресурси, помнете, че Чубайс е мозък, а Дворкович – шахматист. Те са умни хора и вече се изнизаха. Бъдете като Чубайс и Дворкович, не бъдете като Набиулина.
Послушайте мъдрия съвет и няма да съжалявате. 
_______
Ернст, Добродеев, Соловьов – видни тв пропагандисти 
Анатолий Чубайс – икономист и държавник, близък до Борис Елцин. В началото на войната избяга от Русия. 
Аркадий Дворкович – бивш федерален чиновник, банкер, икономист. Председател на шахматната федерация. Критик на войната. 
Елвира Набиулина – председател на Централната банка на Руската федерация.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече