ИТН изхаби антикорупционната енергия срещу модела „Борисов“

0

- Advertisement -

Слави Трифонов и неговата партия развалиха два парламента миналата година, така да се каже. Предизвикаха предсрочни избори. Затова би било наивно да се очаква друго поведение от страна на партията на Трифонов.

Ако направим равносметка какво постигна „Има такъв народ“ (ИТН) с това си поведение, основният резултат е износването, изразходването на антикорупционната енергия, която имаше срещу управлението на Бойко Борисов. Дали това е била целта на тази партия или е несъзнателен ефект, е отделен въпрос. Но фактът е факт, това е ефектът, който тази партия постигна.

В момента сме в ситуация – все едно миналата година не са се случили три парламентарни избора. Горе-долу сме на кота нула, плюс цялата история около украинската война. Та, партия като ИТН поставя България пред възможност за предсрочни избори. Това сега е много вероятен сценарий. Има и някакви възможности за преформатиране на парламентарните сили, за да се получи правителство на малцинството. Тези варианти няма да са много по-стабилни от четворната коалиция и едно такова преформатиране никак няма да е лесни.

В някакъв смисъл Слави Трифонов и досега не беше абсолютно част от управляващата коалиция. Има някакъв вариант да се преговаря с него като с полуопозиционна партия. Има вариант да се преговаря и с други партии като ГЕРБ и ДПС. Но всеки от тези варианти носи риск за потенциалните участници в такива разговори.

В този парламент или може да има антикорупционно мнозинство, или прозападно. Сега от уж антикорупционно, защото от цялото поведение на „Има такъв народ“ не съм убеден, че техните намерения в антикорупционна посока са били чисти, но да кажем, че преформатирането би могло да върви към проевропейско мнозинство. Но разбирате какви са рисковете за всички участници в един такъв процес.

- Advertisement -

Първо, не е много ясно дали те могат да седнат на една маса. Оттам нататък параметри, по които ще се разберат – в момента трябва да гадаем какво би ги обединило. Но до нас има война, определено има необходимост от актуализация на бюджета. От ГЕРБ и ДПС може да дойде подкрепа по определени въпроси. Очевидно това, което Асен Василевв предлага, няма да стане, но някаква актуализация, която поне да подготви страната за поредни предсрочни избори, би могла да мине.

Всеки възможен вариант ще стъпва върху плаващи мнозинства. Не можем да очакваме по-дългосрочен политически проект да възникне в рамките на този парламент. Говорим за период някакъв до предсрочни избори, които могат да са в края на лятото или през есента.

Това е най-вероятното. Сега, чудеса стават, може някакъв здрав разум да надделее неочаквано, но на фона на развитието дотук не съм голям оптимист. Да гадаем какъв ще е резултатът от предсрочни избори, ще е спекулативно. Навлизаме в една територия с много висока степен на неизвестност. И най-малкото, когато има война до нас и най-различни кризи, не е добре страната да попада в такива турбуленции. От тази гледна точка новините от днес не са добри – колкото и да беше нестабилна коалицията, тя даваше перспектива на държавата да премине през един труден период.

До есента ни очаква ни високо ниво на нестабилност. Най-добрият вариант е да се стигне до правителство на малцинството или друг формат, който да стъпи върху прозападните гласове в парламента. По-мрачният вариант е да преминем към избори с непредвидими резултати. България тотално ще се самоизолира и в Европейския съюз.

Даниел Смилов, „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече