Десетки милиони за АМ Хемус отивали в сметки в ОАЕ и имоти в София

0

- Advertisement -

Бойко Рашков показа имоти, които според него са купени и върху тях се строи с пари, откраднати от неосъществената магистрала „Хемус“.

Установено е, че държавното дружество „Автомагистрали“ е превело авансово 84 млн. лева на дружество за наем на механизация и материали за строителството на лот 8, за който все още дори няма изготвен устройствен план, даде пример той.

По тези най-източни лотове дори все още не са отчуждени имотите. А Рашков пресметна, че общо 400 млн. са разплатени за Лот 7, 8 и 9, без да има ПУП за тях – информация, която даваше и служебното МРРБ миналата година.

Според Рашков при постъпването на тези средства същата фирма е закупила имот в центъра на София за 27 млн. Към настоящия момент този парцел се застроява, докато на лот 8 няма дейност за 1 стотинка, коментира Рашков. 

Друго дружество получило авансово над 14 млн. лева. После 900 000 лв. са преведени лично на собствениците с основание „дивидент“. Около 6 млн. лева пък са пренасочени към контролирани от същия собственик дружества.

Подобна схема е осъществена и от трета фирма, която е получила авансово над 20 млн. лева. Парите след това са отишли към лична сметка на физическо лице с основание „договор“. Няколко месеца след това дружеството прекратява дейността си. Събрани са също доказателства, че с около 30 млн. лева от парите за „Хемус“ е изплащан дивидент, който после е превеждан по лични сметки в Обединените арабски емирства.

Изобщо според министъра парите са отивали за „луксозни жилищни сгради, вили, вилни селища и нежилищни сгради – в София и на около сто километра малко на запад“.

- Advertisement -

По думите му, за друг от лотовете на магистралата са преведени авансово 84 млн. лева на търговско дружество по сключен договор за наем на механизация и доставка на материали.

„Прави впечатление, че няма договор за строителство. Кой ще поеме утре гаранция за качество? По нашите магистрали има строители под прикритие, не знаем кои са“, коментира Рашков.

Дружеството от своя страна пренасочва част от тази сума към банкова сметка на друго дружество, което после превежда парите към 5 други фирми на лица с нисък социален статус.

„По оперативна информация те се контролират от едно и също лице“, уточни министърът. По негови думи общо над 50 млн. лева са били изтеглени впоследствие на каса в банката от упълномощеното лице.

Така описано от него – явно става въпрос за Лот 5 и всъщност единственото задействано досъдебно производство с единствения арестант – Борислав Колев, който към момента е под домашен арест. Там сумите са точно такива: авансово разплатени са около 84 млн. лв. от общо около 90 цялата обществена поръчка. Те минават през две големи фирми и стигат до 5 кухи фирми. На каса са изтеглени – към момента на задържането на Колев – около 53 млн. лв.

Разследването също така е разкрило, че дружество, което е получило авансово над 14 млн. лева, е превело сумата на друга фирма, която изгражда луксозно вилно селище. По оперативна информация двете дружества се контролират от едно и също лице.

На журналистически въпрос Рашков каза, че всички тези случаи са в прокуратурата и да се пита тя какво върши. Но доказателствата – по негова преценка били 99.9 %.

Както е известно, вътрешният министър има заведено дело, защото твърди, че крадените пари са отивали в партия ГЕРБ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече