А дали? Дългия разтурил коалицията „заради Македонияяяяя!“

0

- Advertisement -

Лидерът на „Има Такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов се провикна силно с ръка на устата и гледайки нагоре, че е напуснал управляващата четворна коалиция „Заради Македонияяяя!“ в отговор на пореден въпрос на журналиста от „Дарик Радио“ Константин Вълков. Преди това в разговора посочи, че „заради Македония няма правителство, не заради ИТН“.

Вълков в неделя взе деветдесетминутно интервю в студиото на телевизията на шоумена 7/8, излъчвано пряко в ефира и Фейсбук. По време на разговора стана ясно, че Трифонов го е поканил да го интервюира. Лидерът на ИТН видимо се изнерви на някои от въпросите, обвини го, че се опитва да създава внушения и дори на два пъти пожела да бъде приключено интервюто, но то закова час и половина.

Трифонов обвини премиера Кирил Петков и вицето му Асен Василев, че управляват дуалистично страната, вземат решения като по време на ГЕРБ и Бойко Борисов и унижавали коалиционните си партньори.

По време на разговора не бе засегната темата с допълнителните близо 4 млрд. лв., поискани в актуализацията на бюджета от регионалния министър, което Трифонов посочи като друга основна причина за решението за изтеглянето на министрите на ИТН от управлението на страната. Той посочи, че се консултирал това свое решение с депутатите на партията му и отбеляза, че очаква от тях лоялност.

Премиерът Кирил Петков неведнъж в последните дни каза, че разчита, че народни представители на ИТН ще подкрепят негово правителство на малцинството.

Трифонов допусна възможността както за експертен кабинет, така и за нови предсрочни избори наесен.

Две външни министерства

По думите на лидера на ИТН съветникът на премиера по външната политика Весела Чернева дублира министъра на външните работи от ИТН Теодора Генчовска и води двойна политика. Създаването на алтернативно външно министерство е нарушение на коалиционното партньорство и национална предателство, заяви Трифонов.

„Слави Трифонов реши вече ИТН да не е унижавана в една невъзможна за реализация коалиция при тезата Македония да изпълни своите договорни ангажименти и да приеме българите в своята конституция и тогава да започне преговори за членство в ЕС и факта, че тези хора не стават за това да се занимават с управление на държава и те трябва да стоят максимално далеч и максимално дълго от властта“, заяви Трифонов.

По думите му направил и избор между лошо и по-малко лошо. „По-лошо е да сме в тази коалиция и тези хора да управляват държавата. Поведението им е нагло, те се държат сякаш са солта на земята. Министър-председателят носи отговорността за управлението. Спечелил е изборите, но има партньори и трябва да управлява с тях отговорно“, коментира шоуменът.

„За мен няма популизъм за Македония, а е емоция. Единственият път, когато ходих в Мекедония, видях огромен надпис : България мрете. Чудя се защо. Първи ги признахме, дадохме им танкове, българите винаги са били с прекрасно чувство към тях. 100 хил. македонци имат български паспорти, а 3 хил на последното преброяване се определиха като българи. Защо? Някой там им прави проблеми. Там хора с български корени са подложени на стрес. Докато Македония не спази договора от 2017 г., ако зависи от мен, няма да стартиратт преговори за еврочленство“ декларира лидерът на ИТН.

Има коалиционно споразумение за Македония и трябва да се спазват договорите, заяви още той.

Петков кара влака, защото има коалиция

Трифонов видимо бе ядосан от думи на министър-председателя относно моралността на напускането на коалицията и отбеляза, че работа на премиера е да спазва закона, а не да казва кой е почтен.

„Продължаваме промяната“ декларира,, че ще разгражда модела ГЕРБ, а управлява като ГЕРБ еднолично, всъщност дуалистично… Петков и Василев са двете страни на една монета“, каза Трифонов.

Премиерът кара влака, защото има коалиция, той не е спечелил еднолично изборите като царя или Иван Костов, заяви още той.

- Advertisement -

„Дали харесвам Кирил Петков няма значение, значение има да свърши работа… Петков не спря да се опитва да ни прескача по казуса с Македония… В Европа говореше едно, в България – друго, истината е, че просто лъжеше“, продължи той. „Кирил Петков води дойна политика по отношение на Северна Македония и имам доказателства и факти за това“, каза още Трифонов.

Попитан кой му дърпа конците, лидерът на ИТН заяви: „Аз съм човекът, създал ИТН, и ако може да се използва този водевилен израз „Дърпа конците“, това съм аз.

Нямам общо с капъкулета, депесета и ГЕРБ

Трифонов силно се изнерви от въпросите на водещия за отстранената фирма от фитосанитарния контрол на границата с Турция при Капитан Андреево и декларира, че не е наясно с темата. „Аз съм за това да се спазва върховенство закона и при нарушения да има присъди, ако ще да става дума за Капъкуле, за кражба на яребици от пазара или кокошки. Нямам митничари на разположение, нямам нищо общо с финансово министерство, разбирането ми е, че начело на министерствата трябва да има хора, които разбират от управление“, заяви той.

„Искате да ме изкарате, че съм виновен за нещо“, развика се той.“ Нямам нищо с Капъкуле, с ДПС“, продължи Слави Трифонов и обвини водещия, че се опитва да прави инсинуации и да го изкара, че има общо с тези неща като му задава едни и същи въпроси.

„Що не ме питате дали съм рептил, както пишат, да се покажа змийските люспи!? Защото е нелепо. Нямам нищо общо с капъкулета, депесета, ГЕРБ. Нямам кукловоди, имам приятели, в миналото съм се запознавал с много хора – от един обикновен човек от Чипровци до Михаил Горбачов и Лех Валенса, Брат Пит“, продължи шоуменът.

Реагира остро и на въпросите за морала и почтеността и обяви, че „майка ми е набила в главата кое е добро и лошо, кое е честно и не, кое е почтено, както и сестра ми“.

„Не бих казал кой е почтен, кой е добър, аз не бих го направил без доказателства, както е в една законова държава“, продължи той.

Винаги съм се уповавал на експертите

Попитан дали би подкрепил експертен кабинет, Трифонов каза: „Винаги съм се уповавал на експерти, уважавам хората, които вършат работа. Политиката винаги е свързана с компромиси. Това е единствената възможност да се свърши работата добре“, посочи той.

Все пак смята, че е рано е за въпроса за експертен кабинет. Конституцията казва, че има възможности да продължи това правителство. Депутатите на ИТН са почтени и лоялни и смятам, че няма да постъпят предателски. За мен предател веднъж, предател завинаги“, коментира шоуменът.

„Аз ги питах дали да постъпя по този начин и те ме подкрепиха. Конституцията казва, че ПП има възможност за ново правителство, с нови партньори. Ще е любопитно как ще се реагира, ако привлекат ГЕРБ или ДПС. После мандатът отива при ГЕРБ, и после президентът ще реши“, каза той.

Според него всяко едно правителство носи пълна отговорност за действията си, „дали е експертно или политическо, всички имат отговорност пред суверена“.

Той безапелационно декларира, че е за приемане на нов закон за КПКОНПИ, но каза зали ИТН би подкрепил новата антикорупционна комисия да бъде оглавена от сегашния вътрешен министър Бойко Рашков, както предлагат от „Продължаваме промяната“. Съгласен е, че главният прокурор Иван Гешев пречи на функционирането на правосъдната система. Заяви, че е за приемането на България в Шенген и в еврозоната. Обяви, че е безумно това, което става в Украйна и буди отвращение, както и че Русия е заплаха за сигурността на България.

Опитвам се да се стремя да постъпвам правилно и отговорно, заяви накрая той.

Източник: Mediapool

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече