Смешно, ако не беше трагично: Властите още не знаят дори кой е пилотът на самолета фантом

0

- Advertisement -

Българските власти все още не са установили кой е пилотирал и дали е имало пасажери на борда на малкия самолет, който преди 5 дни наруши въздушното пространство на поне 7 държави и кацна на изоставеното летище Буховци край Търговище. Това стана ясно от думите на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който обяви, че Националната следствена служба е поела случая. 

Предстои на машината да бъде извъшрен повторен отглед от екип от експерти. Тя стои вече пети ден покрита с платнище и под полицейска охрана. „Към момента самолетът е приобщен към материалите по делото, но предстои да се огледа още веднъж – внимателно, прецизно, като още веднъж от него бъдат потърсени всякакви възможности – биологични, дактилоскопни и всякакви други следи“, обясни Сарафов пред bTV. Той каза още, че предстои да се обмени информация с другите държави, за да стане ясно къде е прелетял самолетът, откъде е закупен и как е зареждан.

- Advertisement -

„Категорично става дума за нарушаване на въздушното пространство. Дали има заплаха или не – това е предмет на нашето разследване. Ако такава действително се установи в зависимост от превозван товар, от превозвано гориво, дали самият самолет би могъл да застраши инфраструктурата или населението на нашата страна – това ще стане в хода на наказателното производство“, посочи Сарафов.

„Сега“ припомня, че самолетът е навлязъл във въздушното пространство на България на 8 юни около 19,09 часа. Преди това е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, a в Румъния от румънски и американски самолети F-16, базирани в авиобаза Фетеш. 60-годишният Piper PA-23-250 Aztec е с литовска регистрация.  В момента има все още актуална обява за продажба на самолета в британски сайт, а снимките, които е представил купувачът са качени на сайта през юни 2020 г.. Обявената цена е 35 хиляди долара. Като продавач на самолета в обявата е посочен 72-годишният летец капитан Брониус Заронскис, бивш командир на авиационната ескадрила в Паневежис, а впоследствие ръководител на аероклуба в града. Заронскис заяви пред „OFFnews“, че е продал самолета на фирма от София.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече