Човек на Дългия – син на адвокат на Таки

0

- Advertisement -

Синът на адвокат на Таки е част от партията “Има такъв народ” и е бил депутат от партията на Слави Трифонов в предходното Народно събрание, разкри във вторник разследващият сайт Bird.bg.

Става въпрос за юриста Александър Рашев, който е син на адвокат Виктор Рашев. Самият Виктор Рашев представлява с изрично пълномощно издирвания в миналото от Интерпол Христофорос Никос Аманатидис – Таки за вписванията по партидата на негова фирма в Търговския регистър, установи Bird.bg.

Проверка на Mediapool показва, че Александър Рашев е част от партията на Трифонов от самото начало, когато все още се наричаше „Няма такава държава“, преди съдебно решение да я принуди да си смени името.

И в двете версии на партията Рашев е част от арбитражно-контролната комисия на формацията.

След предсрочните избори през лятото на миналата година, Александър Рашев е бил народен представител на ИТН в кратко съществувалото 46-о Народно събрание. Бил е кандидат за народен представител и на последните избори, но не е успял да влезе в парламента.

Сега е един от експертите на партията в сектор правосъдие, които са представени на сайта като „хората зад Слави“. Наред с това е нещатен сътрудник на Ива Митева в сегашния парламент.

Какво показва Търговския регистър?

От 2019 г. Таки се вписва като управител на фирмата „Еврофинанс Фактор“, на която е собственик от 2008 г. Документите за промяната, както и последващите вписвания по партидата на фирмата са подадени от адв. Рашев, твърди проверката на Bird.bg. Дружеството е имало над 2 млн. лв. нетни приходи от продажби през 2007 г., но след това дейността му затихва и има спад до 40-80 хиляди лв. годишно, за да скочи рязко на половин милион лева през 2019 г., когато Христофорос Никос Аманатидис поема контрола от Адриан Георгиев.

- Advertisement -

Скрийншот – Bird.bg

„Сама по себе си изложената връзка не дава презумпция за нещо незаконно, тъй като Таки нито е обвиняем, нито е осъждан, а всеки има право да си наеме адвокат за вписвания в Търговския регистър”, уточнява Bird.bg

Отзвук

След всички скандали и трусове, предизвикани от решението на държавата да си върне контрола над фитосанитарните проверки на камиони на ГКПП „Капитан Андреево“, осъществяван в последните 10 години само и единствено от частната фирма „Евролаб 2011“, в публичното пространство се заговори, че Таки е реалният собственик на доходоносния граничен бизнес.

Както Mediapool писа, по време на специалното заседание на комисията за противодействие на корупцията, посветено на казуса „Капитан Андреево“ в края на май, депутатът Константин Бачийски от “Продължаваме промяната” попита собственика на фирмата „Евролаб 2011“ Васил Димитров, чиято дейност за лабораторни тествания на зеленчуци се спира на пункта, дали е свързан с конкретни лица.

„Интересува ме Размиг Чакърян по-известен в публичното пространство като Ами от колко време го познавате? Каква Ви е връзката с Христофорос Аманатидис–Таки, тъй като гледам един същ адвокат представлява Вашето дружество и други дружества, в които посочените лица са акционери? А също така гледам и адреса, който е за кореспонденция един и същ – „Цар Асен“ № 79, ет. 2, така че ако можете да ми отговорите връзката Ви с двете лица и от колко време ги познавате да разкажете?“, попита тогава той.

Тогава Димитров отговори – „Тези лица, господин Бачийски, не ги познавам, а адвокатът ми не знам кой представлява друг, няма как да знам в какви отношения е с други хора и фирми и така нататък. Адресът на моята фирма е жк „Сердика“ бл. 18А това „Цар Асен“ не знам откъде излиза и нямам представа.“. Конкретно се визираше адв. Венцислав Милушев, който също присъства на заседанието на комисията.

В предходните седмици разследване на Bird.bg описа връзките на фирмата със стари лица от подземния свят и политиката.  В поредицата от свързани компании излизат имената на издирвания от Интерпол в миналото Христофорос Аманатидис-Таки и приближеният до бившата групировка ВИС Красимир Каменов-Къро, свързаният с него Размиг Чакърян и Мирослав Петков, за когото „Капитал“ прави връзка с бивши общински служители от ГЕРБ.

“Рашев и Партньори” е известна софийска адвокатска кантора. Сред партньорите там е и Деница Терзийска, която е съпруга на председателя на Софийски общински съвет – Георги Георгиев от ГЕРБ, уточнява още разследващият сайт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече