Ще има ли изненади на вота на недоверие?

0

- Advertisement -

На гласуването на вота недоверие на правителството, който се очаква да бъде гласуван следващата седмица, може да се случат изненади и резултатът да не бъде същият, както стана със свалянето от поста на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Това стана ясно от участието на проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев в ефира на БНТ. Той обаче изрично, подчерта, че изразява само своето лично мнение.

Според него в това Народното събрание не може да има и никой няма да се опитва да прави ново мнозинство за управление. „Това е на баир лозе. Все пак и ГЕРБ и ДПС имат достатъчно опит“, смята той и добави, че много фактори помагали в днешната ситуация на криза за възхода на популистката партия „Възраждане“.

По думите на проф. Маринов само обединяването в този парламент на едно временно, даже

широко мнозинство и пълно съгласие около няколко ключови цели.

„Само това може да осигури стабилно управление. Иначе ще бъдем свидетели на едни ежеседмични кризи и проблеми. Дето се казва едната глава на ламята е отсечена, но на нейно място излизат нови две. За това търсенето на (подкрепа за кабинета – б. р.), може би в някаква степен е възможно, но трябва да е в друга посока. По програма с ясен хоризонт на правителството, предшествана от сериозни политически преговори. Не става дума за коалиция и ново политическо споразумение извън споразумението за решаването на ключовите въпроси на страната и на обществото.

Сега правителството не може да се ограничи до своето оцеляване.

То трябва да решава проблеми и за това му трябва стабилна подкрепа в парламента и най-вече в обществото. Хубаво е, че хората спонтанно излизат да подкрепят правителството и конкретни личности. Според мен обаче управляващите не бива да се заблуждават, че в много по-широки слоеве от обществото има разочарование от управлението“, добави професорът.

Александър Маринов смята още, че

- Advertisement -

няма напрежение между президента и кабинета

и не може да се говори за подкрепа. „Подкрепа не може да има за управляващи, а за политика, цели и за начините, по които те се постигат. Нямаше напрежение и между Румен Радев и Бойко Борисов лично. Това не са лични неща. Президентът и не само спрямо това правителство, но към предишни, имал е ясна позиция. Той казва какво мисли, това е неговият стил. Там, където президентът смята, че нещата не се вършат както трябва и че резултатите не са задоволителни, той го казва.

На въпрос дали президентът ще заеме позиция при евентуалното раздаване на мандатите, особено при третия, Маринов поясни, че той не може да има категорична позиция извън своите конституционни пълномощия.

По думите му, президентската институция не подтичва след събитията и хипотетично трябва да има някаква готовност за служебен кабинет. „Кризата не започна от вчера и ясно беше ,че управленската коалиция се клати и не е чудно и да падне. Няма начин да няма готовност. Всичко зависи зависи как ще се развият обстоятелствата. Нека не избързваме. Да не викаме „Хоп!“ преди да сме скочили“, каза още съветникът на президента.

„От цялата ситуация всички сме губещи и не защото промяната забуксува. Много тежка е кризата, има много заплахи, хората са притеснени и има големи трудности.

Голяма част от тези трудности не са от последните 6 месеца, а от 10 години.

Всички са губещи от липсата на стабилно управление, макар и с малки амбиции и цели, които да помогнат на хората“, добави той.

Според него една от големите грешки на кабинета е била, че не е бил достатъчно диалогичен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече