Гешев и Цацаров трябва да платят със затвор за потъването на България

0

- Advertisement -

В събитията, които се разиграват от седмици в страната, дори не са споменавани имената на Цацаров и Гешев. Но това не означава, че те не са замесени в тях. Напротив – имат огромна заслуга страната да е в тази кошмарна криза.

„Национални предатели“ ехтеше за пореден ден в пленарната зала на НС. Вече не ни впечатлява – изтърка се. Както „мафия“, „корупция“ и „задкулисие“. Политиците се замерят, а ние наблюдаваме като безопасни кибици.

Над трейсет години България потъва. Както и в катастрофата с „Титаник“ оцеляват тия в лодките, тоест, които заминаха в чужбина. Българският кораб отива на дъното, но не на фона на класическа музика, а на турбо чалга. Причините са много, но една от тях играе особено важна роля: безотговорността. Каквото и ужасно нещо да се случи тук, виновни няма. А като няма виновни, няма и наказания.

Не е нужно да се връщаме много назад за да се докаже този извод.

Ако ВСС си бе свършил работата по скандала с онази среща в ЦУМ, на която тогавашният главен прокурор Цацаров бе подхвърлял заплахи към бизнесмена Сашо Дончев, щяхме да знаем кой е организатор, какъв е истинският повод и кой трябва да понесе отговорността.

Цацаров започна, а Гешев довърши съучастието на прокуратурата във фалирането на КТБ и последвалото разграбване на банката. Има обвинени, но истинските виновни още са все по-богати и свободни.

Въпреки лютите закани, първо на Цацаров, а след това и на Гешев, виновници за криминалната приватизация не бяха открити.

- Advertisement -

Нито излязоха списъците с имена на укрили имоти и банкови сметки в чужбина.  

Списъкът е дълъг.

Ако бе разнищен случаят с къщата в Барселона, чекмеджето с пачките и кюлчетата, взетите над 60 млн подкуп, за които говори Васил Божков, ако бяха арестувани и съдени шайкаджиите прокурори и следователи по скандала „Осемте джуджета“, ако Цацаров, Гешев и техните копои бяха тръгнали по следите на откраднатите милиарди от магистрали, язовири, саниране, Турски/Руски поток, обслужването на руски интереси пр., сега в затвора щяха да са виновните за тези безобразия. Останалите щяха да се замислят, а това означава спасени милиарди за пенсии, за икономиката, образованието, здравеопазването и пр. Само че милиардите ги няма, няма и виновни. Дори при днешните кавги в парламента за забавеното и отложено повишение на пенсиите няма виновни…

Политици се наричат едни други мафиоти и национални предатели, но Гешев се е сврял в дупката си и не си показва носа. А вече трябваше да ги е подкарал и нека всеки доказва думите си.

Наистина можеше да сме нормална държава с щастливи обитатели, ако бяхме по-свестни и взискателни. Сега сме обратното на всичко това. Защото Цацаров и Гешев закриляха и закрилят тези, които трябва да разобличават. Затова двамата трябва да минат през съда и ако справедливостта все още съществува по тези земи, да отидат, където им е мястото.

Възможно е, но едва ли ще се случи. Защото дори най-гласовитите промянаджии нямат воля и достатъчно храброст да свършат това наистина добро народно дело. Дори един прокурор не се намери в тази обрулена държава, който да започне разследване на тези двамата – доказателства има достатъчно. Какъв злокобен дефицит на гражданска смелост и достойнство!…

На кого да се сърдим?

Огнян Стефанов, FrogNews

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече