За какъв се има? Дългия крие имущество от КПКОНПИ!

0

- Advertisement -

Лидерът на „Има такъв народ“ Станислав (Слави) Трифонов не е подал задължителна по закон декларация за имущество и интереси. Информацията е предоставена на Mediapool след запитване по реда на Закона за достъп до обществена информация и е валидна към 16 май.

Антикорупционният закон задължава всеки председател на политическа партия, която получава държавна субсидия, да подава такава декларация до 15 май.

Към 23 юни все така няма данни Трифонов да е подал имуществена декларация със закъснение, уточниха от КПКОНПИ пред Mediapool.

Въпросът на Mediapool бе провокиран от факта, че лидерът на ИТН не фигурира в публичния списък на лицата, които не са подали декларации, нито в този на лицата, които са подали. Двата списъка са задължителни за публикуване на сайта на КПКОНПИ.

Всеки политически лидер, получаващ държавна субсидия, трябва да подаде встъпителна декларация, в която да декларира имуществото си. Декларация за имуществото и интереси се попълва и подава независимо, че не е налице промяна на имуществото, като се отбелязва, че няма нови обстоятелства за деклариране за съответната година.

- Advertisement -

Трифонов е бил задължен да подаде декларация в момента, в който партията му започне да получава държавна субсидия. Това се е случило за първи път след парламентарните избори през април, когато „Има такъв народ“ са втора политическа сила.

Преди близо година, на 1 юли 2021 г. лидерът на „Има такъв народ“ признава във фейсбук коментар, че партията му получава държавна субсидия, макар и в намален размер. ИТН взима по 1 лев на получен глас субсидия от държавата към юли м.г. Това задължава лидера на ИТН да подаде в срок до един месец след получаването на субсидията своята имуществена декларация. Близо година по-късно това не се е случило.

При неподаване на декларация КПКОНПИ трябва да състави акт за нарушение на Слави Трифонов. Той прави писмени възражения по него, при което да обясни причините за неподаването на декларацията.

КПКОНПИ отказа да отговори на въпросите на Mediapool дали е образувана проверка на имуществото на Слави Трифонов и какви са резултатите от нея, ако е била образувана. Според комисията това не е информация, която се дължи на обществото по реда на закона.

До този момент Слави Трифонов не е коментирал причините за неподаването на имуществена декларация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече