Credit Suisse е осъдена, че е прала парите на българската наркомафия

0

- Advertisement -

Швейцарската банка Credit Suisse е имала множество организационни недостатъци, които са позволили на неин служител да пере пари на българската наркомафия. Това е решението на Федералния наказателен съд в Швейцария, пише Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Банката трябва да плати глоба от 2 милиона швейцарски франка. Credit Suisse веднага обяви, че ще обжалва.

Освен банката, обвинени бяха и двама българи, швейцарски банкер и клиентският съветник на CS. Двамата българи са осъдени за участие в престъпна организация и квалифицирано пране на пари. Единият получава условна присъда лишаване от свобода от 36 месеца, другият условна присъда лишаване от свобода от 12 месеца; освен това и двамата трябва да платят глоба. Петият подсъдим, тогава служител на друга банка, получи условна присъда от 14 месеца лишаване от свобода и условна глоба за подпомагане на престъпна организация и за пране на пари. Твърди се, че е помогнал за изпирането на над 7 милиона франка.

Освен банката за виновна беше призната и нейна бивша служителка. Тя е осъдена за пране на пари и ще получи условна присъда от 20 месеца затвор, както и глоба. Тя е извършвала транзакции от името на клиенти между юли 2007 г. и декември 2008 г., въпреки че е имало ясни индикации за престъпния произход на парите ми, съобщиха от съда малко след обявяването на присъдата, пише NZZ. 

Според съда самата банка е виновна за множество недостатъци, които са направили възможно прането на пари. Те са свързани с управлението на взаимоотношенията с клиентите с престъпната организация – по-специално с водещи представители на българска наркомафия – и наблюдението на разпоредбите за борба с изпирането на пари от правната служба, допълва изданието.

- Advertisement -

Наложените наказания са под исканите от прокуратурата. Но много от обвиненията са погасени по давност, а престъплението е назад във времето. 

Credit Suisse и четири души бяха обвинени от прокуратурата в квалифицирано пране на пари в размер на над 100 милиона швейцарски франка. Обвинението настоява, че банката не е направила нищо, за да предотврати изпирането на пари от българската наркомафия около „кокаиновия крал“ Евелин Банев, пише NZZ.
Федералните прокурори пледираха за глоба от 5 милиона франка.

Случаят беше в центъра на вниманието не само заради замесването на наркомафията, но и поради редица други причини, като продължителността на производството и предприетите действия срещу известната швейцарска банка, обяснява NZZ. Изданието посочва, че срокът на наказателното преследване е необичайно дълъг – процедурата е открита през 2008 г., т.е. Преди 14 години.  Една голяма банка може лесно да се примири с това, но обвиняемите частни лица по-трудно могат да се справят с продължителната несигурност. 

В началото на основното изслушване Федералният наказателен съд реши, че ще разглежда само действия само след 7 февруари 2007 г. В обвинителния акт обаче са изброени деяния от периода  2004 – 2008 г., следователно голяма част от обвиненията е погасена по давност. Прокурорите напразно твърдяха, че прането на пари е продължавано престъпление и че съдът трябва да оцени всички деяния.

Възможността за наказателно преследване на компании в Швейцария съществува от почти 20 години. Досега обаче е имало осъдителни присъди само по шепа доста незначителни дела. Федералната прокуратура обаче реши да приложи текста от НК срещу банките-нарушители. Миналия декември Falcon Private Bank (в процес на ликвидация), стана първата банка, осъдена по този член от Наказателния кодекс, пише швейцарското издание.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече