Какво ще стане, ако Русия скъса дипломатически отношения с нас?

0

- Advertisement -

Много политически теми бяха на фокус през изминалата седмица, но може би най-съществена е изтеклият днес на обяд ултиматум на руската посланичка Елеонора Митрофанова – българското правителство в оставка да отмени експулсацията на 70 дипломатически служители на Руската федерация, или да рискува прекратяване на дипломатическите отношения между двете държави.

Премиерът в оставка Кирил Петков не отстъпи пред Митрофанова, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че нейната заплаха се обмисля.

Какви обаче ще са реалните последствия за България, ако Руската федерация реши да скъса отношения? Същото ли е това като затваряне на посолството? Ще има ли последствия за около 24-хилядите българи, които живеят там? Ще са по-страшни ли последствията за руснаците в България?

Според международния редактор на ClubZ Веселин Желев, още не се знае дали Русия ще изпълни заплахата си – а напоследък режимът на Путин е щедър на заплахи към Запада.

- Advertisement -

„Зъбенето е в стила на руската външна политика – не в стила на нашата. Но, както се знае, не е страшно кучето, което лае, а което хапе.“

Дали видимото изнервяне на руските управници е знак, че плановете им се провалят и войната в Украйна може да отива към своя край?

„Не бива да забравяме с какъв режим си имаме работа. Той не вижда света, както ние го виждаме. Той не разсъждава, както ние разсъждаваме, неговите реакции не са като нашите, не можем да го разгадаем, следвайки нашата логика“, отбелязва Желев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече