Бункер 42 или Градът на Страшния съд в Москва: 65 метра под земята

0

- Advertisement -

На фона на дискусиите за възможността за използване на ядрени оръжия, темата за укритията отново е актуална в Русия, за първи път след Студената война. В социалните мрежи често се появяват карти с местонахождението на тези обекти. В действителност не съществува карта на московските бомбоубежища. Такава информация не е публична, не защото е държавна тайна, а защото е за служебно ползване, за да не привлича тълпи от любопитни изследователи, пише в. Труд.

Широко разпространено е мнението, че в руската столица отдавна не са строени укрития, а тези, от времето на СССР, са изоставени или преоборудвани. Но как стоят нещата всъщност? 

Двойно предназначение

В Русия е изключително популярна идеята, че в съветската епоха са построени и поддържани в перфектен вид много бомбоубежища, а след разпадането на СССР всички са изоставени или преустроени за други цели. Всъщност това е заблуда. По времето на Сталин, в Москва са построени много отделни убежища. Това се дължи на факта, че сградите в онези дни са предимно нискоетажни, понякога с дървени тавани. Мазетата на такива къщи не винаги са в състояние да гарантират защита дори от обикновени бомби.

Къде е една от най-големите мистерии в Русия -

Но в следвоенния период ситуацията се променя. Появяват се ядрени оръжия, населението на столицата расте бързо, метрото се развива. При тези условия е твърде скъпо да се строят десетки отделни заслони за всяка зона. От времето на Хрушчов-Брежнев значителен брой столични многоетажни сгради са издигнати с укрепени мазета, които при необходимост, да се използват като убежища.

Всички станции на Московското метро разположени дълбоко, ​​както и подземните паркинги и други съоръженията са първоначално проектирани и построени като съоръжения с двойно предназначение. В нормално време те се използват за пряка нужда, а в случай на спешност в рамките на няколко часа трябва да се превърнат в убежища за няколко хиляди души.

Същото важи и за всички преустроени индивидуални бомбоубежища, в които се помещават складове, магазини, кафенета, барове и др. Законът позволява използването им за търговски цели, но при необходимост в рамките на 12 часа те се превръщат в убежища за гражданска защита. През това време трябва да се почистят от ненужни вещи и да се доставят запаси от питейна вода и оборудване за спане. 

Секретни обекти

- Advertisement -

Къде е една от най-големите мистерии в Русия -

В случай на извънредна ситуация, обикновените московчани могат да се скрият или в укрепени мазета, оборудвани за временен подслон на голям брой хора, или в отделно разположени убежища, в зависимост от района, или в метростанции. Повечето от тези убежища включват кратък престой – от няколко часа до два дни. Има минимум удобства и няма хранителни запаси. Но от съветско време някои предприятия са оборудвани като специални убежища.

Те са за онези работници, които държавата счита за особено ценни: служители на централния апарат на министерствата и ведомствата, щабовете на армията, служители на изследователски институти и предприятия в областта на отбраната, персонал на държавните телевизионни и радиокомпании. По правило те се предоставят за ограничен брой хора, така че има специални списъци на служителите и техните най-близки роднини, за които е запазено място.

Тези съоръжения са разположени в непосредствена близост до работните места. Оборудвани са с канализация, водоснабдяване, хранителни запаси и са предназначени да оцелеят в ядрена война. Докато обикновеният цивилен подслон осигурява доста кратък престой, тези съоръжения осигуряват защита за месеци. 

Само за елита

Къде е една от най-големите мистерии в Русия -

От времената на перестройката слуховете за подземен град в Москва, са много популярни. Обектът е наречен „Раменки-43“, защото се намира под този столичен квартал. Говорим за подземен заслон, представляващ по същество цял град на около 200 метра дълбочина. Той е в състояние да побере около 15 хиляди души и служи не само като временно убежище, а може да осигури пълноценен живот под земята в продължение на няколко месеца или дори години.

Предполага се, че обектът е построен в епохата на Брежнев като „градът на Страшния съд“. Планирано е да се подслонят не само висшите слоеве на партийната номенклатура, но и най-добрите умове на СССР. Предвидени са отделни „апартаменти“ за семействата, арсенал от оръжия за защита, комуникации, климатици, огромни хранителни запаси и др. Местоположението на обекта в Раменки не е случайно: в западната част на столицата, през епохата на Брежнев, традиционно се заселва не само партийната номенклатура, но и научната интелигенция.

Предполага се, че градът е свързан с правителствени сгради и най-важните изследователски институти чрез тайна линия – „Метро-2“, – построена в случай на ядрена война на много по-голяма дълбочина от обичайните линии. Този клон е строго класифициран, никога не е изобразяван на карти и не влиза в контакт с обичайното метро. Но все още никой не е представил доказателства за съществуването на подобни укрития. Повечето изследователи ги смятат за градски легенди.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече