5 неудобни въпроса за „дееца“ Семерджиев и гнилата система на МВР

0

- Advertisement -

Родната полиция ни пази, се пее в оня неофициален химн на МВР. През последните години обаче се оказа, че на част от униформените служители във вътрешното министерство не им е важно да гарантират гражданската сигурност и обществения ред в страната. Точно обратното, с действията и бездействията си стават съучастници в престъпления и трагедии, които костват живота на невинни хора. Катастрофата с бившия футболист Георги Семерджиев, който с джипа си уби две млади жени на централно кръстовище в София, повдига остри въпроси за състоянието на МВР и служителите в системата.

1. Защо изобщо Семерджиев е бил на свобода?

Дори ръководството на МВР не дава отговор поради каква причина Георги Семерджиев не е бил в ареста в деня на инцидента. Преди по-малко от месец – на 11 юни, мъжът е бил спрян с автомобила си от служители на 7-мо Районно управление. Тогава му е направен тест за наркотици, който излиза положителен. „Колегите отидоха на място, изпробваха водача и се оказа, че същият е употребил повече от един амфетамин“, заяви шефът на Пътна полиция Тенчо Тенев, който не отговори защо Семерджиев веднага не е задържан. 

От изказване на вътрешния министър Бойко Рашков обаче се разбира, че ситуацията се е развила по различен начин. Той разкри, че след като е бил спрян за проверка и е предал документите си на полицаите, шофьорът е избягал. „Разпоредил съм детайлно да се изясни как се е получило така, че когато полицейски служители спрат водач за проверка, той успява да избяга. Това е озадачаващо и за нас. Кои са били служителите, какво точно са извършили, дали са го преследвали и как не са го заловили?“, каза Рашков. Всичко това навежда на мисълта, че полицаите не са изпълнявали добросъвестно задълженията си и умишлено са позволили на Семерджиев да се измъкне без последствия, като въпросното бягство може дори да е инсценирано в полицейските протоколи.

Скандално е още, че бившият футболист в онзи момент е бил издирван и по друго дело. „Той е обявен за общодържавно издирване по друго досъдебно производство“, коментира пред dir.bg Мария Павлова, която завежда специализирания отдел Националната следствена служба, занимаващ се с тежките произшествия в транспорта. Не стана ясен предметът на това производство, но по-важното е, че МВР не е задържало лицето, когато е имало възможност. Още повече, че Семерджиев наскоро е излязъл от затвора, след като е излежал 8-месечна присъда за наркоразпространие. Това щеше да утежни ситуацията му и вероятно съдът щеше да прецени да го постави под постоянен или домашен арест. Вместо това се оказа, че Семерджиев дори не е бил наблюдаван от отговорната служба, след като е излязъл от затвора.

2. Има ли полицейски чадър над Семерджиев?

Установено е, че шофьорската книжка на Семерджиев е била отнета през 2005 г. Оттогава той управлява автомобила си без да има право. Цели 18 години. През това време е извършвал десетки нарушения по цялата палитра на Закона за движение по пътищата. „Нарушенията му са толкова много, че са му отнети 85 точки – почти три пъти по 39 точки. Това означава, че е създавал много сериозни проблеми“, обясни началникът на Пътна полиция. Въпреки сериозните нарушения Семерджиев все успява някак да се размине между капките. 

Полицейска справка за досието на Семерджиев, с която „Сега“ разполага, разкрива, че от 2010 г. до 2012 г. той е глобяван от органите на СДВР 6 пъти с по 300 лв. заради управление на автомобил без шофьорска книжка. Въпреки това в тези случаи не е било образувано досъдебно производство, макар че в Наказателния кодекс пише: „Който в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление извърши такова деяние, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и двеста лева“.

В случаите, когато все пак МВР изпраща материали до прокуратурата срещу Семерджиев за шофиране без книжка, както е станало през 2014 г., държавното обвинение с безумни аргументи го оневинява. В постановлението за отказ от образуване на дело, с което „Сега“ разполага, пише, че е установено, че действително лицето е карало без документ в едногодишния срок от предишното му такова провинение – нещо, за което да образува дело. За да не го направи обаче, прокуратурата изведнъж започва да твърди, че трябвало да се отчитат и субективните представи дали деецът е осъзнавал, че управлява автомобил във въпросния едногодишен срок от влизане в сила на предишното наказателно постановление.

Фрапиращо е също, че Семерджиев е успял да се сдобие с фалшива шофьорска книжа от Швейцария, както и с фалшив немски регистрационен номер на автомобила. Всичко това е останало незабелязано от полицията до трагичния инцидент, въпреки че Семерджиев е бил спиран многократно за проверки. В „арсенала“ на бившия футболист е имало и две стоп палки и полицейска лампа, която е използвал по време на шофиране, за да нарушава правилата. Трябва да се изясни как се е сдобил с тези атрибути и дали са му предоставени от човек в МВР.

Трябва да се има предвид също, че Семерджиев е познайник на полицията не само заради множеството нарушения на пътя, а и за криминални прояви. Срещу него се води дело за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди при сбиване между футболни агитки, като се твърди се, че е част от ултрасите на „Левски“ от „София-Запад“. Според информация на БНТ пък Семерджиев гравитира около скандално известния в криминалните среди бизнесмен Христофорос Аманатидис – Таки. В оперативни разработки той е засечен, че отговаря за доставката и разпространението на наркотици в нощните заведения в Студентски град. Има също данни, че той е плащал за осигуряването на полицейски чадър над тази дейност.

3. Какви хора работят в полицията?

Покрай фаталната катастрофа се разбра, че Семерджиев е бил близък със служители на МВР, които дори са му помогнали да се укрие след инцидента. Според разследващите в нощта на трагедията в джипа на мъжа се е возила и жена, чиято самоличност е установена. „Тя е служителка в едно от районните управления. Оказа се, че тя има отношение със Семерджиев“, разкри Рашков. Източници в МВР посочват Симона Радева, която работи в Първо РПУ в столицата. След катастрофата тя веднага е излязла в болничен, но беше разпитана. Разказала е, че след инцидента полицаи от 4-то РПУ са отишли до автомивката на Семерджиев, откъдето са взели стълба и са я занесли до апартамента в „Лозенец“, където е живеел, твърди БНТ.

- Advertisement -

По всяка вероятност въпросните полицейски служители са съдействали на Семерджиев и през останалото време. Например, да научава къде са разположени полицейските патрули, дали се извършват специализирани акции и какви разследвания се водят срещу него. Отдавна за никого не е изненада, че осъдени престъпници си служат с връзки в МВР, за да си гарантират спокойствие. Проблемът е стигнал до там, че част от служителите са минали границата между полицията и организираната престъпност.

Много са примерите през годините за, меко казано, съмнителни контакти на полицаи с криминално проявени. Тези контакти не се ограничават единствено до най-ниското ниво в йерархията на МВР, а стигат до върха. Преди година новото ръководство на силовото ведомство разкри, че бившият вътрешен министър на ГЕРБ Младен Маринов е бил обект на разработка на службите, по която са прилагани дори специални разузнавателни средства. По това разследване той е заснет да се среща с криминално проявени лица, приближени до Димитър Желязков – Очите и Николай и Красимир Маринови, наричани Маргините, пред дискотека в Слънчев бряг през 2005 г.

По всичко личи, че е нужна сериозна ревизия на кадрите в МВР от най-ниското до най-високото ниво. Промяната трябва да е кардинална – проверка на работата на всеки служител с персонална оцека и тестове за интегритет, включително с детектор на лъжата. „Има съмнение дали някои от полицейските служители са изпълнявали своите задължения по закон и не са се влияели от нещо друго, което да ги е мотивирало да не вземат законовите мерки“, коментира Рашков. Въпреки че той е вътрешен министър вече 14 месеца, не се забелязва да е предприел офанзива срещу „гнилите ябълки“ по всички нива в МВР. Такава мащабна операция „Чисти ръце“ е жизнено необходима, ако искаме полицията да заработи изцяло в обществен интерес.

4. Кога най-накрая ще има сериозни наказания за полицаи?

Като изключим дребните случаи на давани 10-20 лв. подкупи на катаджии, които стигат до условни присъди, в по-голямата си част знаковите случаи на нарушения от страна на униформените остават безнаказани. Само преди 2 г. обществото беше разтърсено от полицейския произвол по време на летните антиправителствени протести, когато служители на СДВР упражниха безпрецедентно полицейско насилие спрямо мирно протестиращи граждани. Млади мъже и жени бяха дърпани, ритани и захвърляни на земята зад колоните на Министерския съвет.

Разследването за побоя над студента Евгени Марчев беше прекратено през април, след като държавното обвинение не откри насилниците от полицията. По същата причина остана безнаказан и побоят над журналиста Димитър Кенаров, който на 2 септември беше незаконно арестуван и бит от полицаи. Вътрешната проверка на МВР по тези случаи завърши с мижави наказания на четирима служители. Единият от тях дори бе подслонен от главния прокурор Иван Гешев в бюрото по защита, докато то беше на прякото му подчинение.

Крайно време е да има адекватни наказания и присъди за подобни деяния. Предстои да видим какви ще са последствията за служителите, които са помагали по един или друг начин на Георги Семерджиев преди и след катастрофата му. Ще бъдат ли разследвани за помагачество, дали са вземали подкупи и злоупотребявали ли са със служебно положения в негова услуга? Мерките срещу тези полицаи трябва да са светкавични и сурови, за да имат превантивен ефект. В противен случай ще остане усещането за безнаказаност.

5. Ще заработи ли МВР срещу рецидивистите на пътя?

Утвърди се практика след всеки инцидент на пътя, който завършва с жертви, да се обявяват шумни спецакции срещу безразсъдните шофьори. Това се случи преди две години след тежката катастрофа, в която живота си загуби журналистът Милен Цветков. Сега вътрешното министерство отново не прави изключение. Въпросът е защо полицията се сеща да работи чак, когато се стигне до фатален край?

Само за последните 24 часа, откакто Рашков обяви „война“ на джигитите, вече има няколко задържани шофьори. Сред тях се оказа дори доведеният брат на Семерджиев, който е управлявал с превишена скорост, под въздействието на наркотици и алкохол. В София след кратка гонка е бил арестуван водач без шофьорска книжка и отново с полицейска лампа. В Сливен пък са хванати трима пияни зад волана и трима без свидетелство за управление.

Показателно е, че за такъв кратък период са установени толкова нарушения. Епидемията от опасни шофьори придобива ужасяващи мащаби, за което обществото плаща с живота най-често на невинни. Бойко Рашков твърди, че операцията има начална дата, но няма краен срок. Той обаче бързо беше опроверган от „Института за пътна безопасност“, който публикува заповедта на главния секретар на МВР Петър Тодоров за провеждането на акцията. В нея пише, че тя ще продължи до 24 юли.

Очевидно е, че поредната спецакция няма да има търсения превантивен ефект и след края ѝ всичко ще се върне постарому. Необходима е радикална, но системна работа от страна на МВР, за да се прекрати т.нар. война по пътищата. На първо място, това значи засилен контрол върху пътните полицаи, за да се гарантира, че ще упражняват служебните си задължения. После са необходими повече униформени на терен, отколкото в канцелариите. И накрая, но не на последно място – по-безопасни пътища, които отговарят на европейските стандарти.

Мартин Георгиев, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече