Лекари лапат десетки хиляди лв. от фармацевтични компании

0

- Advertisement -

По още една заплата получават наши медици като хонорар от фармацевтични компании. Спонсорството за организации и болници пък може да наближи половин милион за година. Това показват данните за 2021 г. от оповестяването на парите, които фармацевтичните фирми плащат на лекари, медицински сестри, организации и болници у нас.

Инициативата за тази прозрачност е вече на 9 години на европейско ниво, а в България за пръв път бяха отчетени данни за 2015 г. У нас този процес се ръководи от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, а данни за 2021 г. оповестиха 24 компании, членуващи в асоциацията и една, която се присъединява към инициативата, без да е член на организацията. Статистиката от предходните години показва, че около 60-66% от лекарите у нас са дали съгласие да се огласи сътрудничеството им с фармацевтични организации, докато сега делът им е намалял на около 53% – тези медици присъстват с имената си в списъците и конкретната сума, която са получили. За останалата част фирмите обявяват обща изплатена сума.

Фармацевтичната индустрия спонсорира по няколко линии лекари, организации и болници. При индивидуалните медицински специалисти най-често става дума за хонорари, такси за участие и разходи за пътуване и настаняване на семинари, като заради пандемията миналата година е необичайна в това отношение, тъй като участието в научни конференции е сведено до минимум. При болниците и организациите пък преобладаващо става дума за спонсорства. Отделно компаниите инвестират милиони и в научноизследователска и развойна дейност, т.е. клинични проучвания и тествания.

„Съвместната работа на фармацевтичните компании, регулаторите, медицинските специалисти, здравните организации и пациентите е от съществено значение за устойчивото подобряване на здравеопазването. Тези взаимоотношения са помогнали за доставянето на много нови и иновативни лекарства и са променили начина, по който много заболявания влияят върху живота ни“, пишат по този повод от „ГлаксоСмитКлайн“. Въпросът има обаче и етична страна, която от години предизвиква спорове докъде се простира научната стойност на тези отношения и къде започва чисто маркетинговата стратегия.

На теория тази обвързаност не трябва да води до ангажименти за лекаря/организацията, но на практика често определя какъв продукт ще получи пациентът. Има редица изследвания, според които тези финансови взаимоотношения влияят върху решенията на лекарите. Според едно такова изследване, оповестено през 2016 г., дори един безплатен обяд може да наклони везните към продукта на „спонсора“. Много съсловни организации имат в етичните си кодекси максимални суми, до които могат да приемат подаръци, но изследването показва, че даже 20 долара са достатъчни, за да се увеличи предписването на дадено лекарство, а това е много под поставените ограничения.

Общата картина

Общо през 2021 г. компаниите са изплатили 57 млн. лв. на български лекари, медицински дружества, болници и др. организации, съобщи clinica.bg, позовавайки се на обобщена информация от компаниите (на специалния сайт за оповестяване са публикувани само отделните отчети на компаниите). 40 млн. лв. са за клинични проучвания, 7 млн. са за отделни лекари, а останалите 10 млн. лв. са за различни медицински дружества и болници. За сравнение през последната година преди пандемията – 2019 г., инвестициите са били общо 70 млн. лв., от които 39 млн. лв. са за клинични проучвания, а 30,3 млн. лв. за индивидуални лекари и организации.

Къде се насочват парите

- Advertisement -

По фирми картината е доста разнородна, като в много случаи хонорарите възлизат на няколкостотин лева до 1000 лв., но има и плащания от над 17 000 лв. годишно към един медицински специалист. Има дружества – най-вече по кардиология, неврология, онкология, които получават спонсорство от почти всички фармацевтични фирми на нашия пазар.

В някои случаи хонорари получават и медицински сестри – така е например при „Байер“, в чийто отчет има няколко индивидуални хонорара от 4470 до 9670 лв. за медицински сестри. Тази компания е инвестирала 234 323 лв. в индивидуални специалисти у нас, а към организации е насочила 141 457 лв. Дружеството на кардиолозите например е получило 23 333 лв., Българска лига по хипертония – 17 750 лв., Българското дружество по неврология – 17 798 лв. и т.н. Инвестициите на фирмата в научноизследователска и развойна дейност са за 4,19 млн. лв.

„Ели Лили“ е платила 276 082 лв. през 2021 г. на български лекари, а сред спонсорираните организации 62 490 лв. е получила варненската фондация „Море-Дарзалас“. Тази фондация е малко известна извън медицинските среди, но привлича инвестиции от почти всички фармацевтични производители.

При „Пфайзер“ сумите за спонсорство на различни медицински дружества са по-сериозни – 104 206 лв. е получило Българското дружество по неврология, 115 355 лв. – Българското дружество по ревматология и т.н. И оттук „Море-Дарзалас“ е получила 70 560 лв. Извън индивидуалните суми на лекари, които нямат против да бъдат огласени, компанията е изплатила 527 000 лв.

Сред инвестициите на „Мерк“ най-крупното дарение е към фондация „Академия Онкология“, която е получила 114 600 лв. Сродната фондация „Академия Кардиология“ пък е спонсорирана със 105 500 лв. от друга фармацевтична компания – „Берлин Хеми“.

Най-високите индивидуални суми на медицински специалисти отчита „Новартис“ – до 17 050 лв. годишно за хонорари, като допълнително има и 400 000 лв. без разкриване на получателите. Онколог от Варна например е получил 15 429 лв. хонорар от компанията, друг медик – 12 431 лв. При „Новартис“ е и едно от най-сериозните спонсорства на български лечебни заведения – медицински център „Трансхеликс“ е получил 99 083 лв., а Националната болница по хематологични заболявания (СБАЛХЗ) – 260 185 лв.

„Рош България“ също плаща до над 10 000 лв. годишен хонорар на индивидуални лекари, като тук има и сериозна инвестиция във веригата лаборатории „Цибалаб“ – 329 172 лв. МЦ „Трансхеликс“ получава средства и от тази компания – 177 265 лв., „Море Дарзалас“ – 68 000 лв.

„Тева Фарма“ е компания, която не членува в асоциацията, но въпреки това обявява своите инвестиции в лекари. Тук сумата на изплатените хонорари без разкриване на получателя е 722 332 лв., има и няколко сериозни суми към медицински организации – фондация „Академия Кардиология“ е получила 401 626 лв., Българска лига по хипертония – 110 000 лв., а дружеството на кардиолозите – 103 000 лв., пише „Сега“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече