Мимикрията на Нинова: хем със Запада, хем с Русия

0

- Advertisement -

Политическите качества на Нинова и нейната гъвкавост неоснователно са подценявани. Тя успява да маневрира между проруското и проевропейското поведение не по-зле от Бойко Борисов.

 „С ЕС и НАТО, но никога против Русия“ – приблизително така трябва да звучи лозунгът на политиците, които искат да са успешни на Балканите, според остроумната констатация на австрийския политолог Флориан Бийбър. За майстори на модерния макиавелистки флирт едновременно с Брюксел и Кремъл у нас минават Бойко Борисов и доскоро Румен Радев. Дали обаче истинската повелителка на това поведение не е лидерката на БСП Корнелия Нинова?

Водачът на ГЕРБ Борисов в продължение на години реализираше руските енергийни проекти, докато уверяваше партньорите в Брюксел и Вашингтон в лоялността си към ЕС и НАТО. Радев пък успя да накара дори избиратели на ДБ да го предпочетат пред Лозан Панов на първия тур на президентските избори през ноември 2021-а. Но още по време на дебата срещу проф. Герджиков преди балотажа Радев заяви: „В момента (Крим) е руски. Какъв да е?“.

Маневрите на Борисов и Радев са известни, докато уменията на Нинова остават притаени, те неоснователно не се регистрират – дори като част от миманса.

„Нито един патрон“ няма да отиде в Украйна… официално

Като вицепремиер Нинова тържествено обяви, че нито един български патрон няма да отиде за Украйна. В същото време има данни, че във ВМЗ „Сопот“ например работят на три смени и изнасят продукция за страни като Полша и Словакия, откъдето нашето оръжие отива в Украйна. Всичко това се случва въпреки уверенията на вицепремиерката, че тъкмо тя е предотвратила сделка за българско оръжие за Киев, която приписва на служебните правителства и президента Радев.

Ето как изглеждат нещата: София продължава да въоръжава Киев, а Нинова, макар вече в оставка, все така перфектно изпълнява ролята на „ни чула, ни разбрала“. Под ръководството на Нинова БСП влезе в коалиция с ДБ, която включва формации, които от години категорично и остро настояват за ограничаването на руското влияние у нас. Нинова не се раздели с ПП и ДБ, дори когато те съвсем „втвърдиха“ тона спрямо Кремъл. От друга страна, сред условията, заложени от БСП, в преговорите за сформиране на правителство с мандата, който получиха на 18 юли, пък е подобряването на отношенията с Руската федерация и преговори с „Газпром“ за доставки на газ.

- Advertisement -

Маневрите на Нинова обслужват само нея самата

В разговорите с ПП за мандата БСП заложиха капан: те, привидно щедро и благородно, поискаха ПП, която напоследък говори по външнополитически теми в същата тоналност като ДБ, да предложат премиер. Така ПП ще сподели отговорността с БСП за съдбата на мандата. 

За разлика от Борисов и Радев, лавирането на Нинова е твърде ограничено – то облагодетелства само нея, служи изключително за нейна лична употреба и не води до разширяването на подкрепата на партията ѝ.

Причината е очевидна: флиртът на Нинова с проевропейските избиратели е невъзможен. Избирателите на БСП са дори по-проруски настроени от тези на „Възраждане“ – 56% от тях са за съюз с Русия и Беларус при ново разделение в Европа срещу 49% от тези на „Възраждане“, както сочи скорошно проучване на „Алфа Рисърч“.

Политическите качества на Нинова и нейната гъвкавост неоснователно са подценявани. Маневрите ѝ обаче способстват само собственото ѝ политическо оцеляване, те се осъществяват при сериозен риск за БСП. Под нейното ръководство Столетницата електорално се свива все повече и все по-драматично.

Петър Чолаков, Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече