На пожар! Властта прекратява проекта с “Джемкорп“

0

- Advertisement -

Меморандумът с инвестиционния фонд “’Джемкорп“ ще бъде прекратен, стана ясно от интервю на премиера в оставка Кирил Петков пред bTV. Той коментира и други актуални теми.

КРАЙ НА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО

Новината за прекратеното сътрудничество за производство на зелена енергия с “Джемкорп“ дойде мистериозно. Петков каза, че решението за отказ от меморандума е взето на заседанието на Министерски съвет днес, но в разпространената по-рано информация от правителствената пресслужба то липсваше. Петков мотивира прекратяването с аргументите „на базата на информацията, която имаме“ и за да „изчезне (темата – б.а.) от публичното пространство“. Но и искрено добави, че не е ясно дали всичко това е добре или зле – просто „тази цялата теза за “Джемкорп“ вече свърши с днешното решение на МС“.

- Advertisement -

Документът за сътрудничество с фонда беше подписан през март. Разследване на „Файненшъл таймс“ обаче разкри връзки между фонда и високопоставени официални лица и олигарси от Русия. Скандалът постепенно растеше и у нас.

Очевидно е, че сега в аванс се тушират още по-големи драми. Вчера временната парламентарна комисия по казуса поиска изслушване на Петков, както и на вицепремиера Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов. Това стана след като председателят на ДАНС Пламен Тончев изчете доклад пред депутатите. Министрите трябваше да се явят в парламента в петък. 

В следващите дни Александър Николов ще предприеме нужните действия по казуса. Според Петков прекратяването няма да повлече неустойки и други последици за България, защото меморандумът заявява единствено намерения. Така и не е ясно обаче какво се прекратява, след като уж нищо обвързващо не е било договорено.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече