5 неудобни въпроса за разследването на катастрофата на „Черни връх“

0

- Advertisement -

Нищо не може да върне живота на двете момичета, които бяха погубени от дрогирания шофьор Георги Семерджиев. Близките на загиналите и цялото общество очакват справедливо наказание за убиеца на пътя. Докато делото обаче стигне до съда, разследващите органи имат задачата да съберат достатъчно неопровержими доказателства както за вината на Семерджиев, така и на хората, които са му помогнали преди и след катастрофата. Но през тези изминали две седмици на разследването вече се трупат съмнения, които повдигат въпроси за неговата обективност. 

1. Кой събира доказателствата?

Трагедията се случи около 23 ч. на 5 юли на столичния булевард „Черни връх“. Вероятно заради късния час не е известно до момента да има преки свидетели на катастрофата, които да кажат кой е излязъл от джипа на Семерджиев и кога точно са пристигнали първите полицейски служители. „Първи на мястото на произшествието са пристигнали униформени служители от едно специализирано подразделение, които са извършили първите рутинни действия по обезопасяването на района. Интересно е кой е дошъл след тях – един човек с бял костюм. Това е един военен прокурор, чието име ще спестя“, разказа криминалистът Иван Савов пред Нова телевизия.

Става дума за ръководителя на Военно-окръжната прокуратура в София Адалберт Кръстев. Минути след катастрофата той е заснет в бял костюм да оглежда местопроизшествието и да говори по телефона. Прокуратурата се оправда, че Кръстев е минавал случайно оттам, връщайки се от вечеря с приятели. След като е видял тежкия инцидент, е помогнал на служителите на реда, за да се осигури периметър на разследването. „Моята хипотеза е, че някой го е изпратил там, за да види какво се случва. И тук вече нещата излизат извън МВР и въпросът е дали Семерджиев не е свързан с по-високите етажи на властта“, коментира още криминалистът.

Няколко часа  след инцидента се намеси и главният прокурор Иван Гешев, който лично възложи делото на екип от Националната следствена служба. Случайно или не, шеф на разследването се оказа именно Ясен Тодоров, който често се изказва в подкрепа на Гешев. Преди това, докато беше член на Висшия съдебен съвет, Тодоров винаги гласуваше с мнозинството около бившия главен прокурор Сотир Цацаров. След като Гешев наследи Цацаров, той предложи Ясен Тодоров да стане зам.-директор на НСлС, което се случи през декември 2021 г.

2. Как се събират доказателствата?

Ясно е, че да бъдат веществените доказателства годни в съда, трябва да са събрани по определен ред. Може би това е и причината обвиняемият Георги Семерджиев да остане повече от 6 часа в жилището, където беше задържан, вместо да бъде откаран към следствения арест. Случаят напомни на задържането на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова през 2018 г., когато двете жени бяха държани с белезници часове наред на пътното платно. Тогава прокуратурата се оправда, че всяка белязана банкнота е трябвало да се опише. Сега не стана ясна причината за бавното отвеждане в ареста на Георги Семерджиев. А и не беше на улицата като Иванчева и Петрова.

Веднага след задържането на обвиняемия водещият разследването Ясен Тодоров заяви, че Семерджиев е отказал да даде кръв за проба, с която да се установи дали е шофирал под влиянието на наркотици и алкохол. Не му е била взета кръв нито през онези 6 часа, в които беше държан от полицията, нито после в ареста. Наложило се е да го закарат в МВР болница. „Още нямаме резултат от назначената кръвна експертиза, но иззехме достатъчно количество кръв въпреки неговата съпротива“, каза Тодоров седмица след задържането на Семерджиев. Информацията, че е шофирал с метамфетамин в кръвта беше съобщена чак на 15 юли – 10 дни след инцидента. Предстои да разберем в съдебна фаза дали бавната работа по изследването на кръвта не е компрометирала изводите на експертизата. 

Освен това разполовените останки от джипа на Семерджиев и разбитото такси стояха няколко дни на открит паркинг със свободен достъп до сградата на СДВР. Чак после бяха преместени в Националната следствена служба.

Тодоров твърди още, че предстоят да се съберат всички записи от камери на Столична община и Пътна полиция-СДВР, за да се види кой е управлявал автомобила през деня непосредствено преди катастрофата. Изглежда, че две седмици не са стигнали, а тепърва ще се проследява движението на автомобила. В същото време зам.-шефът на НСлС използва шумното дело за личен пиар. Дори се похвали, че сам и по случайност открива ключови доказателства ,;като стълбата, с която Семерджиев се е качил до балкона на семейното му жилище в кв. „Лозенец“. След като разследващите предположили, че обвинямият е използвал стълба, Тодоров я открил, докато разхождал кучето си в района, разказа самият той.

3. Кой още е бил в колата на Семерджиев?

- Advertisement -

Може би най-важният човек за разследването на тази тежка катастрофа е пътникът в автомобила на обвинямия, който също е избягал. За разлика от Семерджиев, който е заснет от камери близо до инцидента да тича с една обуква, никой не е видял другото лице от джипа убиец. МВР и НСлС дори успяха да влязат в противоречие по този въпрос. Вътрешният министър Бойко Рашков заяви пред журналисти, че е установена жената, за която се предполага, че е била със Семерджиев по време на катастрофата, като намекна, че тя е полицейски служител. Беше отстранена от длъжност за 2 месеца служителката в група „Охрана на обществения ред“ към сектор „Охранителна полиция“ при Първо РУ Симона Радева.

После обаче следователят Ясен Тодоров съобщи, че Радева е помогнала на Семерджиев да се укрие и вероятно да прикрие следи от престъплението, но не е била в автомобила към момента на катастрофата. Така вече две седмици остава неизвестна самоличността на човека до Семерджиев в нощта на инцидента. Той е ключов за разследването, защото знае точно какво се е случило преди катастрофата. Освен това може да се окаже, че именно неизвестният човек е този със сериозните връзки по високите етажи на властта.

Всъщност тезата на защитата на обвиняемия, че той е бил отвлечен и не е шофирал, може да бъде разбита най-вече от показанията на неизвестния пътник. Но докато самоличността му остава неразкрита, Семерджиев спокойно може да твърди, че друг е шофирал или че до главата му е бил опрян пистолет.

Очевидно е, че за НСлС тази линия на разследването не представлява такъв интерес. „Имаме вещи, които свързват Семерджиев с деянието, и съвпадение на ДНК“, посочи Тодоров, без да е ясно по какъв начин това доказва, че именно обвиняемият е шофирал автомобила, в който очевидно е бил. Първоначално информацията от разследването гласеше, че със сигурност е имало пътник в джипа. Зам.-шефът на следствието обаче вече отстъпва от тази теза. „Нито мога да потвърдя, нито да отрека, че в колата е имало друг човек“, заяви Тодоров. Което значи, че допуска да няма нито един пряк очевидец на катастрофата въпреки първоначалната информация за обратното. Въпреки изобилието от камери на мястото и липсата на грам безспорна информация.

4. Кой е помагал на Семерджиев?

Към момента прокуратурата не е повдигнала обвинения на помагачите на Семерджиев. Следствието твърди, че Симона Радева е съдействала на обвиняемия след катастрофата заедно с още двама души. По информация на БНТ по време на разпита тя е разказала, че след катастрофата полицаи от 4-то РПУ са отишли до автомивката на Семерджиев, откъдето са взели стълба и са я занесли до апартамента в „Лозенец“. 

Ясен Тодоров потвърди, че Радева се е обадила на още две лица, с които е помогнала на Семерджиев. „Кой е казал, че са полицаи?! Това са лица, които са разпитани от нас и са много важни свидетели“, отбеляза следователят. Явно важната им роля на свидетели пази тези хора от обвинения, след като доказано са помогнали на Семерджиев да се укрие. Изглежда още, че Симона Радева ще остане единственият полицейски служител, който ще понесе отговорност за връзките си със Семерджиев въпреки първоначалната информация, че той е бил подпомаган и от полицаи в 4-то РПУ в София. Според източници на Нова телевизия приятелят на Симона Мирослав Якимов е служителят, който пръв пристигнал на мястото на инцидента. След катастрофата той е преместен на пост при арестантите в 4-то РПУ вероятно за да не бъде на терен.

5. Ще има ли дела срещу полицаи?

Разследващите не са дали също отговор чии са полицейските палки и синята лампа в колата на обвиняемия. Сигурно е обаче, че през цялото време преди катастрофата той се е радвал на полицейски чадър. Няма друго обяснение за това, че Семерджиев е шофирал без книжка от 2005 г., а от юни безуспешно се издирва по дело за наркотици. Преди месец е избягал от полицията, след като е спрян за проверка.

Въпреки че прокуратурата се опитва да прехвърли изцяло на МВР вината за бездействието спрямо Семерджиев, ще бъде истински провал за НСлС, ако разследването изобщо не стигне до полицейската шапка на обвиняемия. Част от материалите по делото за катастрофата бяха отделени в отделно досъдебно производство на Софийската градска прокуратура. Според нея в периода 2021 г. до деня на катастрофата при условията на продължавано престъпление длъжностно лице от структура на МВР е нарушило служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго облага. 

Време е и да стане ясно дали Семерджиев е използван от МВР и прокуратурата като свидетел по дела от съществен интерес. Разследващият журналист Димитър Стоянов изнесе информация, че бившият футболист е свидетел по едно от ключовите дела за наркотрафик срещу сочения за наркобос Радмил Ранов – Рани Ланеца. Става дума за досъдебно производство от 2017 г. на Специализираната прокуратура по описа на ГДБОП срещу организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Делото се гледаше от Специализирания наказателен съд. В тази връзка има съмнения, че Семерджиев се е радвал на привилегировано отношение от органите на реда.

Мартин Георгиев, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече