Енергиен експерт: Петков беше на туризъм в Азербайджан

0

- Advertisement -

Годишното потребление на газ в България е 3 млрд. кубични метра. За осемте месеца, през които Европа иска да намалим с 15% потреблението си, при нормално потребление за периода около 2 млрд. кубика, означава, че то възлиза на 300 млн. кубически метра. Ако те се намалят, могат да бъдат заменени с приблизително 268 хил. тона мазут. Това пресметна в ефира на Bulgaria ON AIR енергийният експерт Еленко Божков.

По думите му това количество е около една четвърт от производството на „Лукойл Нефтохим Бургас“.

Божков е на мнение, че „както са свикнали“, управляващите ще приемат предложението на ЕК за намаляването на потреблението на газ по време на срещата на енергийните министри в Брюксел.

„Трябва да се проследят комплексните разрешителни на големите горивни инсталации и да се види какви възможности дават те за работа на мазут“, категоричен бе той.

Експертът определи посещението на премиера в оставка Кирил Петков в Азербайджан като „туризъм“ и подчерта, че България „няма енергийна дипломация, което се вижда от хаотичните ни действия“.

Божков коментира и първоначалната информация от доклад на Комисията по енергетика, изтекла в медиите, според която „правителството умишлено е работило за по-скъпи доставки на газ за конкретни посредници“.

- Advertisement -

„След като Рамадан Аталай, който е бивш председател на Комисията по енергетика, твърди това нещо, има много голяма доза истина и това не е поредният фитил“, смята той.

Според енергийния експерт не трябва да бъде изпускана възможността да се възобновят преговорите по дългосрочния договор с „Газпром“, изтичащ в края на годината.

„Интеконекторът с Гърция е една възможност. Дано октомври месец да тръгнат количествата с ниска цена, а не тези, които получаваме сега по връзката Сидирокастро – Неа Месемврия“, изрази надежда той.

Божков изчисли, че до края на октомври трябва да бъдат нагнетявани по 2,5-3 млн. кубични метра газ всекидневно, за да бъде запълнено газохранилището в Чирен.

„Съществува закономерност, която не може да бъде пренебрегната. Тя гласи, че когато в Европа се повишава цената на природния газ, автоматично започва повишаване и на цената на електрическата енергия на електроенергийната борса в София. Това се потвърждава вече две години“, каза той.

Божков обобщи, че с повечето му колеги виждат „спасение“ в това Иван Иванов да бъде върнат на поста председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

„Станислав Тодоров не направи нищо особено през периода, за който беше избран. Повечето бяха глупости и използва служебното си положение за лични цели“, заключи експертът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече