Европа намалява с 15% потреблението на газ

0

- Advertisement -

Страните членки на ЕС се съгласиха днес да намалят с 15% потреблението на природен газ от 1 август до края на март 2023 г., като превантивна мярка в случай, че Русия прекрати доставките на синьо гориво за континента, предаде Ройтерс, цитирана от „Труд“.

Договорката бе постигнаха на извънредна среща на енергийните министри от ЕС.

Решението им дойде часове след като руският гигант „Газпром” обяви, че намалява наполовина количеството газ, което доставя по тръбата „Северен поток”, с което подаваните към Германия количества ще възлизат на едва 20% от капацитета на газопровода. Като причина за свиването на доставките от „Газпром” посочиха, че ще бъде спряна турбина, на която предстои да бъде извършен ремонт. Друга турбина, която също е изключена, премина ремонт в Канада и бе блокирана известно време от санкциите срещу Русия, все още не е монтирана за работа.

Постигната от енергийните министри от ЕС договорка е различна от предложението за икономии, което отправи преди седмица Еврокомисията. В новия вариант свиването с 15% ще е доброволно. То обаче може да стане задължително при задействане на „тревога от ЕС”. Това може да се случи, ако пет страни (вместо три в първоначалния вариант) от ЕС обявят извънредно положение и поискат задействане на мярката за икономии. Решението за обявяване на общоевропейско извънредно положение на газовия пазар се взима с квалифицирано мнозинство.

Освен това бяха договорени и дерогации от мярката за редица членки на ЕС. Такива се полагат например на държави, които не са свързани с интерконектори с други страни от ЕС и не могат да пренасочват икономисаните количества газ.

- Advertisement -

Изключение ще се полага също на страните, които са надвишили целите на капацитета за запълване на хранилищата си (80% преди предстоящата зима).

Държавите членки на ЕС освен това се съгласиха, че икономиите не бива да засягат домакинствата, сферите на здравеопазването и отбраната.

Дипломатически източници посочиха, че единствено Унгария се е противопоставила на решението.

„Това не беше мисията невъзможна!”, написаха от чешкото председателство на ЕС в туитър след края на срещата на енергийните министри. „Няма алтернатива на пестенето на газ. Дерогациите са предвидени така, че всеки да плати адекватна цена. Средносрочно всички ще спечелим. Ако успеем, цените на газа ще паднат, ако се провалим, ще останат високи”, посочи Йозеф Сикела – министър на търговията и енергетиката на Чехия.

А шефката на Еврокомисията Урсула фон дел Лайен похвали споразумението като „решителна стъпка, за да се изправим срещу заплахата за пълно прекъсване на газа от страна на Путин”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече