Гешевтурата оневини Пеевски и Желязков по „Магнитски“

0

- Advertisement -

Заради липса на данни за извършено престъпление специализираната прокуратурата е прекратила проверките срещу две от лицата в списъка „Магнитски“ – депутатът от ДПС Делян Пеевски и бившият заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Това каза в предаването „Преди всички“ на БНР Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура.

„Това е направено, тъй като включително и проверяващият орган в лицето на Националната агенция за приходите (НАП), не констатира неправомерна дейност. В този случай прокурорът е в обвързана компетентност, не разполага с тези специални знания, и в крайна сметка наблюдаващият прокурор се произнася по фактите и обстоятелствата такива каквито са по извършената проверка.“

По отношение на третото лице в списъка „Магнитски“ – намиращият се в Дубай Васил Божков, разследванията продължат, добави Маджарова. Тя уточни, че след преустановяване на дейността на спецструктурите от утре, по делата ще работи Софийската градска прокуратура.

„В днешния си последен работен ден специализираната прокуратурата направи най-големия подарък на няколко човека – Делян Пеевски и Илко Желязков. С което показа, че аргументите да се закрият тези структури, защото те са били използвани политически, са съвсем адекватни“, каза пред депутатите правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова, докато коментираше приетите окончателно промени в Закона за съдебната власт, свързани с европейската прокуратура.

- Advertisement -

В началото на юни миналата година, Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи и на 64 свързани с тях компании с аргумент за тяхна значителна роля в корупцията в България. Това бяха хазартният бос Васил Крумов Божков, депутатът от ДПС Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков, бивш зам. директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО) и вече бивш  зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. В прессъобщението на САЩ специално се подчертава, че това е най-широкообхватното еднократно действие на закона „Магнитски“, насочено срещу корупцията досега. От официалния документ ставаше ясно, че американското правителство „прекъсва достъпа на Божков, Пеевски и Желязков и техните компании до финансовата система на САЩ“Блокира се и цялата им собственост на американска територия.

После стана ясно, че прокуратурата е образувала преписки, включително и по отношение на Пеевски и Желязков. Това се разбра от писмо на българското държавно обвинение до САЩ, в което то искаше повече информация. „Разкритата информация от компетентните органи на САЩ представлява основа за предприемане на действия от страна на българската прокуратура“, пишеше в писмото, като се уточняваше, че след обявяването на санкциите спрямо Пеевски е образувана преписка с номер 7127/2020 и че такава има и срещу Илко Желязков под номер 7129/2021

„Случаите се разследват с оглед събиране на доказателства за корупционни престъпления, осъществени от български граждани. Ако такива престъпления се установят, те следва да попаднат в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията. Информацията, която служи за основа на санцкиите срещу Пеевски и неговите компании може да помогне на разследването за неговото успешно и пълно завършване“, посочваше прокуратурата.

Поради това държавното обвинение „любезно молеше“ САЩ да предоставят писмено данните, с които разполагат, защо Делян Пеевски е санкциониран като корумпиран олигарх. „Разчитаме на Вашето любезно сътрудничество и благодарим предварително. Възползваме се от възможността да уверим Министерството на правосъдието на САЩ за нашите намерения за ползотворно сътрудничество“, завършваше писмото. И документа за Пеевски, и този за Илко Желязков бяха подписани от прокурори.

Веднага след това от ведомството на Гешев обявиха: „Информацията, послужила като основание за наложените им санкции, е поискана във връзка с образуваните проверки, след самосезиране от страна на прокуратурата“. Уточняваше се, че данните биха помогнали за изясняване на предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване. Прокуратурата дори твърдеше, че САЩ сигурно са стигнали до някакви изводи и благодарение на тяхната работа. Сега става ясно, че всичко е прекратено, напомня „Сега“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече