Потрес! Когато Баце плямпа, фактите изумено замлъкват

0

- Advertisement -

Най-голямата опозиционна партия ГЕРБ се утвърди като огромна фабрика за фалшиви новини. Особено производителен е „директорът“ Бойко Борисов. Колкото по-осезаеми са предсрочните избори, толкова повече продукция бълва фабриката. Макар и неоткрита официално, битката за следващия парламент е яростна, а бившите управляващи показват, че са готови на всичко, за да се върнат на власт.  Манифактурата на ГЕРБ работи почти като в мрачните романи на „Оруел“, където „Свободата е робство, войната е мир, невежеството е сила“. 

Кой лъже за „Хемус“

Наскоро Бойко Борисов смая медиите с новината, че е излязъл одит на Агенцията за държавна финансова инспекция, който доказал – всичко около строителството на автомагистрала „Хемус“ е снежнобяло. „Няма корупция и нарушения и се надявам това да ви е основна новина довечера след стотиците часове ефирно време с лъжи за „Хемус“, напъти той журналистите.

Какво и как е чел човекът от Банкя, не е ясно, но „оневиняващият“ доклад всъщност потвърждава за пореден път, че при градежа на магистралата са надувани цени и са нарушавани закони и процедури.

Но Борисов не мирясва: „За шест месеца една къщичка за птици не са направили, една алея. Магистрала „Тракия“ е опасна за живота на хората, защото не се поддържа. Но цяла кампания си изградиха върху ГЕРБ“. Магистрала „Тракия“ била опасна и не се поддържала? Борисов сега ли го видя – след толкова скандали по време на неговите три правителства за безумни цени и безобразно качество и на новото строителство, и на ремонтите!

Вече повече от година три правителства – две служебни и сегашното, не могат да се оправят в корупционния хаос, забъркан от кабинетите „Борисов“ в пътното строителство, а коалиционите партньори ПП и ИТН дори се изпокараха в търсене на решения.  Бившият премиер потрива доволен ръце и коментира: „Заради парите се скараха, кражби и корупция ги сринаха“.

„Аз държах инфлацията, тези я изпуснаха“

„При мене инфлацията беше нула“, обясняваше наскоро Бойко Борисов, приписвайки си лични заслуги за световни процеси. Към това лидерът на ГЕРБ добави разкрития за пъкления план на сегашния финансов министър Асен Василев, който нарочно пуснал цените у нас да се развихрят, така в хазната влизали повече данъци. „Ако аз бях премиер, друго щеше да е“, внушава бившият управляващ в момент, в който целият свят се тресе от чутовна инфлация, а ЕЦБ, ФЕД и правителства се чудят как да обуздаят цените.

„По мое време токът беше 80 лева, сега е 1400 лева“, пъчи се Борисов, като че ли не вижда какво се случва с цените на енергията и в Европа, и по целия свят. А цените скачаха и по негово време – през 2013 г. той позорно хвърли оставка, защото хората излязоха на протести тъкмо заради високи сметки за ток. 

„При мен бензинът струваше 1.20“, изтъква още бившият премиер. Вярно е, че имаше и такъв епизод (просто петролът бе много евтин), но после имаше и бунтове срещу скъпите горива, та се наложи Борисов да моли своя партньор по белот Валентин Златев да не вдига толкова цените на „ЛУКойл“. Тогава, през 2010 г., Борисов мина с „джентълменско споразумение“. Сега хората му напират да слагат таван на цените.

Делян Добрев през ден каца в някое ТВ студио да обяснява, че бензинът у нас трябвало да струва 2.70 лева за литър – щото рафинерията в Бургас преработвала евтин руски нефт. Стигна се до комичната ситуация левият проф. Румен Гечев от БСП да изнася лекция по пазарна икономика на уж десните гербаджии. Няма как в Гърция бензинът да струва над 4 лева, в Румъния и Сърбия да е 3.40, а у нас да е 2.70, обясни проф. Гечев.

Къде са данъците на „ЛУКойл“

Преди дни председателката на ГЕРБ в НС Десислава Атанасова се възмути, че „ЛУКойл“ вече работи на ишлеме и затова не плаща никакви данъци. Истината е тъкмо наопаки – „ЛУКойл“ най-сетне започна да плаща данък печалба, след като по времето на кабинетите Борисов все се докарваше на загуба и не внасяше и стотинка в бюджета при милиардни обороти.

Газ до дупка

Управлявалите 10 години неудържимо атакуват четворната коалиция, че не е успяла за 6 месеца да пусне газовия интерконектор с Гърция. Чудовищна наглост, при това повтаряна ден след ден, със и без повод. Най-нелеп е депутатът Жечо Станков, бивш зам.-министър на енергетиката. Момъкът не спира да твърди, че кабинетът „Борисов“ нарочно не бързал да построи интерконектора с Гърция – изчаквал да бъде завършен газопроводът, който да доставя азерски газ. Но въпросният газопровод работи от края на 2019 г., а ГЕРБ продължи да чака Годо. Добре че се смени властта, та историческата газова връзка най-сетне е готова, получи необходимите лицензи за работа и скоро ще влезе в експлоатация. Ако зависеше от ГЕРБ, сигурно още щяха да ни обясняват как кризите бавели строежа…

ГЕРБ влезе в тежко раздвоение в сряда, когато парламентът обсъждаше доклад на анкетната комисия за спрения руски газ и алтернативните доставки. Част от депутатите разпалено твърдяха, че ГЕРБ и Борисов били осигурили газовата диверсификация на България. Но пък Радомир Чолаков дръпна дълга реч как „Газпром“ е монополист, а правителството на Петков явно искало или да устрои посредници, или направо да фалира „предприятието“ България, лишавайки го от единствения му доставчик „Газпром“. Не е лошо герберите да стиковат позиции – или има диверсификация, или има монопол, няма как да са и двете.

- Advertisement -

Счупиха икономиката 

Откакто са опозиция, ГЕРБ вият като професионални оплаквачки и погребват българската икономика, „съсипана“ от четворната коалиция. ГЕРБ внесе вот на недоверие и успя да свали правителството заради „провал в икономическата политика“. Вярно е, че четворната коалиция заслужава сурови критики за много грешки и несвършена работа, но точно в икономиката провал няма – тъкмо обратното е. 

Докато герберите обясняваха в НС и по тв студиа как настава стопански апокалипсис, валяха данни за рекордни постижения на България. Наложи се  да сменят плочата (как да отричат данните на Евростат). Новата теза е, че успехите били мними, надути от инфлацията, имало само два отрасъла, които процъфтявали –  енергетиката  и оръжейното производство. И тук истината е друга – ръстове има почти навсякъде, а най-много в „електроника и оптика“, напитки, облекла, машини и оборудване, авточасти и химически изделия и т.н.

Защо ни орязаха европарите

България губи от некадърност и безотговорност милиарди по линия на Националния  план за възстановяване и устойчивост, скокнаха от ГЕРБ. ЕК наистина оряза финансирането за България с малко над 1 млрд. лв.  – от 6,27 млрд. евро на 5,69 млрд. евро, но причината е техническа – преизчисляване на сумите между държавите на базата на реално отчетен БВП. България се оказа с по-добри показатели за растеж за 2020 и 2021 г. спрямо прогнозите и сумата по плана, която се отпуска именно за икономическо възстановяване и реформи, бе намалена по обща за ЕС формула. Тази откровена лъжа се обърна срещу самия Борисов – МФ обясни, че правилата за преизчисление са одобрявани по времето на кабинета „Борисов 3“. 

За инфлацията и пенсиите

За 12 години на ГЕРБ пенсиите нито веднъж не бяха истински осъвременени (а 4 г. бяха и съвсем замразени). Но по празниците Бойко Борисов си играеше на Дядо Коледа с подаяния за възрастните хора. Пораженията от раздаването на безпринципни добавки и изпреварващо увеличение само на минималната пенсия ще се плащат от сегашните и бъдещите пенсионери още дълги години.

Но Борисов сега е загрижен, че инфлацията изяждала увеличенията на пенсиите. И продължава да напомня на хората, че им бил давал добавки за Коледа и Великден. Раздвоението и по този въпрос в ГЕРБ е трагикомично –  Борисов се хвали с добавките, а социалният му министър Деница Сачева смята, че е „политическо безумие и тежък популизъм да се изкривява пенсионната система с пари, срещу които няма принос“ (да, това е неин цитат от последното увеличение на пенсиите).

Падна таванът  на ББР 

В средата на юли от ГЕРБ направиха страшно разкритие: ББР тихомълком била премахнала забраната за отпускане на големи заеми (над 5 млн. лева). 

Забраната беше наложена  по идея на Кирил Петков тъкмо заради лошите практики по времето на Борисов, а отпадането й се оказа пълна измишльотина. „Ще трябва да разочаровам царете на фалшивите новини от ГЕРБ и всички пригласящи им придворни, но ограничението от 5 млн. лв., въведено през юни 2021 г., остава в сила, а включената в Устава на ББР възможност e за оздравяване на стари кредити над 5 млн. лв., и то само в случаи, в които банката би загубила повече, ако не предостави допълнително ограничено финансиране“, обясни министър Даниел Лорер.

Къде са „бухалките“
 

В ГЕРБ напоследък имат голяма тревога – новата КПКОНПИ щяла да стане „бухалка“ за разправа с неудобни политици и бизнесмени. Странно, та нали превръщането на инстутициите в бухалки и чадъри е техен патент. Нарицателното „бухалка“ се роди и набра голяма популярност точно в ерата на добрия премиер Бойко Борисов. Неотдавна шефът на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова направи потресаващо изказване: „ПП се извиняват за всичко с ГЕРБ. Кирил Петков е министър от 12 май 2021 г., всички органи и служби в държавата могат да се ползват, както той реши. Не трябва да търсят индулгенция с ГЕРБ, че не могат да управляват“.

Явно това е логиката на  Атанасова, наричана от Борисов „тежката артилерия“ на ГЕРБ – щом си министър, можеш да „ползваш всички органи и служби, както си решиш“. Точно както беше по времето на ГЕРБ. Скандално твърдение, но сетивата на обществото отдавна са изхабени от арогантността на политиците и неспирните скандали. 

А бившият премиер, който вече се вижда като бъдещ, точно на това разчита и продължава да облъчва избирателите с измишльотини на килограм.

Източник: „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече