“Интерфакс”: България е поискала от “Газпром” да промени условията за газовите доставки

0

- Advertisement -

България продължава преговорите с ”Газпром” за възобновяване на доставките на руски газ, но поставя условие да се променят детайлите в договора. Това стана ясно от думите на председателя на борда на директорите на ”Булгаргаз” Иван Топчиски, предават от руската агенция ”Интерфакс”.

- Advertisement -

„Въпреки че в момента няма доставки, все още текат преговори. Не знаем как ще се развие кореспонденцията, но има възможност за възобновяване на доставките. Тази тема не е напълно затворена. Говорим за договор, който имаме до края на годината. Хипотетично могат да се променят. Не затваряме страницата, докато има гаранции, че няма да има рискове за „Булгаргаз“ при промяна на условията“, посочи Топчийски. 


В края на април „Газпром“ спря доставките на газ за България и Полша заради отказа им да плащат за синьо гориво в рубли. Според подписания от руския президент Владимир Путин указ плащането на руския тръбопроводен газ, доставен след 1 април на чуждестранни контрагенти, посочени в постановлението, трябва да се извършва изключително в рубли. 


България, заедно с Полша, беше сред първите, които се отказаха от новата система. Според „Булгаргаз“ „предложената от Русия нова двуетапна процедура за плащане създава значителни рискове за България, включително извършване на плащания без получаване на доставки на газ от руска страна“, пишат от руската информационна агенция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече