Борисов осъден! Ще плаща 5 бона за клевета на бившата шефка на кабинета на Рашков

0

- Advertisement -

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е осъден да плати 5000 лева на бившата началничка на кабинета на Бойко Рашков Елена Фичерова. Това е постановил Софийският районен съд, става ясно от информацията в съдебните регистри, предават от Euractiv.

Фичерова е завела дело за 10 000 лв. заради пресконференция от 3 юни м.г., на която Борисов я оклеветил, без да я назовава по име, но казвайки, че е началник на кабинета на министъра на вътрешните работи: 

“…  вчера си е подала оставката. Кога, когато вече всичко, което я е интересувало в МВР и службите, го е взела, за да информира този, който я е пратил там. Нямаше друго обяснение. Аз нямам друго обяснение“.

В исковата си молба срещу Борисов Фичерова казва, че неверните твърдения целят да я дискредитират и да внушат, че не е назначена поради лични и професионални качества, а за да изнесе и предостави информация за МВР и службите на “този, който я е изпратил там“.

Фичерова подаде оставка дни, след като зае поста във вътрешното министерство. Името на Фичерова нашумя веднага, след като се разбра, че ще оглави политическия кабинет на Рашков. Стана ясно, че тя е сред учредителите на партията на Васил Божков “Българско лято“ и е била регистрирана като кандидат-депутат. Впоследствие е заличена от списъците по нейно желание. Избухна обаче скандал. 

- Advertisement -

В атаката срещу Фичерова се включи и КПКОНПИ, която по онова време все още се оглавяваше от Сотир Цацаров и където Фичерова е работила. Комисията обяви, че Фичерова е била дисциплинарно уволнена заради конфликт на интереси. Съдът обаче отмени уволнението. Антикорупционната комисия започна и имуществена проверка срещу Фичерова с твърдения, че не е подала навреме имуществената си декларация. 

Борисов отговаря, че в изявлението му Фичерова нито била посочена, нито била визирана, затова не са засегнати честта и доброто й име. Според него тя интерпретира по свой начин твърденията му и че след като е заемала длъжност в институция, следва да бъде подготвена да понася критика като не е допустимо ограничаване свободата на словото.

Съдебно-психологична експертиза посочва, че Фичерова е възприела изявлението на Борисов като “стресово събитие”, при което тя имала адаптационно разстройство – тревожност, безпокойство, чувство за невъзможност за справяне със ситуацията, за планиране на бъдещето, в някаква степен нарушава и извършването на рутинни ежедневни дейности.

Съдът не е съгласен с Борисов, че не може да се докаже кой е адресат на изявлението му. Твърдението, че е взела информация, за да я изнесе, е насочено към засягане доброто й име и описването й в светлина на човек, който не е почтен и нарушава изпълнението на служебните си задължения.

Решението на районния съд не е окончателно и може да се атакува пред горната инстанция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече