Скандалите около новите F-16 тепърва ще гърмят

0

- Advertisement -

„Отново ще призова българските политици: Долу ръцете от Българската армия! Сега тя има нужда от засилено внимание, себеотдаденост за мисията й, както и пълен национален консенсус, че без силна, мотивирана и добре оборудвана армия, няма да има България и българска нация!“ Тези думи на доскорошния военен министър Драгомир Заков бяха написани в профила му във фейсбук не поради някаква драматична причина, а покрай отлагането на решението на Министерския съвет да се приеме офертата на САЩ и „Локхийд Мартин“ за покупката на втората партида от 8 нови изтребителя F-16.

Те бяха провокирани от думи на неговата колежка от правителството Корнелия Нинова, която използва последните дни на кабинета „Петков“, за да си направи малко имидж за пред електората точно със самолетите. Тя демонстративно напусна заседанието на Министерския съвет, на което трябваше да се решава въпросът, и обяви изненадващо, че чак сега разбрала за получената оферта.

„Смятаме, че такова решение сега е вредно за България,

защото се намираме в няколко кризи”, заяви Нинова. В типично неин стил тя добави, че народът ни се нуждае от тези пари, за да оцелее през зимата. 

Наложи се Заков да пише поста си в социалните мрежи и без да я споменава поименно, да обяснява, че няма как министрите на БСП сега да са разбрали за офертата. „Тези средства са налични в бюджета. Те не могат да бъдат разходвани за други видове плащания. Няма и такава необходимост“, написа Заков.

Тези задочни спорове, сценки и замеряне с думи дойдоха само за да покажат какво чака България през следващите три месеца покрай бъдещата сделка за втората партида 8 F-16 – чака ни популизъм, скандали, игрички и закачки, докато накрая парламентът гласува и сглоби бъдещата ескадрила от 16 нови американски самолета.

Всъщност заиграването започна на горепосоченото правителствено заседание. Там стана ясно, че точката е отложена заради Военновъздушните сили, които искали още подробности по офертата. „Вчера от ВВС идентифицираха 32 линии от договора, по които те имат определени въпроси. Линии, по които трябваше да има яснота още в периода, в който са водени разговори“, обяви Заков. От думите му ставаше ясно, че

самият той е бил изненедан от ВВС

Интересно стана, когато положителната позивна дойде не откъде да е, а от новия военен министър Димитър Стоянов. Той и президентът Румен Радев бяха едни от най-сериозните противници на покупката на първите 8 нови F-16.

Сега обаче Стоянов, цитиран от Нова тв, обяви вторите 8 за свой приоритет. „Изтребителната авиация е в много тежко положение и трябва да се търси решение. Решението е в придобиването и на втората партида изтребители F-16, за да можем да ускорим процесите по придобиване на нова техника. Това ще е основното в моя мандат“, обяви той.

Това означава, че ако шефът на МО е искрен, то

сделката може да бъде подготвена за гласуване от парламента

още веднага след неговото конституиране през октомври. Това е важно, защото офертата и нейните условия са валидни до 1 ноември т.г. Ако се погледнат заявките, то „Продължаваме промяната“, ДБ, ГЕРБ и ДПС са заявявали публично, че ще гласуват този инвестиционен разход, който по оферта е 1,32 млрд. долара, или около 2,6 млрд. лв. Вероятно БСП ще е „против“ и ще използва момента за малко популизъм. А най-голям шум, естествено, ще дойде от „Възраждане“. Така или иначе, нещата изглеждат предизвестени като краен резултат. 

- Advertisement -

Единственото, което може да спре със сигурност сделката, е, то е, ако военните и правителството говорят едно, а правят друго, т.е., ако чисто бюрократично нещата зациклят и подмолно се блокират. Засега са важни само параметрите на сделката. 

През 2019 г. България вече закупи и плати изцяло

първите 8 изтребителя, които в момента се изработват в САЩ

За тях страната ни плати 1.256 млрд. долара, или по онова време около 2.2 млрд. лв., като сумата беше преведена 100% авансово. Тогава България намали цената, като поръча бойни машини, оборудвани с много скромно въоръжение. Преди няколко месеца стана ясно, че доставката ще се забави с две години и първите бройки ще дойдат в България през 2025 г. 

Още когато проектът бе одобрен от парламента преди три години, бе предвидено, че целият пакет е за ескадрила от 16 самолета, но беше дадена възможност те да бъдат придобивани по 8. 

Когато бе пуснато искането за оферта, тогавашният служебен военен министър и настоящ посланик в САЩ Георги Панайотов обясни, че идеята е всички изтребители F-16 да са в една конфигурация, за да се намалят средствата за поддръжка. Той обясни, че трябва да се бърза, защото предстои промяна в конфигурацията на произвежданите самолети и защото имало „непрекъснат процес по ескалация на цените“.

Така се стигна до офертата за вторите 8 изтребителя

Тя е за 1.320 млрд. долара, което е с 64 млн. долара повече. МО обяви, че пакетът въоръжение е доста по-голям, а отделно от това ще имаме право на разсрочено плащане“. Бройката самолети е същата, но с разлика, че при първите самолети единичните са 6, а двуместните („спарки“) – 2, а за вторите съотношението е 4 на 4. Военните твърдят, че „спарките“, които служат и за обучение, са по-скъпи. Според тях резервните двигатели са с два повече, ракетите за близка дистанция са с 5 повече. При ракетите за средна дистанция се предлага по-новият, най-модерният вариант и те са с 6 повече. Контейнерите са с 2 повече. МО твърди, че в първата партида не е имало планиращи бомби, а „сега те са цялото количество и то не е малко“. Същото било и по отношение на управляемите бомби. В офертата снарядите за бордовото оръдие били два пъти повече от първия договор. С един повече били резервните радари, резервният бордови компютър и симулаторът за въоръжение.

МО хвали и заложеното разсрочено плащане, което е по схема до 2031 г., както и факта, че първата вноска е $16 млн., а до идването на първите самолети от първата партида сумата, която се очаква дотогава да сме заплатили по втория договор, е около $80 млн. от всички 1.3 млрд. – т.е. една много малка част от втория договор.

Така представени, нещата звучат наистина добре. Естествено, че ще има много закачки по отношение на това, че още няма да са дошли първите самолети, а вече ще се купят нови. Отделно от това със сигурност

ще има заиграване с това, че един самолет излиза 165 млн. долара,

а могат да бъдат видени много публикации за единични бройки от много по-мощния F-35 за 100 млн. долара, че дори и за 80 млн. долара. Обяснението на вече бившия военен министър Драгомир Заков е, че това са само машините, а оборудването, с което ще се доставят българските самолети, също е много скъпо. Отделно има и обяснение, че и тези ниски цени са само за американската армия. Но това ще са неща, които ще трябва много добре да се обяснят, ако не се иска да остане нещо недоизказано. 

С най-голяма сила обаче ще виси един друг въпрос. Ако се сключи договор, ако всичко върви по план, то самолетите пълноценна ескадрила ще дойдат около 2027-2028 г., а бойно дежурство ще може да се носи около 2030 г. Очевидно наличните МиГ-29 скоро няма да има как да се поддържат. И така не става ясно кой и как точно ще пази българското небе в следващите 7-8 години. Това обаче е друга, по-важна и предстояща тема. 

Александър Александров, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече