Дисциплина! Европа затяга енергийния си колан, България нехае

0

- Advertisement -

Русия значително намали притока на природен газ към Европа, откакто западните държави наложиха строги санкции на Кремъл след старта на войната в Украйна на 24 февруари. Москва отрича, че използва природния газ като оръжие, но намалените доставки са проблем за страните от ЕС, тъй като Русия доставяше около 40% от нужния газ в блока. В този контекст ЕС призова страните членки да намалят потреблението на газ с 15% между 9 август и 31 март.

Наскоро Испания въведе правила, според които се забранява температурата в магазините да бъде под 27 градуса през лятото и над 19 градуса през зимата. Търговските вериги също така ще трябва да изключват осветлението след 22:00 ч. Указът, който ще действа до ноември 2023 г., забранява осветяването на паметниците в градовете. Премиерът Педро Санчес пък призова мъжката част от населението да спре да използва вратовръзки, за да не се налага климатиците в офисите да работят излишно.

Испания е по-малко зависима от руските енергийни доставки в сравнение с други европейски държави. Страната може да преживее пълното спиране на руски газ. И докато целта за целия ЕС за намаляване на енергията е 15%, от Испания се иска да я намали само със 7%. И все пак мерките за пестене бяха разкритикувани от консервативните испански законодатели. Премиерът на автономния регион на Мадрид Изабел Диас Аюсо заяви, че няма да спре осветлението на забележителностите, защото това ще донесе “мрак, бедност, тъга“.

В Берлин пък градската управа се ангажира да намали потреблението си на енергия с 10%. Градът вече спря да осветява паметниците през нощта и Бранденбургската врата, и Колоната на победата потънаха в тъмнина. В германската столица обмислят и намаляване на температурите в офисите и училищата през зимата, понижаване на температурата в обществените басейни и пренареждане на графиците на обществените служители, така че да се възползват максимално от по-топлите часове на деня. Германското Министерство на икономиката призова гражданите да прегледат отоплителните си уреди дали са наред. В много големи магазини спряха ескалаторите с цел пестене на електричество. От страните в ЕС Холандия постигна пестенето на енергия далеч преди войната. 

Италия и Гърция също наложиха ограничения от 27 градуса за климатиците в обществени сгради през лятото. Финландия и Чехия призоваха гражданите да се въздържат от използването на климатици въпреки горещото време. В Унгария властите разработват програма за „печки и котли“, за да заменят отоплението с газ, където е възможно, и по-специално в училищата.  През юли Париж въведе глоба, макар и скромните 150 евро, за фирми, които оставят прозорци и врати отворени, докато климатикът работи.

Френските домакинства и предприятия възприемат призива на правителството за “енергийна трезвеност“ много отговорно. След изявленията на президента Еманюел Макрон и премиера Елизабет Борн за пестене на енергия домакинствата започнаха да се съобразяват с правителствените директиви.

В призива си към бизнеса министърът на енергетиката Агнес Пание-Рунашер каза, че енергоспестяващите мерки не само ще помогнат на Франция да преживее зимата, но и ще намалят устойчиво емисиите на парникови газове. Вериги супермаркети като Carrefour, Leclerc, Lidl, Casino, Auchan и големи потребителски марки като Decathlon, Ikea, Boulanger и др. се присъединиха към постановлението на Министерството на енергетиката за намаляване на потреблението на електроенергия в магазините. Спирането на светещите реклами през нощта, намаляването на интензитета на светлината, когато няма клиенти в магазините, затваряне на вратите, когато климатикът или отоплението са включени, ще помогне за намаляване на вредното въздействие върху околната среда и насърчаване на отговорното потребление, се казва в изявление на Федерацията по търговия и дистрибуция.

Освен търговски обекти министър-председателката Борн иска министрите в нейния кабинет и правителствената администрация да дадат пример на хората. Нейният списък с директиви включва прости мерки като използване на споделено пътуване или каране на колело до работа.

- Advertisement -

Въпреки че правителството предупреди хората да се подготвят за “най-лошия сценарий“ по отношение на енергетиката, Франция е в по-добра ситуация от други страни в Европа. Газовите доставки от Русия представляват едва около 17%, а към средата на юни страната напълно спря да получава руски природен газ. Миналия месец Париж сключи споразумение за стратегическо енергийно сътрудничество с Обединените арабски емирства, за да осигури доставки на гориво и газ. 

Парламентът също така даде зелена светлина на още извънредни мерки за осигуряване на енергийните нужди през следващите пет години. Това включва временното повторно отваряне на въглищната електроцентрала в департамента Мозел, която беше затворена през март 2022 г. Франция също така ще внася до 70% електроенергия от Германия и Белгия и в замяна ще им доставя излишък от газ.

 Обединеното кралство получава само около 4% газ от Русия, но също се подготвя за тежка зима. В Бристол градският съвет подготвя “топли места“, където хората ще могат да отидат, ако домовете им станат твърде студени. Шотландският град Дънди също планира да разкрие подобни “уютни пространства“, а в Абърдийн говорител на градския съвет наскоро каза, че библиотеки и други обществени сгради ще бъдат пригодени така, че хората да имат възможност да останат на топло, ако е необходимо.

Правителството също така въведе и еднократни плащания, за да парира ефектите от покачването на цените на енергията. Всички домакинства ще получат по 400 паунда, които ще се изплащат на вноски между октомври и март 2023 г., и още 300 паунда за пенсионерите, както и допълнителни еднократни плащания към 8 милиона домакинства, базирани на доходите. Тази помощ е значителна, но не се очаква да се повтори.

У нас

Според председателя на Асоциацията на топлофикациите в България Кремен Георгиев планът на ЕС за пестене на газ не е приложим у нас. За БТА специалистът обясни, че този план няма как да се спази от производителите, защото това означава  да произвеждат по-малко. Според Георгиев по принцип държавата може да принуди обществени сгради да намалят отоплението, но в частните домове, които използват топлинната енергия, това няма как да стане.

По материали от чуждия печат

Източник: „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече