Журналистът Полина Паунова размаза Дългия заради имотната му декларация

0

- Advertisement -

Г-н Слави Трифонов се е изказал по всевъзможни теми (съвсем скоро ще извади в арсенала си и забравения референдум). Причината за бъбривостта му е опит да обясни защо системно нарушава законови разпоредби. Иначе заключил многозначително: „Този, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, и най-вече – нарушил ли съм закона, този, който трябва да знае – знае. За останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Това мисля аз за морала и закона.“

И понеже явно не му е по възможностите да разбере защо се декларира имущество публично, подчертавам – п у б л и ч н о, по-долу ще намерите само някои от основанията.

На първо място: публичното деклариране на имущество не е жълтина и сеир. Това не е определен музикален жанр, служещ за забавление на масите. Това е необходимост, за да са ясни п у б л и ч н о обвързаностите на определен от закона кръг лица. Например – съвсем хипотетично: ако г-н Трифонов има съсобственост с г-н Орлин Алексиев – това е съществено и би обяснило наводняването на регионалното министерство (в мандата на Кирил Петков) с близки до г-н Алексиев.

Например, пак хипотетично: ако г-н Слави Трифонов хем има значително имущество, а, да кажем, мистериозно се е задължил някому с няколко милиона, това също би повдигнало въпрос дали с големи суми не се гарантира нещо. Или пък ако г-н Трифонов няма нищичко на свое име – при неговия стандарт на живот това би означавало, че се правят маневри със собствеността, което вече е голяма сигнална лампа.

Всичко това са само хипотетични примери, защото ние няма как да знаем какво се случва около имотното състояние на г-н Трифонов, тъй като той не го декларира. Тоест може всичко да е законово идеално оформено, формално нарушение да няма, но от начина на законови маневри да стане ясно, че г-н Трифонов е един много зависим човек. Разбира се, може да стане ясно, че е и сълза от сърна.

- Advertisement -

Ето защо е важно да се декларира публично:

за да може обществото (тъй любимият суверен) да направи причинно-следствени връзки, да поразсъждава

А не да гледа сеир. Сеир се гледа в чалготека, в политиката се търси обществен интерес. Като почнат да се смесват тия двете, не знам – ама сигурно има такъв народ, дето ги смесва, имам предвид.

И още защо е важно публично да се декларира: защото органите, които проверяват, може да решат да покрият някого. Ето – г-н Трифонов пита дали вярваме, че декларираните от Бойко Борисов, Асен Василев и Корнелия Нинова имущества съответстват на реалните им имущества. Това не е въпрос на вяра. А въпрос на задълбочена работа на разследващите, ако се усъмнят. И ако не се декларира публично имуществото, ние никога няма да знаем дали разследващите (условно и грубо казано) не покриват и г-н Трифонов, както се разсейват за чекмеджета, както години наред се разсейваха за сараи и прочие.

Публичността в демокрацията е нейна основа. Когато публичността се приема за сеир, опасявам се, че дълбоко не се разбира смисълът на въпросната демокрация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече