Донев проверява вземали ли са пари над заплати 62-ма в кабинета “Петков”

0

- Advertisement -

62-ма души, работили като съветници в политическия кабинет на Кирил Петков и неговите вицепремиери, да бъдат проверени дали не са вземали и пари над заплатата си по граждански договори. Това е наредил служебният министър-председател Гълъб Донев на инспектората на Министерския съвет.

Сред проверяваните са шефката на кабинета на Петков Лена Бориславова, както и имуноложката проф. Радка Аргирова, която бе негов съветник по COVID въпросите.

“Работа на инспектората е да проверява. Няма нужда да им нарежда премиерът. Инспекторатът на Министерския съвет върши само това. Не знам премиерът да го е нареждал, но това не значи, че не е. Работата на инспектората е да проверява и сегашните, и предишните. Той и мен би трябвало да ме проверява. Дали премиерът е наредил – не знам, но в това няма нищо лошо”, коментира говорителят на служебния кабинет Антон Кутев пред “24 часа”.

- Advertisement -

Проверката обхваща девет месеца и включва всички граждански договори, които са сключвали министерства и подчинените им агенции и фирми с началниците на политическите кабинети, съветниците и експертите към тях. Заповедта на Донев за проверката е от 16 август, а писмото с нея е разпратено до вицепремиерите и министрите в служебния кабинет от ръководителя на Главния инспекторат Мария Томова.

Членовете на политическите кабинети получават заплати по трудов договор от ведомствата, към които са назначени. Те са лимитирани като процент от заплатата на министъра, премиера или вицепремиерите. Честа практика е обаче съветниците да сключват и допълнителни граждански договори. Като в кабинета “Петков” много от съветниците работеха на две места заради управленската формула всяка партия да има свои хора при министрите от другите три.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече