Корупция и безхабарие: Пробитата държава уби двамата полицаи

0

- Advertisement -

Трагедията с двамата полицаи, убити при изпълнение на служебния си дълг при преследване на автобус, натъпкан с мигранти, за съжаление е едно от най-предизвестените неща, случвали се у нас. Това просто щеше да се случи – рано или късно, по един или друг начин. И не заради някакви бомбастични статистики, заради унищожителни мигрантски вълни или пък световни конспирации, а поради нещо много простичко –

живеем в пробита от корупция и безхаберие държава,

чиито невинни жертви станаха бургаските полицейски служители, опитали се единствено да си свършат работата.

Няма как иначе да се обясни фактът, че хиляди хора години наред влизат откъдето си пожелаят през българската граница, разполагат се в центъра на София и други големи градове пред погледа на полицията, а накрая напускат държавата по същия нелегален и безпардонен начин.

Няма как да се обясни и, че това се случваше и се случва след като същата тази държава и нейните властници и чиновници изляха милиони левове за ограда по границата, за камери и дронове, за заплати на хиляди командировани по браздата полицаи и военни. След десетки заклинания, заседания, операции, кампании срещу нелегалната миграция. След твърдения как всичко било наред, как били овладени мигрантските вълни, как били празни бежанските центрове,

как всички по веригата се справяли блестящо.

И това се случваше, докато всеки ден на различни места в страната се установяваха и задържаха десетки мигранти – в Бургас, Разград, Русе, Видин, София, Стара Загора, буквално навсякъде. През ден се установяваха каналджии, за които ставаше обичайно ясно, че вече са превърнали прекарването на чужденците от една граница, през цялата страна, та чак до друга граница в професия. Че част от тях вече са хващани и дори осъждани, но обичайно леко или най-често условно. Че друга не малка част пък странно се оказва  с висящи от години производства и сигурно запълват времето си в очакване на присъда някога, в далечното бъдеще, отново с прекарване на мигранти.

Всичко това няма как да не се случва без повсеместна корупция и безхаберие по цялата държавна верига. Как точно влизат тези хора през границата? Нали уж всичко беше закърпено по оградата, нали беше покрито цялото разстояние с камери, нали бяха изхарчени поредните милиони. А огромната част от нелегалните мигранти влизат точно оттам, където има преградно съоръжение. Как точно тези вече влезли мигранти стигат до големите градове, като тръгват от все едни и същи места? Дори и сегашният бургаски случай е класически в това отношение – тръгване от района на Малко Търново и достигане до Бургас. Има един път влизане през границата, втори път тръгване от обичаен сборен пункт –

нима МВР не ги знае тези неща?

При това не става дума за един или двама души, а в случая за 47 човека. Само два дни по-рано в Камено бяха хванати 121 мигранти, натъпкани в тир, които по всяка вероятност са тръгнали отново от района на Малко Търново. 

Със сигурност сега ще се намерят гласове, които да твърдят, че Турция нарочно пуска повече мигранти, че влезлите вече чужденци са нарочно пропускани от властите, за да не трябва да бъдат издържани в центрове в България, че вълната е много силна, че мигрантите са прекарвани от мощни каналджийски кланове, които организират прескачане на оградата или рязането й …

Дори и нещо от това да е вярно,

то е комично, а и много повече трагично

- Advertisement -

Защото що за държава и за управници имаме, що за полиция и армия,  за които се изливат по 4-5 млрд.ллв, ако не могат да се оправят с такъв проблем? Какви точно да са ни очакванията, ако се случи нещо по-сериозно и по-остро.

Не че мигрантска вълна няма. Точно преди година предупредихме за нея, както и че тя хваща и тази власт по бели гащи. Така обаче не става ясно обаче защо всички, които трябва да се справят с нея, стоят някак безучастно и само от време на време припалват и сипят закани.

А на този фон  имаме нагли каналджии, които вече не прекарват с коли по двама-трима, не и с бусове по 10-15, а направо с тирове и автобуси по 50-100 човека едновременно. На тях изобщо не им пука и за това може да има едно единствено обяснение – ползват се с протекция, от горе до долу. Щото тази работа с влизането и прекарването през стотици километри из цялата страна няма как да стане само с протекцията някой постови. Очевадно става дума за стройни вериги. 

Трябва да се отчете все пак, че според статистиката от началото на годината

в България са заловени около 10 000 нелегални мигранти

Същата тази статистика сочи обаче, че приблизително се хваща 1 на всеки 10 преминал през България. Това пък означава, че безпроблемно страната са преминали други 90 000 мигранти. Като се имат предвид цифрите, които през годините се казват за минаване от Афганистан, Сирия, Ирак към Западна Европа, то става дума за бизнес не за милиони, а за милиарди.

На този фон, както и на фона на трагедията с полицаите в Бургас властта отново започна с патетиката и заканите. Така изведнъж служебният върешен министър Иван Демерджиев обяви: „Днес така наречените каналджии обявиха война на българската държава и българската държава ще отговори с цялата си мощ на това предизвикателство“. От тези думи не са разбра дали това означава, че МВР и каналджиите са били в положение „мирно съвместно съществуване“? Все пак с половин уста МВР-шефът обяви, „че се работи по информация, че има хора от системата на МВР, които са в схемата за пропускане на хора през границата“.

И служебният министър на отбраната Димитър Стоянов реши да му приглася, като започна да се заканва как ей сега

ще бъдат изпратени 350 военни, дронове, техника, всичко

Но тези неща ги чуваме през последните години от всички нови министри – как ей сега армия и полиция ще си ститснат ръце и буквално ще запечатат границата. Така или иначе обаче още през ноември м.г. тогавашният служебен министър Георги Панайотов твърдеше, че България разполога 350 военни с 40 единици бойна техника по границата си с Турция. Тогава се твърдеше и, че има компрометирани участъци по оградата, но те се възстановяват от военни специалисти, сапьорни и инженерни части.

Пак по онова време бе обявено, че армията има готовност да разположи общо 1050 военни и 145 единици техника, за да се опита да спре евентуална бежанска вълна през границата на България с Гърция и Турция. Междувременно бяха отпуснати милиони левове, както за ремонта на оградата, така и за издръжка на войнииците при евентуално изпращане на границата, което стана възможно заради актуализацията на бюджета. И накрая, 9 месеца по-късно следват същите закани и обещания.

Изобщо да не повдигаме и темата за националната сигурност и за борбата с тероризма, след като всеки си влиза, минава и излиза от държавата. И само по случайност или ако бъде изоставен о каналджиите на някоя магистрала, може да бъде хванат. 

Едно е ясно – ако една държава поне с корупцията по границата не може да се оправи, не може да се охранява дори чрез армията си и не опазва живота дори на полицаите си, то тя е просто една територия.

Александър Александор, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече