Изумя! Дългия гласи референдум за президентска република?!

0

- Advertisement -

Шоуменът и лидер на „Има такъв народ“ Слави Трифонов се обяви за референдум, в който гражданите да решат дали страната да стане президентска република или да остане парламентарна.

Дни преди старта на предизборната кампания, повечето социологически прогнози показват, че ИТН няма да влезе в следващия парламент. Вероятно Трифонов се опитва да върне машината на времето, възкресявайки успеха си от референдума през 2016 г., организиран от тогавашното му „Шоу на Слави“, излъчвано по частната национална телевизия бТВ. Тогава Трифонов и сценаристите му си повярваха, че са напипали струната на популизма, който освен популярни шоумени, ще ги направи популярни политици. И те наистина станаха такива, но само един сезон – лятото на 2021 г.

„Мисля, че не само трябва да се разбие модела ГЕРБ, а трябва да се разбие модела на цялата сегашна политическа система. Затова искаме вие да кажете време ли е България да стане президентска република или да остане парламентарна. Искаме да ви попитаме това на национален референдум. Решението трябва да е ваше, защото държавата е ваша. За да гарантираме, че това ще се случи и вашето решение, каквото и да е то, ще бъде приведено в действие, ние ще бъдем ваш гарант в следващия парламент“, каза Трифонов в изявление, излъчено във Фейсбук профила му и по партийната телевизия 7/8 ТВ. Той обаче не уточнява кога ще започне да събира подписи и кога евентуално планира подобно национално допитване.

Трифонов мотивира решението си с това, че видял политическата система отвътре: „И ще ви кажа следното – там има основно лицемерие, лъжи, корупция, задкулисие, интриги и болезнена жажда за власт. Е, това видях и затова мисля, че аз не съм политик“.

В края на краткото си изявление Трифонов казва на публиката си, че ИТН са „сами срещу всички, заедно с вас“.

Изненадващият ход с референдума изглежда като отчаян опит на ИТН да мобилизира някакъв антисистемен вот и да прескочи бариерата за влизане в парламента, пише „Медиапул”.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази тезата, че Трифонов „отново ще употреби хората чрез някаква емоция и няма да стане“. Тя подчерта, че единствено Велико народно събрани може да реши да станем или не президентска република.

Забравил ли е Слави Трифонов?

Подобен референдум би бил противоконституционен. Според основния закон единствено Велико Народно събрание решава въпросите за „промени във формата на държавно устройство и на държавно управление“, какъвто е този дали страната да е парламентарна или президентска република.

На предишния референдум през 2016 г., Трифонов и екипът му искаха той да съдържа шест въпроса, но в крайна сметка три от тях бяха спрени от Конституционния съд (КС), който ги определи като противоконституционни.

- Advertisement -

Слави Трифонов и екипа му много добре знаят, че предлагат незаконен референдум, който няма как да бъде свикан. В свое решение от 2016 година Конституционният съд вече е решил този въпрос по повод друг неуспешен опит за референдум на Слави Трифонов – за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120.

Тогава КС решава, че подобно допитване цели промяна на формата на държавно управление, за което се изисква свикване на Велико Народно събрание. Референдуми могат да бъдат свиквани само по част от въпросите, които могат да бъдат решавани от обикновен парламент.

„Очевидно е, че след като поначало националният референдум е с решаващ характер, той не би могъл да изпълни своето предназначение и вотът на гражданите да бъде зачетен, като произведе предвидения правен ефект, ако въпросът (или въпросите), предмет на референдума, се окажат в компетенциите на друга институция или дори на друга власт“, се казва в решението на КС.

В случая Народното събрание не може да реши това, което може Великото Народно събрание.

Конституционният съд дава още по-картинен пример за това, че народът не може да решава всякакви въпроси. Няма как на референдум да се подложи въпроса дали да бъде осъден конкретен човек, защото това е правомощие само на съдебната власт. Няма как референдум да решава и за помилването на осъден, защото това се прави от президента.

„В правовата държава и в условията на разделение на властите Народното събрание не би могло да реши въпрос от компетентност на която и да било друга власт. Обратният подход означава да се произвеждат референдуми по всякакви въпроси, включително такива, за които изначално е известно, че няма да породят пряко правно действие, а това може да доведе до използване на пряката демокрация за цели, противни на самата нея“, се казва в решението.

Това обаче не пречи на Трифонов и сега да заиграе по струната за референдум по въпрос, който няма как да бъде зададен.

ИТН, Радев и президентската република

Превръщането на България в президентска република в момента би било от полза единствено за рейтинга на държавния глава Румен Радев. От свалянето на кабинета „Петков“ досега имаше няколко сигнала за близост между ИТН и Радев. Един от тях беше това, че бившият министър на външните работи Теодора Генчовска, която беше от квотата на ИТН, остана в служебния кабинет като зам.-министър на отбраната, а единственият зам.-министър на външните работи от кабинета „Петков“, който бе запазен от служебната власт, е отново от квотата на ИТН.

Иначе Слави Трифонов и ИТН предизвикаха четвъртите предсрочни избори в страната. С форматния аргумент „заради Македонияяяяя“ той оттегли подкрепата си към четворната коалиция между ПП, БСП, ИТН и ДБ. Малко по-късно ИТН, заедно с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ свали кабинета на Кирил Петков с вот на недоверие.

Трифонов отново бе този, който реши да сложи край и на финалните опити за съставяне на правителство в 47-ото Народно събрание с последния трети мандат, а това даде шанс на президента Радев да назначи служебен кабинет и да започне спешни действия за връщане на България към „Газпром“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече