Прецакване! Русия удари дървена примамка HIMARS с ултраскъпите си ракети ”Калибър”

0

- Advertisement -

Руснаците се прецакаха с удар със скъпи ракети ”Калибър” по дървени макети, които погрешно взеха за модерни американски ракетни системи HIMARS. Това съобщи The Washington Post , цитирайки украински служител и американски дипломат, пожелали анонимност.

Според съобщения в медиите украинските защитници са направили дървени примамки, които през призмата на руски дронове наподобяват съвременни американски ракетни системи. Руските дронове предаваха данни за местоположението на „техниката“ на ракетоносачи в Черно море, които атакуваха макети, като ги смятаха за VIP цели.

„След няколко седмици на полето най-малко 10 крилати ракети „Калибър“ бяха „изтеглени“ от Руската федерация с такива примамки – първоначален успех, който позволи на Украйна да разшири производството на копия за по-широко използване.“

- Advertisement -

Използването на примамки е една от многото тактики, използвани от украинските въоръжени сили за отвръщане на удар срещу по-голям и по-добре оборудван враг.

Според американски дипломат, цитиран от WP, ударите по макети могат отчасти да обяснят защо руснаците съобщават, че са унищожили повече HIMARS, отколкото Украйна някога е получила.

През август Forbes изчисли, че цената на една ракета „Калибър“ е 6,5 милиона долара.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече