Заради Пеевски ли дойде Джим О‘Брайън в София?

0

- Advertisement -

В САЩ няма как да не изпитват тревога от политическите процеси в своя своенравен съюзник в НАТО – България. Не е изключено визитата на посланик Джим О’Брайън у нас да е свързана с лоши новини за високопоставени българи.

Една година по-късно

О’Брайън, който ръководи Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ, има срещи с президента Радев, представители на правителството и бизнеса. Сред обсъжданите въпроси са насърчаването на прозрачна и благоприятна бизнес среда и засилването на върховенството на закона – теми, с които България има сериозни проблеми от години.

От безпрецедентните санкции за участие в корупция, които бяха наложени от САЩ на Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов измина повече от година.

Мерките срещу първите трима, както и срещу 64 фирми и организации, свързани с тях, бяха по глобалния акт „Магнитски”.

Към днешна дата Божков продължава да бъде далеч от ръцете на българска Темида, а Пеевски за пореден път е кандидат за депутат от ДПС и дори оспорва в съда в САЩ наложените му санкции. 

„Обикновен депутат“

От ДПС, в която иначе много държат на евроатлантическия си профил, отказаха да се разграничат от Пеевски; само подчертаха, че той не е член на формацията, а „обикновен депутат”.

- Advertisement -

Фактите говорят друго: Пеевски, кандидат за председател на ДАНС през 2013, в продължение на години бе крупен медиен магнат, и по всяка вероятност продължава да има сериозни (неформални) властови ресурси в ДПС. Г-н Желязков, санкциониран в качеството му на зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС, пък е определян в медийни публикации като „лейтенантът на Пеевски”.

На финала на своето съществуване, през юли 2022, специализираната прокуратура прекрати проверките срещу Пеевски и Желязков. Закриването на специализираното правосъдие бе сред приоритетите на мнозинството в 47-ото НС и кабинета „Петков”. Според тях то е било използвано като политическа бухалка от модела „ГЕРБ-ДПС”. След като ИТН напуснаха правителството, кабинетът „Петков” бе свален след вот на недоверие, подкрепен от партиите на Борисов и Доган/Карадайъ.

Опит за български „закон Магнитски“

Докато Асен Василев бе служебен министър, МФ създаде собствен списък, за да санкционира фирмите на Пеевски и Божков. В началото на 2022 обаче ВАС прекрати действието на списъка с мотива, че няма национален закон, който да го регламентира.

В края на май 2022 до медиите изтече „чернова” на „български отговор” на закона „Магнитски”. Тя предизвика скандал. От министерството на правосъдието заявиха, че се работи по проект на такъв акт, но той не е готов. За мен въпросната „чернова” бе димка, хвърлена на обществото от тези, които не искат санкционираните по „Магнитски” лица, както и други фигури, замесени в корупция, да си понесат последствията.

Според ПП, кабинетът „Петков” е бил свален от власт, заради това, че е започнал да осветява афери, в които е замесен „бившият режим” на Борисов, като „Капитан Андреево’, както и защото е поел курс към реална енергийна диверсификация и прекъсване на зависимостта на страната ни от руските въглеводороди.

Газовият лупинг на служебното правителство

Тезата на ПП е политическа, ала най-малкото е факт, че служебният кабинет „Донев” направи обратен завой към „Газпром”. Новите-стари енергетици фактически провалиха сделката за американските танкери с втечнен газ, подготвена от Петков.

САЩ многократно са подкрепяли и насърчавали стремежите у нас към енергийна диверсификация. Възможно е от Белия дом вече да са изразили безпокойство от газовия лупинг на кабинета „Донев”, или, ако не в прав текст, най-малкото да намекнат за това сега чрез г-н О’Брайън.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече