Последните данни на „Галъп“: 3-ти кабинет на Баце в кошмарен вариант

0

- Advertisement -

Знам, че на предишните избори Галъп даваха победа на ГЕРБ с около 8% преднина пред ПП. А всички видяхме какво стана… Но това е друга тема. Нека за момент да приемем, че това е точна снимка на моментното състояние. Да го приемем на принципа – ”Надявай се на най-доброто, но бъди готов за най-лошото”.

Тогава от тази снимка може да извадим няколко тенденции:

– влизат малки вождистки псевдо-патриотични партийки, предимно известни с хейта си срещу ЕС;

– Възраждане получава тъжно висок резултат;

– ПП много изостават;

– ДБ са стабилни, но назад;

– ГЕРБ с всичките псевдо-патриоти имат близо 46% и с няколко случайни гласа може да направят стабилно правителство и да си управляват пълен мандат.

Представяте ли си правителство на ГЕРБ+СДС+Възраждане+ИТН+Възхода+няколко гласа от ДПС? Т.е. Борисов 4, което ще е Борисов 3, но в кошмарна версия. Как ви се струва? Хорошо, а?

Има обаче една важна подробност. Много важна. Това са данни от твърдо решилите да гласуват. Които са около 49%, според получените отговори. Тъй като става дума за реални хора, реални избиратели, а не по списъци, това в абсолютно число е около 2,6 милиона човека.

- Advertisement -

Две важни следствия:

1. ГЕРБ имат само 25.9% от тези 2,6 милиона гласа. Т.е. само 674 000 гласа. (да, всички други имат още по-малко). ГЕРБ не могат да съберат даже 700 000 гласа.

2. Над 50% от реалните избиратели казват, че няма да гласуват. т.е. 2,6 милиона гласа са някъде там и не се се определили. И към тях трябва да са насочени усилията на демократичните партии.

Ако само половината от тези негласуващи бъдат убедени, че техният глас има значение, и те не искат Борисов-версия 4, то ГЕРБ може да загубят с много.

Две седмици и половина кампания. 1.3 милиона гласа като таргет. Интересна задача.

Но напълно възможна. Никой не вярваше, че Украйна може да устои срещу наглия агресор. Сега виждаме как се обръща войната. Всичко е възможно, ако има правилна стратегия, привличане на много хора и пълна отдаденост за нормално бъдеще.

Две седмици и половина. Които може да определят бъдещето ни.


Мислете. Гласувайте за нормално бъдеще, не за кошмарно минало.

Любомир Аламанов, Facebook

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече