Срина се! Рейтингът на Путин – рекордно нисък заради мобилизацията

0

- Advertisement -

Първата мобилизация от 1941 г. насам, която накара стотици хиляди руснаци най-после да осъзнаят, че са във война, и принуди над 200 000 души да избягат от Русия само за седмица, свали и рейтинга на власта.

Нивото на одобрение на дейността на руския президент Владимир Путин през септември претърпя втория най-голям спад за 23-те години, през които той е на поста – от почти рекордните 83% до 77%. Това показа социологическо проучване, проведено от „Левада център“ /обявена в Русия за „чуждестранен агент“/ в периода 22-28 септември 2022 г.

Повече – с 9 процентни пункта – рейтингът на Путин е падал досега само веднъж – през лятото на 2018 г., когато президентът, противно на обещанието си в началото на кариерата си, вдигна възрастта за пенсиониране, обяснява Moscow Times. Неодобрението на Путин се е увеличило от 15% до 21%.

Делът на гражданите, които смятат, че нещата в страната „вървят в правилната посока“, е паднал от 67% на 60% – също рекорд след пенсионната реформа. Данните показват, че руснаците хвърлят вината за случващото се върху Кремъл. Нивото на одобрение на губернаторите спадна съвсем леко  – от 69% на 67%.

Мобилизацията провокира протести, които обаче засега изглеждат „много по-малки от тълпите, които послушно се отправят към клането“, отбелязва политическият анализатор Абас Галямов. Той обаче смята, че митингите в Дагестан, Якутия и други градове са само загрявка: повечето хора се нуждаят от време, за да осъзнаят какво се случва, и да вземат решение какво да правят.

Според проучването на „Левада“ действията на руските въоръжени сили в Украйна се подкрепят най-силно от руснаците на възраст над 55 – 81% от тях са отговорили на този въпрос „категорично да“ или „по-скоро да“. Те обаче, поне официално, не подлежат на мобилизация.Най-малко подкрепят действията на руската армия хората на възраст 18-24 години (51%).

- Advertisement -

Въпросът дали Русия трябва да продължи военните действия разделя респондентите на две групи, като повече са желаещите мир. 44% смятат, че войната трябва да продължи, 48% са за започване на мирни преговори. В началото на март 52% от руснаците безусновно подкрепяха войната в Украйна.

Най-големи привърженици на мирните преговори са младежите до 24 години /65%/ и хората до 40 г. – 53%. Точно те трябва да отидат на фронта.

Анкетираните също така са помолени да опишат чувствата си за украинската контраофанзива в района на Харков, наборната служба и войната.

51% от анкетираните казват, че са почувствали „гордост за Русия“ с избухването на военните действия през февруари, но само 23% свързват тези чувства с „частичната“ мобилизация.

47% казват, че са изпитали „безпокойство, страх и ужас“ във връзка с обаждането за мобилизация (така са реагирали мнозинството от анкетираните във всички възрастови групи). Самите военни действия в Украйна предизвикват подобни емоции у 31% от анкетираните.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече