„Таймс“: Путин праща влак с ядрено оръжие към Украйна

0

- Advertisement -

Руският президент Владимир Путин е готов да демонстрира готовността си да използва оръжия за масово унищожение с ядрен опит на границите на Украйна. Смята се, че НАТО е предупредила своите членове, пише днес британският „Таймс“, цитиран от ClubZ.bg.

Кремъл сигнализира готовността си за значителна ескалация, докато Русия губи позиции на бойното поле. Страховете от по-ранните намеци на Путин, че може да прибегне до подобна тактика, се засилиха вчера с твърденията, че влак, принадлежащ към секретна ядрена дивизия, е бил изпратен към Украйна.

Конрад Музика, базиран в Полша анализатор на отбраната, каза, че влакът, забелязан в централна Русия, е свързан с 12-та главна дирекция на руското министерство на отбраната и че е предназначен „за ядрените боеприпаси, тяхното съхранение, поддръжка, транспорт и доставяне в частите”.

Анализаторите предполагат, че ако Путин реши да използва ядрено оръжие, ще направи това в Черно море. Експертите смятат такава „демонстрация“ за вероятна, но не изключват прилагане на руско тактическото ядрено оръжие срещу Украйна.

- Advertisement -

Това обаче носи риск и за Русия, тъй като ракетата може да даде засечка и да падне близо до руски град.

Обявявайки мобилизация на 21 септември, Путин за пореден раз заплаши западните страни с ядрено оръжие, казвайки, че „това не е блъф“.

САЩ заявиха, че в случай, че Русия използва ядрени оръжия в Украйна, отговорът на Вашингтон и съюзниците ще бъде решителен. Щатите предупредиха Кремъл за „катастрофални последствия“.

По мнение на шефа на украинското разузнаване Кирил Буданов, в близко време Русия няма да нанесе ядрен удар.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече