Обрат! Арестът на Pi ar Sevi Boiko е законен!

0

- Advertisement -

Прокуратурата изненадващо застана зад МВР по делото за ареста на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Това се вижда от протокола по делото, качен в в деловодството на Административния съд – София-град (АССГ). АССГ е втора инстанция в процеса, заведен от Арнаудова срещу заповедта, с която МВР я задържа за 24 часа. Пиарката беше арестувана през март заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов, напомня „Сега“.

Тримата прекараха в ареста около 24 часа по образувано по спешност дело за изнудването на бизнесмена Васил Божков. След това обаче Софийската градска прокуратура отказа да им повдигне обвинения и тримата бяха освободени. Освен това държавното обвинение влезе с остри противоречия с МВР доколко действията на министерството са законни. В крайна сметка разследването за изнудването на Божков бе поето от Софийската градска прокуратура и информация за това какво се случва по него липсва. Известно е само, че до Дубай е изпратена поръчка за разпит на Божков в качеството му на свидетел, но няма отговор от тамошните власти. Както и че са изготвени 10 компютърно-технически експертизи, които се анализират.

Софийската градска прокуратура продължава да разследва делото, по което на 17 март за 24 часа бяха задържани лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и бивш премиер, финансовият му министър Владислав Горанов и Борисов, Горанов и Арнаудова заведоха дела пред Софийския районен съд срещу заповедите си за задържане. Районните магистрати обявиха за незаконни и трите заповеди. Тази на Борисов вече мина и проверката на втората инстанция и окончателно беше обявена за незаконна. По делото на лидера на ГЕРБ пред АССГ прокуратурата пледира в негова полза – че трябва да се потвърди решенето на районния съд, с които заповедта за задържането се отменя като незаконосъобразна. Не така обаче постъпва държавното обвинение, когато процесът на Арнаудова стига до административния съд.

И за Арнаудова районните магистрати отсъдиха на първа инстанция, че е била незаконно задържана. МВР обжалва и така делото стига до АССГ. Там се пада на състав, в който има двама бивши прокурори – някогашната зам.-главна прокурорка Мария Шишкова и Маргарита Немска, която бе градски обвинител. Пред тях прокурор Милен Ютеров, който се явява по делото, пледира съвсем кратко, но съвсем ясно: „Смятам, че касационната жалба (на МВР) е основателна и доказана и ви моля тя да бъде уважена“. Предстои тримата административни съдии да кажат последната си дума по делото за ареста на Арнаудова.

- Advertisement -

Процесът за ареста на Горанов пък тепърва ще се гледа от АССГ.

Pi ar Sevi Boiko

Колкото до друг сюжет с Арнаудова и прокуратурата – за чата й с главния прокурор Иван Гешев, по темата има разследване, което Софийската районна прокуратура вече месеци наред продължава да държи спряно и на трупчета, без да има публична информация по темата.

Прокурорът Милен Ютеров е лаконичен, но подкрепя МВР по делото за ареста на Арнаудова.
 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече