Някой е разкривал на Ружа Игнатова разговорите от тайни срещи в „Европол“

0

- Advertisement -

Ружа Игнатова, която от юни е една от десетте най-издирвани по света заподозрени от ФБР лица, е била предупреждавана – месеци преди да изчезне на 25 октомври 2017 г. – от нейни „контакти“ в България за евентуалното ѝ арестуване. Най-вероятно става дума за служители на Министерството на вътрешните работи.

Това твърди пореден епизод на Би Би Си от поредицата „Липсващата криптокралица“, разказващ за документи от срещи на „Европол“, посветени на схемата за криптовалута OneCoin, на която Игнатова е един от основателите.

Полицейските документи са показани от Франк Шнайдер, смятан за особено приближен на българката и сочен за отговарящ за вътрешната сигурност в компанията ѝ. Шнайдер твърди, че ги е получил от нея на USB флашка и че метаданните на файловете разкривали, че информацията идва от България. (Миналата седмица той изгуби обжалването пред съд във Франция на искане за екстрадиране в САЩ заради обвинения за участие в измама за милиарди долари чрез OneCoin и сега остава единствено личното решение на министъра на правосъдието в Париж, което също може да се обжалва – бел. ред.)

На 15 март 2017 г. – няколко месеца преди тя да изчезне след полет от София до Атина – в централата на „Европол“ в Хага се събират полицейски служители от Великобритания, Германия, Нидерландия, Дубай, България, както и представители на ФБР, министерството на правосъдието на САЩ и прокуратурата на Ню Йорк, се разказва в подкаст епизода. Целта им е да обсъдят международната строго секретна операция „Сателит“ за разследване и блокиране на OneCoin.

Един по един те правят презентации докъде са напреднали техните разследвания на Ружа Игнатова и съучастниците ѝ, финансови анализи, проследяване на паричните потоци и т.н. По това време разследването на ФБР е в ход повече от година и има „високопоставен информатор“ в схемата. Американците знаят къде е Игнатова и къде изпраща парите на вложителите, включително в имоти в България. Лондонската полиция е изпратили двама души, след като вече е блокирала десетки милиони долари и опитва да разпита българката.

Тя е научавала тези поверителни подробности е имала предимство пред службите само няколко дни след подобни срещи – вероятно от някой, който е присъствал на тях, казва разследващият журналист Джейми Бартлет. Сега знаем за това и защото някой е пуснал тези документи, стигнали до нас, допълва той.

Специален агент Пол Робъртс от ФБР казва, че по света е имало няколко разследвания на OneCoin и лично на нейните действия, „и за много от тях тя е научавала“. През 2019 г. американски прокурори заявиха пред съда, че един от снабдявалите я с поверителна полицейска информация е самият Шнайдер.

- Advertisement -

Сега Шнайдер отрича да е притежавал документите на флашката и казва за Би Би Си: „Когато българите са участвали в определени срещи в „Европол“, тя е получавала подробно описание на случилото се само часове по-късно, включително стенограми кой какво е казал там. Мога само логически да допусна, че това е идвало от кръговете, в които тя се е движела, и връзките ѝ благодарение на познанства с влиятелни лица.“

Бартлет е изпратил въпроси на всички агенции и министерства, за които е знаел, че са били на тези срещи. Кратки принципни отговори са изпратили само от Германия, Нидерландия и Великобритания. От „Еворопол“ част от отговора е: „Сложният сценарий с множество участници прави трудно да се оцени дали и как би могъл да се случи подобен инцидент.“

От ФБР казват още, че нямат доказателства Игнатова да е мъртва, поради което призовават хората по света да се оглеждат за нея чрез включването ѝ в списъка на десетте най-издирвани. Тя е пътувала много и не е изключено да продължава да сменя местоположението си, вероятно е и още да притежава имоти в Дубай.

„Човек, управляващ 4 млрд. долара, разполага с достатъчно средства да влияе на определени хора, а и връзките ѝ с организирани престъпни групи ни карат да вярваме, че те по някакъв начин са участвали в схемата и са охранявали нея и съратниците ѝ, казва още Пол Робъртс. А големи организирани престъпни групи имат хора на много нива в държавата.“

Това не е само финансово престъпление и затова продължаваме разследването, защото хора като Ружа не са откъснати от света, а са свързани с множество други неща, от които се интересуваме, допълва той. Напълно е възможно изчезването ѝ да е свързано с тези групи и с продължаването на защитата ѝ, казва специалният агент.

Запитан от Джейми Бартлет дали във ФБР допускат, че организираната престъпност може да е в самото начало на създаването на OneCoin, Робърт отвръща, че „това е фантастичен въпрос, на който искаме да получим отговор, когато успеем да разговаряме с Игнатова“.

Журналистът Бартлет разказва, че разполага с почти 3 часа телефонни разговори между Игнатова и Гилбърт Армента, който е бил нейна дясна ръка и е имал с нея любовна връзка. Това не е криптокралицата, а Ружа в лични разговори, за които не знаем защо е записвала, допълва той. Най-вероятно тя вече е знаела, че Армента е информатор на американците и е искала да има нещо, ако се стигне до съд. Което поставя под известно съмнение съдържанието на разговорите – той лъже нея, тя лъже него.

На флашката има нещо повече – десетки и десетки договори, финансови документи, корпоративни мейли… Но и Powerpoint презентации на различни служби, демонстрирани на срещите в „Европол“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече