Пари за АМ „Хемус“ са се вливали в хотел, потвърди Демерджиев

0

- Advertisement -

Новите 8 обвиняеми за източване на средства, предвидени за строителството на магистрала „Хемус“, са свързани с много интересни дружества. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев в кулоарите на парламента в петък, където бе на изслушване.

По думите му има известно подобрение на съвместната работа между МВР и прокуратурата.

„Има производства, които се задвижиха. Вече знаете, имаме и първите резултати – имаме 9 привлечени лица към наказателна отговорност по случая „Хемус“. И апелирам много внимателно да видите кои са тези лица. Защото това не са онези граждани, неизвестни никому, анонимни, които виждахте по телевизията в началото на случая. Ще ги видите, свързани са с много интересни дружества. На мен ми изглеждат високопоставени, сериозни дружества. С кого са свързани тези дружества, вие знаете много добре, през годините“, каза той, цитиран от БНР.

През тази седмица прокуратурата обвини още 8 души във връзка с разследването, но без да съобщава имена. Според неофициална информация сред новите обвинени попадат Георги Георгиев от Лом, Лиляна и Павел Божилови, които са на ръководни позиции във фирми, част от верига, в която една компания получава пари за строежа на магистралата и ги прехвърля на друга, като възлага изпълнението, сочат данните от разследването.

- Advertisement -

Обвиненията към първия подведен под отговорност – бившият съдия по футбол Борислав Колев, пък бяха прецизирани.

Демерджиев отчете като изпълнено обещание, че кръгът на разследваните се е разширил на деветима. Той коментира твърдението на предшественика си Бойко Рашков, че с пари, предвидени за магистрала „Хемус“, е построено вилно селище:

„По-скоро става въпрос за хотел, но пак ви казвам, нека да не изпадаме в подробности. След като са преминали през няколко дружества, са отишли в построяването на нещо съвсем различно от магистрала „Хемус“ – на хотел“, каза министърът на вътрешните работи пред журналисти в кулоарите на парламента.

По повод изпратеното от главния прокурор писмо за изграждане на съвместни екипи за анализ и мониторинг на 6 вида престъпления Демерджиев коментира, че искането ще бъде разгледано, за да се види дали има основание за формирането на такива екипи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече