Кремъл планирал ядрен удар по Германия преди нахлуването в Украйна

0

- Advertisement -

Преди пълномащабното нахлуване в Украйна в руската армия е обсъждан ядрен удар по Германия, съобщава „Шпигел“. Разглеждани са 3 сценария за нанасяне на удари по една от три цели – Берлин, авиобазата на САЩ в Рамщайн или авиобазата Бюхел, където американската армия съхранява ядрено оръжие. 

В края на 2021 г. западните спецслужби са прихванали радиосъобщение на руските военноморски сили. То е предадено от руснаците по време на маневри в Балтийско море. Според „Шпигел“ по това време е имало слухове, че Путин се обадил по телефона на Олаф Шолц и го заплашил с атомна бомба. Шолц отрича. 

Според t-online като цел е споменавано и пристанището в Хамбург. Пред „Шпигел“ специалистите по сигурност дават различни оценки на получената информация. От една страна, казват те, по време на военно учение е съвсем естествено да се обсъжда употребата на атомно оръжие. Същото се случва и по време на ученията на НАТО. Това не е достатъчно да се тълкува като реална заплаха. 

- Advertisement -

Други експерти предполагат, че може да става дума за умишлено пусната информация от руснаците, защото знаят, че са подслушвани, за да всеят страх у Запада. 

На тази тема е посветено актуалното издание на списание „Шпигел“. На корицата шаржът е озаглавен „Играта на Путин с бомбата“. 

Ускореното разполагане на модернизирани американски ядрени оръжия B61 в бази на НАТО в Европа би свалило „ядрения праг“. За това предупреди руски представител, цитиран от „Ройтерс“.

Той посочи, че Москва ще вземе това предвид при военното си планиране.

Русия разполага с около 2000 тактически ядрени оръжия, докато Съединените щати имат около 200 такива, половината от които са разположени в бази в Италия, Германия, Турция, Белгия и Нидерландия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече