Македонският културен клуб в Благоевград – стандартна провокация с ниско качество

0

- Advertisement -

Стандартна провокация с ниско качество и опит за възкресение на македонизма в най-бруталната му форма, така българският историк проф. Пламен Павлов определи решението т.нар. Македонски културен клуб да бъде назован с името на поета Никола Вапцаров:

„Съзнателно се избира името на Никола Вапцаров, който е български поет, писал на български език, човек с българско самосъзнание. Разбира се, македонстващ в чисто комунистически план, доколкото тогава това е наложено от Коминтерна. Така че неслучайно е търсена тази провокация, тя разбира се, е огледална реакция на това, че българските клубове в Битоля и Охрид бяха наречени съответно Иван Михайлов и Борис III, но това търсене на подобно противопоставяне, то е не по-малко абсурдно, тъй като за нашите сънародници в Република Северна Македония, особено за техните предци, Борис Трети е царят обединител“.

Според него е било грешка да се отдели толкова внимание на подобна инициатива:

„Нашето внимание трябва да бъде насочено към отношението към хората, които все пак, имат смелостта да бъдат българи в РСМ, където те продължават да бъдат подлагани на дискриминнационен режим. И съм сигурен, че когато се открие този клуб, кръстен кой знае защо на името на Никола Вапцаров, с оглед разбиранията на тези хора, може би по-добре беше да го кръстят Маршал Тито, а не Никола Вапцаров. Аз мисля, че те са много по-близо в идейното…или може би, Владимир Путин. В общи линии това е част от тази провокационна политика за разделяне и за вътрешна ерозия на обществата в България и Северна Македония“.

По-рано в неделя представители на партии и на президентската институция на Република Северна Македония присъстваха на откриването на така наречения македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград. Откриването премина без инциденти и при засилено полицейско присъствие.

Основен инициатор за откриване на македонски културен клуб в Благоевград е Сдружението за защита на индивидуални човешки права, което е обявено от българския съд като противоконституционно и незаконно, и в момента тече процедура по неговата дерегистрация.

Официални гости от югозападната ни съседка бяха лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и Миле Бошняковски, началник на кабинета на президента Стево Пендаровски. Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски заяви, че няма да присъства, но подготвя документи с официално искане до българската държава за легитимирането на клуба.

„Тук сме, за да подкрепим нашите хора – македонците от другата страна на границата. Да изпратим ясно послание, че ние сме македонци, които говорят македонски език и идват от Македония. В 21 век никой не трябва да има съмнение и да говори за този въпрос“. Това каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който пристигна в Благоевград за откриването на македонски културен център „Никола Вапцаров“, предаде БГНЕС.

- Advertisement -

„Нашето право да се определяме като македонци е неприкосновено, съгласно всички закони, и поради тази причина сме тук, за да подкрепим македонците в България“, продължи Мицкоски.

На въпрос защо не признава правата на македонските българи, той отговори: „Македонската конституция е признала всички малцинства, съгласно всички стандарти. Въпросът е защо не са признати правата на македонците в България“, попита той.

„Ние сме причината за обединение, ние не създаваме напрежение, ние се гордеем с факта, че сме тук при откриването на този клуб“, каза още Мицкоски.

От 11 часа преди откриването на клуба, пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград се проведе мирен протест на ВМРО. От партията категорично се обявявиха срещу опитите за легитимиране на противозаконни и противоречащи на Конституцията на България центрове в „сърцето на Пиринска Македония“. Частната инициатива, наречена „македонски културен клуб“ според тях е поредната антибългарска провокация от страна на политиците в Скопие. От ВМРО припомнят, че според Конституцията България е еднонационална държава, а в Преспанското споразумение е записано, че македонско малцинство в страната ни няма.

„ВМРО не е против откриването на културно-информационни центрове в двете съседни страни, но смята днешното събитие, организирано от хора, които работят против българския интерес, за откровена провокация“, заяви пред БНР съпредседателят на партията Ангел Джамбазки. „На държавно ниво, който и както иска, може да направи каквото иска…Това, което се опитват да направят днес в Благоевград, е грозна провокация, антибългарска провокация, затова решихме да не отговаряме на техния озъбен антибългарски екстремизъм със същото“.

ВМРО не посети клуба, но на тротоара срещу него бе подредена изложба, посветена на бита и традициите на македонските българи. „Никой няма да попречи на никого да поднесе цветя под българските знамена. Добре са дошли да видят паметника на българина Гоце Делчев“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече