Ясно мнозинство в НС за изпращане оръжия за Украйна и за F-16

0

- Advertisement -

Парламентарните комисии по отбрана и по външна политика одобриха два проекта на решения за оказване на военна и техническа помощ на Украйна, като се очертава ясно мнозинство за промяна на досегашната българска позиция и присъединяване на страната към партньорите ни в НАТО и ЕС.

Двете предложения бяха внесени от „Демократична България“ и ГЕРБ, като предстои да бъдат обединени.

Депутатите от „Продължаваме промяната“, ГЕРБ, „Демократична България и ДПС се очаква да подкрепят проекторешението и в пленарна зала. Президентът Румен Радев, БСП и „Възраждане“ засега изглеждат изолирани в съпротивата си срещу подобно решение на Народното събрание.

Малко по-късно парламентарната комисия по отбрана одобри и проекта за инвестиционен разход за придобиване на още осем самолета F-16 Block 70.

Проектът е на стойност 1.296 млрд. долара.

България трябва да отговори на американската оферта до средата на декември.

Дванайсет депутати гласуваха „за“, двама „против“, а един се въздържа.

Коалицията срещу военна помощ

В началото на съвместното заседание на двете парламентарни комисии Ангел Георгиев от „Възраждане“ и Кристиан Вигенин от „БСП за България“ поискаха тази точка от дневния ред да бъде премахната, но предложенията им не бяха приети.

От „Възраждане“ поискаха детайлен анализ от Министерството на отбраната, а Вигенин настоя да бъдат изслушани и шефовете на службите.

За нас, за БСП, изпращането на оръжие на Украйна, категорично ни превръща, макар и косвено, в част от конфликта, каза Вигенин.

Служебният военен министър Димитър Стоянов коментира от своя страна, че решението за оказване на военна и техническа подкрепа за Украйна следва да бъде взето след детайлен анализ.

Според него по този начин Народното събрание ще вземе информирано решение.

Изпращане на съветското въоръжение и модернизация на армията

Атанас Славов от „Демократична България“ коментира от своя страна, че темите за военната помощ и модернизацията на армията са свързани.

- Advertisement -

Поддръжката на старото съветско въоръжение стана на практика невъзможно след руската военна агресия срещу Украйна и на дневен ред е замяната му.

Славов призова да не се спекулира с това какво е настроението в обществото и дали мнозинството от българите иска или не да бъде предоставена военна помощ за Украйна.

Даниел Митов от ГЕРБ за пореден път посочи, че решението е закъсняло, и трябва бързо да се разгледа.

Списъкът от държавите, които помагат на Украйна, е списък с цивилизовани страни.

Искам България да е част от този списък, посочи Митов.

В ЕС и НАТО само България и Унгария не подпомагат с директни доставки отбраната на Украйна.

ДПС ще подкрепи и двата проекта за решение, съобщи Джейхан Ибрямов.

Ясно мнозинство

Засега военната помощ се подкрепя от ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, ДПС и „Демократична България“.

И двете внесени предложения предвиждат консултации със съюзниците в НАТО за осигуряването на заместващи способности.

Украйна иска от нас приоритетно старите съветски изтребители МиГ 29 и зенитно-ракетни комплекси C-300, каквито вече прати Словакия, която е в аналогична на България ситуация.

Президентът Румен Радев и служебният военен министър Димитър Стоянов вече се обявиха срещу подобно решение, тъй като според тях българската армия не може да си позволи да загуби това оборудване и няма да получи от партньорите в НАТО заместващо въоръжение като „подарък“.

С какво друго въоръжение можем да помогнем

България има възможности да окаже много важна помощ и да реагира най-вече със стрелкови боеприпаси за „Калашников“ и други, средства за близък бой, боеприпаси за танкове и оръдия, РПГ, евентуално противозенитни реактивни комплекси.

Украинската армия познава тези системи, а и те са относително лесни за употреба.

Мунициите и оборудването може да се вземат от армията, след което да се попълват липсите с българско производство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече