Схемата „Хемус“:  Как изчезнаха милионите?

0

- Advertisement -

Обвиняемите за изчезналите милиони за строителството на магистрала „Хемус“ вече са деветима. И макар да бе обещано от прокуратурата, че подробности за това разследване ще бъдат съобщени, досега това не се е случило. Mediapool.bg разполага с имената на обвиняемите, както и с подробности за схемата, заради която са привлечени към отговорност. Редно е обаче те да бъдат официално съобщени, тъй като именно прокуратурата води това разследване и решава кого да обвини.

Предисторията

Както е известно, за финансирането на строителството на „Хемус“ се води дело за пране на пари. Дълго време единственият обвиняем по него бе бившият футболен съдия Борислав Колев от Благоевград. Това разследване започна по инициатива на МВР и началният му етап бе в условия на сериозно напрежение с прокуратурата. Държавното обвинение демонстрира сериозно нежелание да се занимава с казуса и дори повдигна обвинения на шефа на ГДБОП Калин Стоянов с обяснението, че е оказвал натиск на прокурори. Поводът бе искането на МВР Колев да получи по-лека мярка в замяна на показания. В крайна сметка той прекара месеци в следствения арест, а отскоро е с мярка подписка.

Междувременно Колев неведнъж заяви, че е посочил на разследващите останалите участници в схемата. В едно съдебно определение пък бе записано, че историята с „Хемус“ би била невъзможна без участието и протекцията на висши държавни служители. Досега обвинения на депутати или бивши министри не са повдигнати. По делото обаче има достатъчно данни за схемата, по която са изчезнали десетки милиони левове.

Схемата

Парите идват от бюджета. След това се прехвърлят на държавното дружество „Автомагистрали“, което, поне формално, се води строителят на пътища. То обаче не разполага нито с техника, нито с персонал да строи. По закон „Автомагистрали“ не може да използва подизпълнители, но може да сключва договори за наем на механизация, служители, доставки и т.н. с частни фирми, които избира на тъмно, по свои собствени критерии. При управлението на Бойко Борисов, докато той ентусиазирано обикаляше с джипа да наглежда строежа на пътища и да се снима с работници, въпросът на кого и за какво плаща бе ревниво пазена тайна.

Така внушителни суми за строителството на магистрала „Хемус“ и други приоритетни проекти се раздаваха без никакъв публичен контрол през държавната фирма „Автомагистрали“ на частни компании.

След като е избрала частните фирми, с които да сключи наеми, „Автомагистрали“ започва да им превежда авансово средствата за строителство. В момента, в който парите отидат в сметките на частните дружества, те поемат по дълъг и оплетен път от прехвърляния, за да бъдат изтеглени накрая в брой и да изчезнат в неизвестна посока.

Обвиняемите

Отскоро сред обвиняемите за схемата „Хемус“ е собственик и основател на голяма строителна компания от Благоевград с инициали Х.С. Той е привлечен към отговорност за подбудителство към длъжностно присвояване и подбудителство към пране на пари. Определена му е гаранция от 100 хил. лв.

Със сходно обвинение е и друг строителен бизнесмен от региона – В.В. Той е собственик на фирма, получила над 84 млн. лв. авансово за строителството на „Хемус“. Гаранцията му е 30 хил. лв.

Имената им се появяват и в други фирми, през които са минали част от сумите. Разследващите ги поставят на върха на пирамидата, откъдето тръгват разклонения и преводи за милиони към други фирми.

Обвинения са повдигнати и на друг управител на строителна фирма – М.П. Тя също ще отговаря като подбудител. Гаранцията ѝ е 50 хил. лв.

- Advertisement -

Останалите петима обвиняеми са или собственици на фирми, участвали в прехвърлянето на парите, или упълномощени от тях да изтеглят сумите на каса. Един участник в схемата е покойник. Според разследване на Bird.bg и изданието „Зов Нюз“ от миналата година той е клошар, получил обещание за 20 хил. лв. Малко по-късно обаче починал от коронавирус. Преди това успял да изтегли на каса над 18 млн. лв.

Пътят на парите

През 2020 г. „Автомагистрали“ дава авансови плащания за строителството на лот 5 от магистрала „Хемус“. Над 84 млн. лв. са преведени на фирмата на В.В. От тези пари 6.5 млн. лв. отиват към дружество, контролирано от същия собственик, както и от друг обвиняем – Х.С.

Лъвският пай от парите обаче – над 47.5 млн. лв – се насочва към друга фирма, собственост на П.Б., също обвиняем отскоро. Дружеството отново е строително и в миналото е било собственост на фирма на Х.С.

От тук към фирмата, получила 6.5 млн. лв. в самото начало, се насочват още над 13 млн. лв. Други над 8.3 млн. лв., отиват в дружеството, някогашен собственик на фирмата на П.Б.. Има и трети превод – за над 1.7 млн. лв. към монтанска фирма. Те са изтеглени на каса от починалия клошар.

Фирмата на П.Б. прави превод и към друго дружество, регистрирано в Монтана. То получава над 12.6 млн. лв., както и още над 650 хил. лв., преведени от компанията на споменатия в началото В.В. Тези пари са изтеглени на каса от мъж с инициали Д.Г. Той е пълномощник на втората монтанска фирма. Това е и четвъртият нов обвиняем. И дружеството на П.Б. има свой пълномощник – E.K. – теглил пари на каса, който също е обвиняем.

По друг договор на „Автомагистрали“ през юни и август 2020 г. са преведени 95.8 млн. лв. и 48.8 млн. лв. на фирмата с управител М.П. 100 млн. лв. от тези пари отиват в асеновградска строителна компания. Неин собственик е дружество от Благоевград. То пък до 2017 г. е собственост на Х.С. Освен това е притежавало в миналото и друго дружество, споменато по-горе, което в момента се управлява от друг обвиняем – П.Б.

Половината от тези 100 млн. лв. отиват в компанията на същия П.Б. След това са пренасочени към четири други фирми и изтеглени на каса от пълномощници. Над 18 млн. лв. са взети от покойния клошар. С тези дружества са свързани и имената на още двама обвиняеми – Т.Я. и Г.Ш.

Дружеството, получател на 100-те млн. лв., насочва друга част от тях към софийска фирма. Към нея отиват и над 756 хил. лв., преведени от получателя на аванса – фирмата с управител М.П. Така общата сума става над 10 млн. лв., които са изтеглени на каса от Д.Г. Към фирмата, чийто собственик в миналото е бил Х.С., пък са насочени 4.1 млн. лв., които след това се връщат при първия получател.

Равносметка

Какво се е случило с тези пари след изтеглянето им в кеш, не се знае. През последните месеци имаше само частична информация от МВР – построени луксозни хотели и вили, преведени в чужбина и т.н. Едно е сигурно – дадени са милиони, магистрала няма.

Самуил Димитров, Медиапул

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече