Кремъл отвръща на удара: Санкционира почти всички бг оръжейни фирми, ето кои са

0

- Advertisement -

Русия санкционира най-големите български оръжейни компании, сред които „Терем“, „Арсенал“, „Дунарит“, „Емко“ и други, като те няма да могат да търгуват с руски фирми.

Руското правителство обяви санкции срещу общо 74 компании от 11 държави, които Москва смята за „неприятелски“ – Германия, Полша, Словакия, Литва, Чехия, Великобритания, САЩ и други.

На руските компании е забранено да търгуват със санкционираните компании, но Федералната служба за военнотехническо сътрудничество може да дава изключения за определени сделки.

Санкционираните български компании:

„Арсенал“
ВМЗ – Сопот
„Бета Корп“
„Аркус“ Ко
„Дунарит“
„Терем“
„Балканроус Трейдинг“
„Балкан Хънтър“
„ЕЛ карт“
„ЕИМ Трейд“
UMT / УМТ
„Сейдж Консултантс“
„Хартфорд интернешинел Груп“
„Металика-АБ“
„Емко“

- Advertisement -

Руското решение идва малко, след като България най-накрая реши да изпрати официално директна военна помощ за Украйна, както съюзниците ни в НАТО и ЕС. Конкретната помощ все още се обсъжда.

Запознати коментираха пред Меdiapool, че санкциите ще имат много ограничено въздействие. България от години отказва да плаща за съветските оръжейни лицензи и не е зависима за материали от Русия.

Депутатът от ГЕРБ и многогодишен експерт в бранша Валентин Радев определи санкциите основно като „политически акт“ и предупреждение към фирмите предвид възможността България да помогне с боеприпаси и друго оборудване на Украйна.

Известни проблеми може да има при доставката на някои материали, но фирмите могат да реагират с доставчици от други страни.

Евентуално може да се стигне до по-високи цени, но не е сигурно.

По-рано тази година Русия взе сертификатите на два военни завода в България – „Терем – Летец“ и „Авионамс“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече